Blockad mot israeliska fartyg i Sverige, Norge, Sydafrika – och USA


Från Transport Workers Solidarity Committee. Bilden är från den historiska aktionen mot ett Israeliskt fartyg i USA igår.

Med början onsdagen den 23 juni och en vecka framåt genomför Svenska Hamnarbetarförbundet, i solidaritet med och på begäran av den palestinska fackföreningsrörelsen, en landsomfattande blockad mot israeliska fartyg. Aktionen samordnas med systerorganisationerna i Norge och Sydafrika.

I en artikel på Newsmill förklarar dem varför: Hamnarbetarna: Nu blockerar vi sjöfarten till stöd för Gazas befolkning

”Från och med den 23:e juni tänker vi inte längre hantera hantera containrar med israeliska viner, frukt och grönsaker av märkena Jaffa, Carmel och Top, vegetariska halvfabrikat från Hälsans Kök eller läskedrycksmaskinen Soda Stream. Vi avser inte heller bidra till Israel-exporten av exempelvis Volvo-bussar, som användes för att transportera de hundratals människorättsaktivisterna från Frihetsflottiljen till israeliskt fängelse.”

I går söndag genomfördes den första blockaden i historien mot israeliska fartyg i USA. Demonstranter blockerade tre portar till hamnen i Orlando, Kalifornien. En av parollerna löd: ”An injury to one is an injury to all.” Hamnarbetarna vägrade att bryta strejkvakternas led och hänvisade till en paragraf i sina anställningskontrakt om ”hälsa och säkerhet”:

Detta berättar Ship to Gaza i ett pressmeddelande i dag och skriver också att de ”inte glömt de grekiska hamnarbetare som utan ersättning lastade och vakade över Sofia när hon låg i Pireus. Eller att de svenska hamnarbetarna var det första svenska fack som stödde vårt solidaritetsarbete. Vi är glada och stolta över att allt fler fackförbund sluter upp bakom Ship to Gazas och Frihetsflottans krav: 1) häv blockaden mot Gaza, 2) tillsätt en oberoende internationell utredning av händelserna när Frihetsflottan bordades, 3) återlämna omedelbart fartyg, last, journalistiskt material och personliga ägodelar som stals i samband med kapningen.”

Fantastiskt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s