Hälsning från Ship to Gaza och Israels hot att stoppa fartygen

Mina tankar och fokus är som jag skrivit tidigare nu främst på Ship to Gaza, även om jag har mycket annat jobb att göra. Bra att ha mycket arbete att kasta mig in i när jag blir för orolig..

Vi fick en hälsning från svenska delegationen ombord på passagerarfartyget Sfendoni som nu är på väg ut från Rhodos. Det är där som Kim är tillsammans med Henry Ascher, Amil Sarsour och Ulf Carmesund.

De skriver: ”Stämningen på båten är god och beslutsam. Vi lovar att göra vårt bästa i uppdraget att bryta blockaden, men vi behöver fortsatt stöd från er därhemma för att lyckas. Berätta om Palestina och Ship to Gaza för alla ni känner. Aashat Falastin! Kim, Amil, Ulf och Henry” (Se också PGS blogg). Henry kunde vi se i TV4 i morse, det ligger på nätet nu: http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1654037


Passagerarbåten Foto: Kim S Aguayo

Det är riktigt nervöst nu, Israel säger sig nu ha en plan för hur de skall stoppa fartygen. Ship to Gaza gick precis ut med ett pressmeddelande angående detta:

Enligt israeliska medieuppgifter har det så kallade inre kabinettet i den israeliska regeringen fattat beslut om att stoppa konvojen Freedom Flotilla och föra passagerarna till nyligen uppförda arrestlokaler i den israeliska hamnstaden Ashdod.

Operationen kommer att ledas av den israeliske marinchefen personligen och har fått kodnamnet ”Sky Winds” (Himlens vindar). Marinen, som klagar på otillräckliga resurser, säger sig ha två alternativ när det gäller att stoppa Frihetsflottan: antingen genom att hota med och eventuellt använda sig av vapenmakt eller genom försöka borda fartygen med hjälp av elittrupper.

Den israeliska propagandan har fokuserat på Turkiets roll i koalitionen, och beskyller den turkiska regeringen för att ligga bakom hela initiativet. För att vederlägga denna osanning anordnar de icke-statliga organisationer som står bakom Frihetsflottan idag kl 10 svensk tid en presskonferens i Istanbul.

Israeliska myndigheter har lanserat en mediekampanj som går ut på att förnödenheterna som Ship to Gaza och Frihetsflottan för med sig är obehövliga eftersom Israel tillåter alla nödvändiga transporter landvägen. Detta är för det första inte sant, vilket biståndsorganisationer verksamma i Gaza kan intyga. För det andra är förmedlingen av återuppbyggnadsmaterial bara ett av Frihetsflottans mål. Ett annat är att tydligt ifrågasätta och bryta Israels och Egyptens olagliga blockad.

Jag önskar och hoppas så att allt skall gå bra nu. Jag är väldigt stolt över mina vänner ombord och jag håller med Yvonne Ruwaida att Ship to Gaza redan är en framgång. Läs hennes artikel i Aftonbladet här. Också Aftonbladet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Följ Henry Aschers blogg: http://henryascher.blogg.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s