Mankell och co stoppades en tredje gång..

Jag somnade i går kväll med tron att Henning Mankell och de andra var på väg ut från Cypern till de stora båtarna.. och det var de också, men tyvärr stoppades dem av cypriotisk polis i sitt tredje försök. Nu på morgonen kommer de att göra ett sista försök. Pressen på Cypern från Israel har varit stark och uppenbarligen har de lyckats. Men Frihetsflottan består av hundratals aktivister, så den kommer att avgå ändå..

Mitt inlägg från i går som var väl positivt:

TV4 visade i kväll ett inslag om hur Henning Mankell, Mehmet Kaplan och Victoria Strand hindrades från att ta sig från Cypern ut till Ship to Gaza-båtarna som nekats lägga till i hamnen. Efter mycket strul så kom de i alla fall i väg. Mattias Gardell skickade en hälsning för ett par timmar sedan och sa då att de var på väg..

Stöd för Frihetsflottan strömmar in från hela världen, inte minst från fredsgrupper i Israel..

.. efter jobbet var jag och träffade lite vänner på Tegen 2, Dror och Gunilla Feilers galleri som nu har en utställning kopplad till Ship to Gaza – Over troubled water. Dror var med från det svenska fartyget Sofia via mobiltelefon.

Sen har jag trädgårdsarbetat hela kvällen på kolonilotten.. det är verkligen avslappnande att gräva och pyssla där.. skönt också att stänga av datorn helt och hållet och inte titta på nån tv.

god natt

En reaktion på ”Mankell och co stoppades en tredje gång..

 1. Utskick från Israels ambassad

  Jag fick ett utskick från Israels ambassad. Kan vara värt att läsa.

  ”Israel erbjuder konvojens organisatörer att leverera biståndet genom Ashdod

  Det finns ingen humanitär kris i Gaza. Tusentals ton mat, varor och utrustning transporteras varje dag till Gaza från Israel, både direkt och genom internationella organisationer.

  (Kommuniké från Utrikesministeriets talesman)

  Israel uppmanar konvojens organisatörer som är på väg till Gaza att avstå från denna provokation som inte har något att göra med Gazas invånares välstånd. Israel uppmanar dem också att anta erbjudandet att skeppa över sin last till Gaza via den israeliska hamnen, Ashdod. Israel vill återigen nämna att, om Israels erbjudande inte antas, kommer man att använda alla medel för att förhindra skeppen från att bryta både mot inhemsk israelisk lag och internationell lag. Israels regering har instruerat IDF, Israels Försvarsstyrkor och Israels flotta att agera i enlighet med detta. Ansvaret för sådana konsekvenser, kommer tillfullo att falla på organisatörerna för detta jippo och dess deltagare liksom på ägarna till skeppen och de stater varifrån de kommer och vars flagga de seglar under.

  Det finns inte en humanitär kris i Gaza. Tusentals ton mat, varor och utrustning skickas dagligen till Gaza från Israel både direkt och genom internationella organisationer.

  Sedan januari 2009 har mer än en miljon ton humanitärt bistånd skickats till Gaza. Under första kvartalet 2010 har nästan 100 000 ton förnödenheter skickats till Gaza som omfattar 48 000 ton mat, ca 550 ton mjölkpulver och barnmat, 2700 ton ris, 40 000 ton vete, 185 ton aggregat, 2000 ton kläder och skor, 20 ton järn, 25 ton cement och mer än 1000 ton medicin och medicinsk utrustning. Bränsle och elektricitet förmedlas samtidigt och hundratals palestinier från Gaza kommer till Israel för medicinsk vård.

  Israel står fast vid sitt erbjudande att lasta av konvojens last i Ashdod och att transportera innehållet till Gaza efter kontroll. Gaza styrs av Hamas, en terroristorganisation som stöds av Iran. Hamas koncentreras sig på att smuggla vapen, inklusive tusentals raketer som man sedan riktar mot Israels invånare. Hams fortsätter också att utföra terroristattacker och undertrycker mänskliga rättigheter och friheten för de palestinier som lever på Gazaremsan.

  Under fyra år har Hamas hållit Gilad Shalit i total isolering och har nekat att ge information om hans tillstånd och har förhindrat representanter för det Internationella Röda Korset att möta honom vilket strider mot internationell lag.

  I enlighet med internationellt erkända avtal mellan den Israels regering och den Palestinska Myndigheten (1) är havet utanför Gazas kust under israelisk säkerhetskontroll och ansvar. Därför kommer utländska fartyg inte att tillåtas att införas i detta område.

  Det finns otaliga övergångar mellan Gazaremsan och Israel i enlighet med avtal som slutits mellan Israel och palestinierna och som har fått stöd av det internationella samfundet. De som önskar föra in internationellt bistånd till Gazaremsan kan göra det genom befintliga kanaler.

  (1) Det israelisk-palestinska Avtalet för Västbanken och Gazaremsan (1995) säger att ”(Israel har) ansvaret för försvar mot externa hot, inklusive försvar mot externa hot från havet och från luften”. Beträffande utländska fartyg, fortsätter avtalet att de ”inte får komma närmare än 12 nautiska mil från kusten”.

  Evelyn Gottlieb
  Informations- & PR-avd./Information & PR Dept.

  ISRAELS AMBASSAD – EMBASSY OF ISRAEL
  Storgatan 31 – Box 14006
  104 40 STOCKHOLM
  Tel: 46+(0)8-528 06 524
  info@stockholm.mfa.gov.il
  http://www.israelsambassad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s