lite från Jerusalem


Damaskusporten

Det var riktigt hett i dag – och jag som tyckte det var varmt i Sverige i juli!! Var i gamla stan och njöt av folkmyllret och dofterna från kryddorna i stånden.

Svalkade mig med en underbar lemonad med mynta..

Fint med vindruvsklasar hängande från i taket..

Jag har förstått att många tror att Jerusalem är Israels huvudstad såsom Israel själva skulle önska, men så är det inte. Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Men Israel annekterade Västra Jerusalem redan 1948 och ockuperade den östra delen under sexdagarskriget 1967. Efter det har Israel systematiskt flyttat gränsen för Västra Jerusalem österut. 1980 trotsade Israel omvärldens protester och annekterade Östra Jerusalem.

Israel har placerat regering och parlament i Jerusalem, men alla länder med diplomatiska förbindelser med Israel har sina ambassader i Tel Aviv eller andra städer. El Salvador var det sista landet som flyttade sin ambassad från Jerusalem, just med anledningen att FN inte erkänner Jerusalem som huvudstad.

Enligt internationell rätt är östra Jerusalem ett ockuperat palestinskt territorium och en del av den ockuperade Västbanken.

Det finns mycket att säga om den här staden, om ID-korten, den etniska rensningen, husdemoleringar, diskriminering och bosättningar – men också om allt positivt som finns och sker här. Om den intressanta historien, de religiösa platserna och vackra byggnaderna – och framför allt alla spännande människor som samsas här.. Så jag återkommer. Vi skall skriva om Jerusalem i tidningen också – om demonstrationerna mot husrivningar och etnisk rensning..

Vi har nu gjort en skiss över tidningen och vilka vi skall träffa. Jag kommer möta en tuff aktivisttjej i Ramallah i morgon – det blir kul och en bra första intervju.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s