Blockaden måste hävas, inte lättas..

Nu har nedräkningen mot semestern börjat och jag längtar faktiskt. Även om jag har världens bästa jobb, så behöver jag en paus.. och det ganska snart. För jag vet att det blir en väldigt intensiv och tuff höst, men massor av bra aktiviteter.. det är ju valår!! Det har varit full fart på kontoret, under och efter bordningen av Ship to Gaza. Det känns bra att det hemska som skedde där flera människor faktiskt dog, ändå har lett till någonting bra – att människor fått upp ögonen för blockaden av Gaza, men också för ockupationen av Palestina. Och det återstår ju fortfarande att se om det skall bli några konsekvenser för Israel utöver att fler och fler väljer att bojkotta israeliska varor och att artister väljer att ställa in sina spelningar där – vilket ju är toppen, något vi jobbar för så länge. Men det måste även bli politiska konsekvenser när ett land bryter mot internationell rätt på ett så uppenbart sätt som Israel inte bara gjorde i och med bordningen av Frihetsflottan, utan som de gör gång på gång på gång.. år efter år efter år.

I går meddelade Israel att de tänker lätta på blockaden mot Gaza och det får man väl se som ett tecken på att de känner av pressen från omvärlden. Jag är också glad att svaret från många håll var att det inte räcker – att blockaden måste hävas, inte lättas! Och även om blockaden hävs är det inte nog, ockupationen av Västbanken, Gaza, Östra Jerusalem och Golanhöjderna måste hävas! Kanske är detta ett första steg, eller kanske inte. Vi har sett allt för många gånger att Israel gör utspel om att bosättningsbyggandet skall frysas och att checkpointer skall plockas bort.. men tyvärr brukar det stanna vid ord, eller att någon liten förändring sker inför tv-kamerorna för att sedan återgå till det ”normala”. Det onormala normala.. Men jag hoppas, som alltid..

Amnesty International: Israel Gaza blockade must be completely lifted
Ship to Gaza: Blockaden skall hävas inte lättas
Aftonbladet, Expressen, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s