Sverige röstade ja till israeliskt medlemskap i OECD

Jag känner mig verkligen arg. Fick nyss beskedet att Israel har valts in i OECD och att Sverige och andra medlemsländer inte brytt sig alls om alla protester. Jag trodde kanske inte att de verkligen skulle rösta nej, även om jag hoppades det. Men jag trodde nog att de skulle ställa fler frågor och på så sätt frysa processen. Det fanns ju tusen argument mot att bevilja Israel medlemskap. Framför allt, som jag skrivit om tidigare att Israel i underlaget räknat med ekonomin från ockuperad mark. Det är ett brott mot folkrätten, vilket också svenska ud medgett i telefonsamtal – de säger att de klagat på det i en fotnot..

Sen handlar det givetvis om Israels alla brott mot mänskliga rättigheter och att de inte bör välkomnas i samarbeten som detta medan ockupationen pågår och när de står anklagade för krigsbrott.

Vi skrev ett brev till Carl Bildt med våra frågor i mitten av april. När vi i slutet av förra veckan förstod att beslutet skulle fattas redan på måndag (det har inte offentliggjorts någonstans att beslutet verkligen skulle fattats i dag), kontaktade vi utrikesdepartementet som i fredags meddelade att de ämnade svara på brevet.. Visst vill vi fortfarande ha en förklaring, men vi hade ju föredragit en dialog innan beslutet fattades..

Sveriges regering har skickat ut ett pressmeddelande där de välkomnar Israel som ny medlem i OECD. De skriver bland annat: ”Det har även utarbetats en lösning för att säkerställa att användandet av statistik från Israel i OECD:s analyser inte föregriper de ockuperade palestinska områdenas folkrättsliga status.” Det blir ju intressant att se vad det är för lösning..

PGS har också skickat ut ett pressmeddelande angående detta i dag:

Det är med stor bestörtning vi tar emot meddelandet att Israel trots protester från solidaritetsorganisationer och politiker världen över valts in i OECD. Den svenska regeringen har skickat ut ett pressmeddelande där man välkomnar Israel i samarbetet.

– Sveriges aktiva medverkan till inval av Israel i OECD samtidigt som fredsprocessen saboteras så grovt av Israel att till och med USA reagerat negativt är ett slag i ansiktet på alla som eftersträvar en rättvis fredslösning, säger Per Gahrton, ordförande i Palestinagrupperna i Sverige.

– Än en gång har Carl Bildt agerat så att man får intryck av att han drabbats av akut minnesförlust och glömt alla insiktsfulla yttranden han gjorde efter sitt Palestinabesök i samband med presidentvalet 2005. Inte heller tycks han minnas att han några veckor före sitt tillträde som utrikesminister hösten 2006 tillsammans med omkring 150 f d premiär- och utrikesministrar från hela världen ställde just sådana krav på Israel som landet bryter mot varje dag.

– Den svenska regeringen har genom stödet för Israels inval i OECD medverkat till att belöna Netanyahu-Liebermanregimen för att den bryter mot mänskliga rättigheter, bygger en olaglig apartheidmur, stjäl palestinsk egendom och saboterar den fredsprocess som Sverige och EU påstår sig stödja. Det är en skam för Sverige och en tragedi för alla palestinier under ockupation.

Palestinagrupperna i Sverige har tillsammans med flera andra organisationer försökt förmå Sverige att rösta nej till israeliskt medlemskap. Vi önskar fortfarande en förklaring från utrikesdepartementet varför de blundat för alla starka argument för att neka Israel medlemskap i dagsläget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 reaktioner på ”Sverige röstade ja till israeliskt medlemskap i OECD

 1. Anna, finns det chansen att tänka positivt i det hela: Kanske just genom medlemskapet har européerna ännu större chans att ställa sina krav inför Israel när det gäller (exempelvis olaga bosättningar, muren, ockupationen)?

  Jag vill bara fortsätta hoppas trots allt.
  Man kan inte påverka Israels politik från långt avstånd, eller hur? Samtidigt, genom samarbete, kanske Israel kan utveckla sin demokrati och sinne på mänskliga rättigheter pga påverkan av högutvecklade demokratier i Europa?

  kanske…
  vi få väl hoppas.

 2. Karolina

  Hej

  Du skrev i Fria Tidningen att Israels medlemsskap i OECD bryter mot organisationens egen policy. Har du någon bra källa till det, för jag har försökt hitta OECD:s policy på området men det är väldigt svårt att hitta det på oecd.org!

  vh
  Karolina

 3. Joakim

  Jag använder inget falskt namn och välkomnar in Israel till OECD. Det är en organisation för civiliserade länder till skillnad från FN där även diktaturer kan komma in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s