Fredag i Jerusalem

I går blev en lång och händelserik dag, som så ofta när man är på resa händer en massa spännande saker utan att man har planerat, man möter folk och det ena leder till det andra.

Klockan ett var jag med på en demonstration med Kvinnor i Svart i västra Jerusalem. Det var intressant att träffa och prata med dessa aktivister som verkligen är emot ockupationen, de flesta som var där har varit med sedan starten för 22 år sedan.

Kvinnor i Svart började en månad efter den första Intifadan i januari 1988. En liten grupp med israeliska kvinnor ställde sig klädda i svarta kläder och höll upp skyltar som var formade som händer där det stod ”stop the occupation”, på engelska och på hebreiska. De stod på samma plats samma klockslag varje vecka och efter några månader blev de fler och fler på olika platser i Israel. Nu har de också en banderoll med ”end the siege of Gaza”. Det är nu en internationell rörelse och även i Sverige har vi kört Kvinnor i Svart-demonstrationer periodvis.

Under timmen vi stod där stannade många till. Två svenska tjejer som deltog hamnade i en lång diskussion med några förbipasserande och de berättade efteråt att det var ett bra samtal, de hade varit positiva till att vi stod där. Själv fick jag mest uppleva att bilar stannade och, ja exakt vad de skrek förstod jag inte, men det var inte fina ord berättade mina meddemonstranter. Ändå menade de att skällsorden som en del skriker åt dem har blivit mildare, nu blir de anklagade för att vara förrädare istället för horor som många skrek efter dem förut.

Det var stekhett – och ändå hade många äldre aktivister tagit sig dit för att stå en timme och visa sin avsky mot ockupationen, så som de gjort år efter år.

I gamla stan var det fullt av folk i de trånga gränderna. Många palestinier hade stannat extra länge i moskén på grund av Ramadan, det var riktigt, riktigt trångt men stämningen var fin. Folk stod lite här och var och stänkte vatten på oss, vilket var jätteskönt för stundtals kändes det faktiskt som att jag skulle svimma. Man ville inte heller ta upp en vattenflaska och dricka, det skulle kännas fel när alla fastar.

Vi hade sedan planerat att gå till demonstrationerna som hålls i Sheik Jarrah varje fredag i protest mot flera palestinska familjer har vräkts från sina hem där bosättare sedan flyttat in. Den var flyttat till i morgon på grund av Ramadan, eftersom det skulle riskera att Israel stängde av flera vägar till och från Jerusalem. Jag går dit i eftermiddag/kväll istället.

I Gamla stan träffade vi några vi känner från PGS samarbetspartner PMRS (Palestinian Medical Relief Society) och tillsammans med dem åkte vi till tältet i Silwan som är en samlingsplats för protesterna mot bosättarna som sedan många år tillbaka försöker ta över hela området där. Det är en lång och tragisk historia. Israel har demolerat flera hus i Silwan och bosättare har tagit över många hus. I flera fall har bosättarna tagit över delar av huset så att palestinierna tvingas bo mitt ibland dem.
Se gärna detta bildreportage på Palestine Monitor: Silwan, the untold story.

På kvällen hade vi folk hemma i lägenheten och efter att kanonskottet som signalerar att fastan kan brytas, är det fullt av liv på gatan utanför.

Jag har ju varit i Palestina under lite olika tidsperioder och även om jag varit här i augusti en gång tidigare har jag aldrig ätit färska fikon här. Det är så otroligt gott. Taha har i sin trädgård.

En reaktion på ”Fredag i Jerusalem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s