Sverige måste säga nej till israeliskt medlemskap i OECD

I går skrev vi (alltså Palestinagrupperna om nu någon inte läst den här bloggen tidigare så jobbar jag där!) ett brev till Carl Bildt angående att Israel har sökt medlemskap i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Vi skickade också ut ett pressmeddelande och la upp på vår hemsida tillsammans med brevet. Vi har känt oss lite stressade över det här, då vi och många andra fick veta det ganska plötsligt och om vi förstått saken rätt skall beslutet fattas redan i slutet av maj.

I brevet uppmanar vi Carl Bildt och Sverige att rösta nej till israeliskt medlemskap. Det räcker att ett enda land röstar nej för att de inte skall beviljas medlemskap. Det finns också möjlighet för enskilda länder att frysa processen och ställa fler frågor och krav på Israel. Argumenten för att neka Israel medlemskap är många, vi listade några av dem i brevet till utrikesdepartementet och vi kommer att presentera fler framöver.

Jag hoppas att detta kommer att uppmärksammas i medierna och att fler organisationer försöker påverka regeringen.

Här är brevet:

Sverige måste säga nej till israeliskt medlemskap i OECD
I slutet av nästa månad väntas den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD besluta om israeliskt medlemskap. Israels bristande respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt, samt tendensen att sätta upp hinder för en realistisk fredsprocess möter omfattande internationell kritik. Israel har gång på gång visat att de inte låter sig påverkas av kritiken, utan fortsätter sin folkrättsvidriga politik utan att det får några faktiska konsekvenser. I kontrast till uttalanden och fördömanden särbehandlas Israel positivt i internationell politik och samarbeten. Ett beviljat medlemskap i OECD skulle vara ännu ett exempel på detta. Beslutet förutsätter att organisationen blundar för egna riktlinjer när det gäller fred, mänskliga rättigheter och handel.

Vi anser att det finns många skäl att neka Israel medlemskap i OECD, bland annat:

· Produktionen på ockuperade områden strider mot folkrätten, och EG-domstolen förtydligade så sent som i februari att produkter från Västbanken inte får klassas som israeliska. I de siffror som ligger som underlag för beslutet om medlemskap har ingen åtskillnad gjorts. Tvärtemot att straffas för folkrättsbrott faller de till Israels fördel.

· Medlemsländerna ska enligt OECD:s konvention dela synen på rättsstaten och respekten för mänskliga rättigheter. Många av nuvarande medlemsländer har vid olika tillfällen fört fram kritik som visar att så inte är fallet gällande Israel. Israel förvägrade till exempel en FN:s delegation visum när de skulle utreda anfallet mot Gaza, och verkar för att internationell lagstiftning ska justeras efter israeliskt agerande inte tvärtom.

· OECD:s konvention stadgar att länderna ska bidra till fredliga och harmoniska relationer mellan världens folk. OECD:s medlemsländer har vid många tillfällen riktat kritik mot att Israel har agerat i motsatt riktning. Så sent som i mars fördömde USA, EU, Ryssland och FN tillsammans Israels Jerusalempolitik för att den underminerar fredsprocessen. Israel ignorerar kritiken.

· OECD:s medlemsländer förbinder sig att bidra till att världshandeln expanderar på en icke-diskriminerande grund och enligt internationella förpliktelser. Länderna ska
reducera eller avskaffa hinder mot handels- och tjänsteutbyte. Under beredningen av Israelisk medlemskap har en av världens mest långtgående och internationellt kritiserade blockader införts mot befolkningen i Gaza. De palestinskkontrollerade områdena på Västbanken har fragmenterats av bosättningar, segregationsmuren, exklusivt israeliska vägar och vägspärrar. Palestinierna begränsas kraftigt i sina möjligheter till såväl import, export som intern handel.

· OECDs biståndskommitté, DAC, samordnar de internationella biståndsgivarnas rapportering om biståndet, och tar fram riktlinjer för biståndet. Palestina är ett stort
mottagarland av bistånd, och den israeliska ockupationen är den största orsaken till detta behov. Om Israel beviljas medlemskap får landet inflytande över policyprocesser som kan påverka stödet till Palestina.

Menar regeringen allvar med ställningstaganden till Israelisk policy bär den ansvar för att kritiken inte stannar vid tomma ord. Palestinagrupperna i Sverige (PGS) uppmanar regeringen att agera enligt något av följande:

1. Längden på OECD:s medlemsprocess är inte förutbestämd utan avslutas då alla relevanta frågor anses vara utredda. Varje medlemsland kan när som helst fram till beslutet väcka nya politiska frågor. Detta ger regeringen möjlighet att frysa processen genom att begära ytterligare utredningar, eller krav som ställs på Israel.

2. Nya medlemsländer antas genom konsensus där varje medlemsland har en röst. Regeringen har möjlighet att på egen hand, eller tillsammans med andra medlemsländer, stoppa det israeliska medlemskapet om omröstning sker i maj. Vidare uppmanar PGS regeringen att snarast möjligt göra sina intentioner kända när det gäller israeliskt medlemskap i OECD.

Per Gahrton, ordförande
Palestinagrupperna i Sverige

Läs också:
Barghouthi to OECD’s members: don’t approve Israel’s membership!
Haaretz: Israel set to become OECDs poorest member
Global BDSmovement: A Vote for Israel’s Accession to the OECD is a Vote in Support of Israel’s War Crimes and Other Grave Violations of International law
ei: Israel’s inclusion in economic organization a threat to democracy

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 reaktioner på ”Sverige måste säga nej till israeliskt medlemskap i OECD

  1. Katarina i Holon

    Har en fråga som inte gäller detta inlägget, men hur gör ni med Svenska matvaror som säljs på IKEA i Israel? Det finns ju en liten svensk matbutik på alla IKEA. Ska dessa också bojkottas eller räcker det om man bojkottar IKEA i stort? Även i vanliga israelska mataffärer säljs sill och kaviar och lax, skorpor och knäckebröd av svenska tillverkare. Varför liksom bara peka ut H&M som stora boven när faktiskt så många andra svenska företag säljer sina varor till Israel?

  2. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Lätt illamående?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s