Tre svenska deltagare i fredsprojekt utvisade från Israel

Jag är så arg och ledsen nu, att jag faktiskt saknar ord. Jag är trött också, har varit på helspänn sedan klockan sju i morse och har hela tiden hoppats att det skall lösa sig för så här får det bara inte gå till.. Läs pressmeddelandet från vänner i Jipf, Judar israelisk-palestinsk fred och Palestinska föreningen som tillsammans driver det framgångsrika projektet Låt oss tala om fred.. Jag skulle kunna skriva väldigt känslomässigt nu, men jag väntar med det och låter pressmeddelandet tala för sig självt.

Efter åtta timmars förhör utvisades de tre svenska medborgarna Lama Abu-Iseifan, Salam Abu-Iseifan och Samaa Sarsour nu på morgonen från Israel. En fjärde svensk, Tigran Feiler, släpptes in först efter att han tvingats lova att inte besöka palestinska områden. Samtliga utvisade är deltagare i ett fredsprojekt i syfte att bygga broar mellan judar och palestinier och ge hopp om en fredlig lösning av denna till synes olösliga konflikt.

En grupp unga svenskar med judisk och palestinsk bakgrund reste natten till torsdag 1 april till Israel för att delta i en studieresa inom ramen för projektet ”Låt oss tala om fred”. Detta fredsprojekt samlar unga svenskar med judisk och palestinsk bakgrund som tillsammans föreläser i svenska gymnasieskolor.

Väl framme på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv (Israel) fördes de tre kvinnorna samt en av de judiska deltagarna bort för förhör. Förhören pågick under åtta timmar. De svenska medborgarna förhördes i separata rum utan advokat och legitimerad tolk. Under denna tid hämtades ytterligare en av de judiska deltagarna tillbaka in till passkontrollen för förhör.

De övriga tre deltagarna hade löpande kontakt med den svenska ambassaden i Tel Aviv under förhörstiden. Trots dessa ansträngningar utvisades de tre svenskorna. Den enda förklaring som gavs var ”säkerhetsskäl”. Efter dryga elva timmars tilläts den svenske medborgaren med judisk bakgrund inträde på villkor att han skrev under ett dokument som stipulerar att han inte får beträda palestinska områden och lämnat en deposition på 5000 israeliska shekel (cirka 10 000 kr). Han skrev under detta dokument i protest.
– Jag skrev under mot min vilja. Jag ser det som ett försök att bakbinda mig att hindra mig att möta palestinier. Syftet är inget annat än att förstöra precis det som vårt projekt vill åstadkomma, brobyggande och dialog, säger Tigran Feiler.

Syftet med projektet ”Låt oss tala om fred” är att motarbeta fördomar, antisemitism och islamofobi samt ge svenska ungdomar en djupare och mer personlig beskrivning av Israel-Palestinakonflikten. ”Låt oss tala om fred” har hittills nått ut till nästan 5000 elever och erhållit stöd från bl.a. Stockholms Utbildningsförvaltning och Olof Palmes Minnesfond samt tilldelats pris från Helena Berings Minnesfond.

Slutresultatet av detta fredsprojekt blev alltså att samtliga palestinska deltagare utvisades. – Hur kan man skapa en dialog för fred när den ena sidan inte ens tillåts tala? säger Ronnie Liebech, deltagare.

DN, AB, Exp, svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

14 reaktioner på ”Tre svenska deltagare i fredsprojekt utvisade från Israel

 1. Helena

  Även propagandisterna i Palestinagrupperna (inkl. du själv), samt de så kallade ”följeslagarna” ska naturligtvis inte släppas in i Israel.

  PGS, som är statsfinansierat, är involverat i boljkottkampanjer mot Israel, trots att Sverige har normala relationer med Israel. Ingen av er ska med andra ord släppas in. Ni är israelhatare och uppviglar till våld samt hat, och är helt ointresserade av fred. Detsamma gäller de fullständigt ensidiga propagandisterna bland ”följeslagarna” och Diakonia.

  Jag kan bara hoppas att Israel snarast utvidgar åtgärderna mot antidemokratiska grupper som er egen.

 2. Alexander

  Observera att detta beslut inte togs av Israeliska myndigheter utan av flygplatsens egen säkerhetsavdelning som är helt självständig.

 3. Daniel

  Väldigt sorgligt… och det talar sitt tydliga språk. Dags för EU att agera starkt och resolut när Israel inte ens vill ha en dialog på lika villkår. Jag tvekar inte en sekund på att situationen hade varit lika dan men tvärtom under motsatta förhållanden, dvs. om palestinierna hade makten (religion i ett nötskal), men nu är så inte fallet och de människorna ville få till riktiga samtal och ökad förståelse! 😦

 4. Nja

  Om du är så angelägen om fred, kan du börja kritisera svenska medias skeva bild av Israel. Börja med TT och nu SVTs program om konflikter. För att citera Gita Frred är ett ord om vänstern har stulit.

 5. Pingback: Vill Israel ha fred? | annarkia

 6. HELENA!
  Hat är att sanera bort människornas hus, trädgårdar och att tvinga de leva i flyktingläger resten av sitt liv, i sitt eget land! Hat är att trakassera deras barn på väg till skola, att ta deras vatten, mark, frihet och att på slutet bomba ett inmurat folk med vit fosfor. Hat är att bosätta sig illegalt, mot alla internationella lagar, att beväpna olaga bosättare och ge de rätt att misshandla, trakassera. Hat är att hålla hundratals barn som fångar utan någon dom.

  Du har verkligen problem att identifiera hatet.

 7. annawester

  Alexander, men Israel måste väl ta ansvar för vad deras säkerhetsapparat gör, eller hur? Jag antar att det du menar är att den inte ligger under utrikesdepartementet, eller hur? ”Helt självständig” låter ju lite snurrigt. Och deras UD kan ju ompröva beslutet och ge ett besked att de kommer in nästa gång.

  Helena, din nästa kommentar lägger jag inte in. Du har verkligen fått allt om bakfoten och dina påståenden är väldigt kränkande. Som så många gånger förut.

 8. ed

  GAZA RHYMES
  2009

  Even the seagulls

  Even the seagulls
  That on the shores of Gaza
  Feed on corpses
  Of Palestinian children
  Even the seagulls
  Picking sapid eyes
  Think
  The killers
  Were wrong

  A new form of art

  A new form of art
  In Gaza
  The blood
  That flowed slowly
  From the decomposing bodies
  Encrusted the sand
  And dried
  Solidified
  In phantasmagoric forms
  Widows
  With empty eyes
  With care
  Lift
  Those forms
  They call them
  Appropriately
  “Coagulations”
  And hang them
  Over empty beds

  Night sunshine

  Gaza children
  Play new games
  At night
  Like an endless Fourth of July celebration
  They watch the fireworks
  Of cluster-bombs
  Nearby
  For free for free
  They yell they yell
  They also get to pick up
  For free for free
  Those “tennis balls”
  They open them swiftly
  With young eyes
  And see the final flare
  Of their young lives

  ED

  equalityanddignity@yahoo.com

  Equality and Dignity through Logic and Reason

  Feel free to forward this e-mail to family, friends, and colleagues!

 9. Petra

  Som utomstående i denna konflikt, och helt utan band till varken det ena eller det andra, måste jag säga att jag förstår att det finns konflikter och krig. När folk inte ges rätt att föra sin talan, ens på bloggar och F.B mm.Jag syftar på kommentaren om att ”din nästa kommentar lägger jag inte in”, vilket jag kan förstå,för du tycker hon är idiot. Och det är okej,man kan inte begära att alla ska tycka lika eller hålla med om allt eller ens något, men man måste få ha en talan, och man måste ges rätten att försöka föra en dialog?? Måste säga att jag förstår vad Helena säger, även om jag absolut inte håller med, så förstår jag att hon med sina egna motiveringar känner så.
  Jag tycker hela konflikten är hemsl, och att det inte skulle vara människor i Israel/ PALESTINA som fick betala priset för vad de som styr,ställer till med. Tyvärr så fick inte dessa 3 kvinnor komma in i landet, på helt orimliga grunder. De har familjer i landet och borde inte förvägras inträde, ett säkerhetshot är någon som har kontakter och möjligheter att störa säkerheten i landet, vilket givetvis dessa 3 SVENSKA kvinnor INTE har.
  Det är fönedrande och omänskligt att göra så som säkerhetsavdelningen tydligen kan göra helt utan att motiver sig. Och jag tycker det är en skam att det ska få gå till så.
  Men ingen gör något, så hur ska det ändras? en dialog hade varit en bit på vägen…

 10. annawester

  Petra, jag lägger in nästan alla kommentarer, så även Helenas. Men gränsen går vid personliga kränkningar (är de mot mig så kanske jag kan ta dem), rasistiska eller antisemitiska påhopp – hets mot folkgrupp, kränkande uppenbara lögner och förtal.

  Jag tar gärna in inlägg som tycker att jag har helt fel åsikter och dem kan du hitta många här på bloggen. Men jag är juridiskt ansvarig för alla kommentarer så många stoppar jag direkt i papperskorgen. De flesta av Helenas kommentarer har jag publicerat, men inte när hon går över gränsen..

  Onödigt av mig att skriva så kanske, jag skulle bara kastat den som jag gör med så många andra fruktansvärda kommentarer. Många långt mycket värre än Helenas.

 11. aleida

  Varför skulle Israel vilja ha fred? De när sig på kriget. Sionismen genomsyras av rasism, vilket tydligt visar.

  Nej till apartheid!

 12. Petra

  Jag menade inte att kritisera din kommentar, jag kan tom hålla med om att hennes sätt att tänka är idiotiskt. det jag menade var bara att alla måste få tycka vad man vill, men man också måste veta var gränsen går såklart.
  tryckfrihet och åsiktsfrihet är en av de saker som får Sverige att fungera så bra, och gör det till ett land så tryggt och skönt att leva i. Men tyvärr utnyttjas det helt klart av idioter ibland. Trångsynthet är på något sätt en sjukdom, och förståelse är det enda botemedlet.
  Jag gillar din blogg, och jag respekterar verkligen sympatisörer till Palestina, keep up the good work !

 13. Nja

  Som tidigare sagts i veckan. Fred är ett av de ord som har stulits av vänstern. Det är som man säger i US. Vem har någonting emot mamma och äppelpaj.
  Besökarna kommer från ett Sverige som i media och i sitt handlande agerar allt mer antiisrael. Judar flyr landet pga antisemitism. De avvisade representerar en förening som promoterar antiisraelsanktioner. De kommer inte som turister utan för politiskt agerande.

 14. Nej, fred är inte ett ord som stulits av vänstern. Det innebär helt enkelt ett tillstånd med avsaknad av aggressioner och frånvaro av internationell konflikt. Det uppnås bäst genom att följa internationella regelverk som de Mänskliga Rättigheterna och Geneve-konventionen. Anser du att högern inte ska följa dessa?

  Att judar skulle fly landet p.g.a antisemitism är rena svamlet. Det finns bara en sådan familj man överhuvudtaget talat om som flyttade från Malmö till Israel. De hade lika gärna kunnat flytta till Västerås eller Halmstad. Men nu ville de vara del av en dominant folkgrupp i en apartheidstat. Därför flyttade de till Israel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s