Labyrinter av murar och trevligt möte i Ramallah

I dag har jag varit i Ramallah och haft en bra dag. Vägen dit har förändrats varje gång man kommer i och med muren och ständiga ombyggnader av den stora checkpointen Qalandia. Första gångerna jag var här var man tvungen att passera två vägspärrar för att ta sig från Jerusalem till Ramallah, en liten och så Qalandia som då var mycket mindre än vad den är nu. Då var där mycket soldater och ett ruckel till huvudbyggnad. Nu är det en gigantisk terminal och soldaterna pratar till folk genom högtalare – det var otäckt då och det är otäckt nu. Det som då var huvudgatan som man körde på för att komma dit har delats av muren. Muren är ju inte en mur, utan labyrinter av murar som delar områden, byar och städer och skär av dem från varandra.

I Ramallah träffade jag Huwaida som är aktivist och var med och startade International Solidarity Movement i början av 2000-talet och som nu arbetat med Frihetsflottan och var med på Free Gaza Movements båt Challenger 2. Vi tog en kaffe och hade ett långt intressant samtal om motstånd och aktivism. Jag träffade henne första gången 2001 vid en demonstration i Betlehem och senast häromveckan i Sverige när Frihetsflottan hade möte.


Huwaida

Utanför fönstret på Caféet där vi satt pågick en demonstration med Nationella Initiativet, jag såg bland annat Mustafa Barghouthi, och några vänstergrupper i samband med att USAs Mellanösternsändebud George Mitchell hade möte med Mahmud Abbas. USA kräver att Abbas skall föra fredssamtal direkt med Israel trots att Israel totalt ignorerar omvärldens krav på att de skall upphöra med expansionen av de illegala bosättningarna som fortsätter att bre ut sig på Västbanken och i Östra Jerusalem.

I morgon har jag nytt möte i Ramallah, med en tjej som jobbar med BDS – Bojkott, divestment (avinvesteringar) och sanktioner. Men jag blev lite förvirrad för jag fick nyss höra att Palestina, alltså Västbanken (och Gaza tror jag) byter till vintertid i morgon medan det här i Jerusalem är samma tid som gäller och alla verkar inte känna till det.. det gäller att hålla reda på det när man åker fram och tillbaka..

Nu har Ramadan börjat och gatorna häromkring i Östra Jerusalem är smyckade med färgade lampor!

(alla bilder ovan har jag tagit i dag..)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 reaktioner på ”Labyrinter av murar och trevligt möte i Ramallah

  1. Malin W

    Hej

    Vilken spännande dag, vad många intryck. Jag är övertygad om att all denna energi och kamp en dag kommer att leda till förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s