Bosättarvaror får inte säljas tullfritt i EU

Fortsätter att blogga lite denna underbara lördagsmorgon. Jag har en morgontidning nu, det var ett tag sedan jag hade det och inser att det är ganska trevligt. Fick en gratismånad av min syster och jag tror att jag skall förlänga faktiskt. Det är trevligt med korsorden och att bläddra istället för att klicka. Men det var Bitte Hammargren som fick mig att bestämma mig! Hon har skrivit en bra artikel i dagens Svenska Dagblad om ett viktigt beslut i EU-domstolen. Hittar inte artikeln på nätet, men om jag gör det så lägger jag till en länk.

Det handlar om varor från ockuperad mark som inte får säljas tullfritt i EU som Made in Israel, men som görs ändå. Det har varit känt länge att Israel fuskar med märkningen. Fallet som nu tydliggör vad som gäller, handlar om Sodastreamapparaterna som tillverkats i den illegala bosättningen Maale Adumin, men ändå sålts tullfritt i EU inom ramen för associationsavtalet. Domstolen slog fast att det inte är tillåtet.

SvD: ”Målet i EU-domstolen innebär att unionen tydliggör sin syn på den israeliska bosättningspolitiken. Domstolen räknar inte bosättningarna som en del av Israel utan som en tredje part. Den kräver också bättre ursprungsmärkning av israeliska varor”.

Det här är ju något som vi inom Palestinarörelsen pekat på länge och försökt lyfta i debatten, vi har dokumenterat flera fall av felmärkningar. Skönt att det nu finns en dom att hänvisa till och bra att det uppmärksammas i media.


Bosättning på Västbanken. Foto: Anna Wester

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 reaktioner på ”Bosättarvaror får inte säljas tullfritt i EU

 1. Visst, modernistiska byggnader tycker jag om, men snälla… Det ser ut som att man saknar all känsla för variation! Totalt känslolöst. Och konstigt nog att man fortsätter att bygga likadana hus (gråa hus). (Såg man inte att hela berget ser ut som bybo?)
  Det kallades i min konstskola ”estetisk chock”

 2. Cecilia Arvidsson

  Sponsrade länkar
  SodaStream hos tretti
  Köp sodaStream hos oss
  Låga priser & fri frakt, tretti.se!

  tretti.se/sodastream
  Sodastream
  Kolsyrat vatten snabbt och enkelt
  Flera modeller och snabb leverans

  http://www.newhome.se/Sodastream
  Sodastream på ONOFF
  Handla enkelt online på ONOFF.se
  Samma låga priser som i butikerna

  http://www.onoff.com/Sodastream
  Sodastream
  Söker du bästa priset på
  Sodastream? Hitta priset här!

  http://www.pricerunner.se/koksgerad

  Visa din annons här »

  Hej!

  Om du googlar på EU-domstolen + Sodastream hittar du artikeln
  hälsar Cecilia Arvidsson i Malmö.

  Slut med tullfria varor från israeliska bosättningar – Världen – E24
  Därefter vägrade tyska myndigheter att bevilja tullfrihet för Sodastream. När målet förra året hamnade i EU-domstolen förordade generaladvokaten Yves Bot …
  http://www.e24.se/…/slut-med-tullfria-varor-fran-israeliska-bosattningar_1938719.e24 – Cachad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s