30 mars Jordens dag och BDS Day of Action

Den 30 mars varje år högtidlighålls Jordens dag (Land Day eller Yom al-Ard som den benämns på arabiska) i Palestina, av palestinier i Israel och bland Palestinavänner världen över.

Det var den 30 mars 1976 som sex palestinier dödades av israelisk militär när de deltog i en generalstrejk i Israel för att protestera mot konfiskering av mark från palestinska byar inne i Israel. Militären angrep en fredlig demonstration med våld och förutom de sex dödade så skadades 100 palestinier och 300 personer arresterades.

Förra året utsågs 30 mars även till Global BDS Day of Action, en internationell protestdag mot Israels ockupation. Manifestationer hölls lite här och var i världen. I år blir det större.

BDS betyder Boycott, divestment and Sanctions och grundas på ett palestinskt upprop. Det är en viktig del av det palestinska icke-våldsmotståndet mot ockupationen som måste stödjas av omvärlden.

I Stockholm kommer det att finnas ett ”BDS-kontor” på Medborgarplatsen den 30 mars från klockan 16.00. Kom dit om du vill hjälpa till och dela flygblad eller diskutera BDS-frågan.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s