Låg nivå på debatten..

Hemma i Sverige igen! Det blev verkligen en lyckad resa med många fruktbara diskussioner med israeliska och palestinska fredsaktivister. Det återstår en del jobb med tidningen så klart, men det känns verkligen fint att få lyfta fram alla dessa människor som jobbar för ett slut på ockupationen och en rättvis fred.

Man känner alltid en trötthet när man kommer hem från Palestina och Israel, en trötthet och frustration över att ockupationen pågår år efter år och att ingenting förändras till det bättre.

Jag välkomnades hem av Svensk-Israelinformations generalsekreterare Lisa Abramowicz genom en artikel på Newsmill som är full av svammel och lögner. Hon försöker smutskasta PGS, mig, Per Gahrton och Ship to Gaza – och det är en så låg nivå på debatten att jag faktiskt blir förvånad. Jag blir arg, men också ledsen. Det är ju inga problem att hon inte har samma åsikter som oss, och jag och PGS välkomnar en diskussion. Men den här artikeln liknar mer förtal än en debatt.

Vi kommer att svara och vi har många frågor att ställa till Lisa Abramowicz och andra så kallade Israelvänner. Vi kommer inte att sjunka till samma låga nivå dock.

4 reaktioner på ”Låg nivå på debatten..

 1. Tja, man kan ta det på olika sätt. Själv började jag gapskratta vilket fick folk på jobbet att stirra på mig. 🙂

  Men visst är det ett skönt erkännande att hon inte har ett uns att komma med gällande sakfrågor så hon tvingas försöka köra med smutskastning istället? 😀

 2. Ett snabbt nedslag på ett av Lisa Abramowicz påståenden. Hon klagar över PGS ordförande Per Gahrton ”skrev nyligen att det judiska folket är påhittat och dessutom saknar koppling till Israel”.
  Följer man länken upptäcker man att Gahrtons artikel i själva verket är ett referat av den israeliske författaren Shlomo Sands bok.

  Men kära lilla nån det står absolut inget om vare sig i Sands bok eller i Gahrtons referat om ”det judiska folket är påhittat”. Möjligtvis säger den att större delen av den äldre bibliska historien är en konstruktion.

  Faktum är att Sand helt sonika säger högt vad många historiker och arkeologer har gått och muttrat om rätt länge. Varje gång man sökt bekräftelse på de goda historierna i de arkeologiska lagren eller grannfolkens krönikor har de upplösts i tomma intet. De normalt mycket noggranna mesopotamiska krönikörerna säger inte ett pip om David eller Salomos jätterike.

  Arkeologin pekar på att Jerusalem låg övergivet på den tid det skall ha varit centrum i imperiet. Jeriko låg övergivet när Josua skall ha stormat. Det dröjer ända till hellenistisk tid innan de bibliska berättelserna börjar stämma överens med arkeologin och grannfolkens krönikor.

  En annan tanke som Sand presenterar, att dagens palestinier är ättlingar den gamla judiska befolkningen, är inte heller ny. Nathan Shachar skrev att det i själva verket något som både palestinska och israeliska folklivsforskare varit överens om.

  Ofta, när den typen av inlägg från svensk Israelinformation dyker upp frågar jag mig själv hur de är funtade egentligen. Lisa Abramowicz, Gunnar Hökmark, Siewert Öholm. Det finns många människor som lämnat en del av sitt hjärta i en annan del av världen. Som älskar ett främmande land, naturen, kulturen, utan att för den saken skull blunda för dess fel och briser.

  Det finns människor som älskar Italien och samtidigt avskyr Mussolini och Berlusconi och som erkänner att maffian är ett problem. Det finns de som älskar Amerika och samtidigt avskyr Ku Klux Klan, George Bush och den kristna högern.

  När det gäller Israel finns inga sådana hämningar. Hela paketet har köpts, inklusive Netanyahu, Likud, Avigdor Lieberman, angreppen på Libanon och Gaza.
  Och till sist hjälper Abramowicz, Hökmark eller Öholm inte ens Israel som de säger ligger så nära deras hjärtan.

  Tvärtom deras kärlek är en kravlös Bonnie-och-Clyde förälskelse som ger den älskade fria tyglar att följa alla sina absolut sämsta instinkter.
  Kanske skulle man kunna tala om ett assisterat självmord, assisterat av svensk Israelinformation och samfundet Sverige Israel och alla deras motsvarigheter världen runt.

  UTAN deras hängivna, villkorslösa stöd är det fullt möjligt att konflikten varit löst för länge sedan.

 3. Väl talat, Klas!
  Analogin med assisterat självmord är klockren.

  Just det – 2-staslösningen finns för Israels skull.
  Det är så märkligt att de mest dedikerade ”Israelvännerna” är dom som är de största motståndarna till de premisser som krävs för en fungerande fred. Hellre ser man tydligen evigt krig eller att staten går under.

  Annars så kunde man ju tro att just det var Israelhatares och antisemiters största önskan…

  Anna
  Upp med hakan! 🙂
  Abramowicz mfl sätt att ”debattera” visar enbart hur totalt verklighetsfrånvända och avsågade dom är.

  Det enda ”argument” papegojan Abramowicz har upprepat de senaste åren är hur många andra stater som uppför sig ännu sämre än Israel…
  Jag antar att man jublar i Israel över att bli jämförda med Iran mfl…. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s