Skandal att Ikea levererar varor till illegala bosättningar


Från Sveriges Radios hemsida

Det var så fint att höra om Hamnarbetarnas blockad på nyheterna i morse. Och sen efter det hörde jag nyheten om Ikea – en sorglig nyhet, men jättebra att det kom fram. Cecilia Uddén visar i ett reportage i Sveriges Radio att Ikea i Israel levererar varor till Västbanken – men inte till palestinska orter utan bara till illegala bosättningar!!

Det är skandal, milt uttryckt. Och det bryter mot utrikesdepartementets rekommendationer och internationell rätt. Folkrättsprofessor Ove Bring säger som en kommentar angående detta att ”Ikea bryter mot andan i de mänskliga rättigheterna när man levererar möbler till israeliska bosättningar på ockuperad mark men inte till palestinska områden på Västbanken.”

Jag och många med mig har misstänkt att det kunde vara så här, eftersom vi hört flera fall där Ikea inte kört ut varor till palestinier inne i Israel eller i östra Jerusalem. Susanne Nathan skriver bland annat om det i sin bok Ett annat Israel, att Ikea inte ville köra till en by inne i Israel där det bara bor palestinier. Hon fick sina varor till slut, men efter mycket krångel. Men jag har tänkt att det nog inte är en uttalad policy. Det här var en total överraskning, att de kör till de olagliga bosättningarna på Västbanken, men inte till palestinierna som bor alldeles intill – och att motiveringen är att IDF – israeliska militären säger att de inte får köra in på palestinskt område.

Det blir intressant att höra vad Ikea i Sverige har att säga om det här.

PGS skrev i morse ett uttalande där vi kräver att Ikea omedelbart gör någonting åt det här:

Uppgifterna som i dag presenteras av Sveriges Radio om att det svenska möbelföretaget Ikea bidrar till Israels apartheidpolitik är mycket upprörande och PGS uppmanar nu företaget att ta ansvar och omedelbart förändra sin policy.

Ikea i Israel kör ut möbler till Västbanken – men bara till illegala israeliska bosättningar, inte till palestinska orter.

På IKEAs Israelkarta ingår de ockuperade områdena Västbanken, Gaza och Golanhöjderna i Israel, utan gränsmarkeringar. Östra Jerusalem är inte heller markerat. 95 procent av palestinierna på Västbanken kan inte ta sig till Ikea-varuhuset eftersom de bor på andra sidan muren. Det gör också de israeliska bosättarna – och till de illegala bosättningarna levererar Ikea.

Enligt det transportföretag som Ikea anlitar förbjuder Israels armé företaget att köra in i de palestinska områdena. Det innebär alltså att IKEA spelar den israeliska ockupationsmakten rakt i händerna. IKEAs agerande strider mot internationell rätt såväl som mot utrikesdepartementets rekommendationer och FN:s Global compact. Detta är inte enbart att blanda politik och affärer, det är att upprätthålla och legitimera en illegal ockupation.

Lyssna till SRs inslag här och Ove Brings kommentar här.
Aftonbladet, DN, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 reaktioner på ”Skandal att Ikea levererar varor till illegala bosättningar

  1. Sammi

    Varför inte öppna ett IKEA-varuhus eller liknande i Gaza och ett på västbanken för palestinierna? Israelerna får ju inte åka dit så det jämnar väl ut sig då.

  2. Pingback: IKEA Köp Inte Ockupationen « Palestina Aktivism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s