Starka vittnesmål på Gazakonferens


Erik Fosse. Foto: Anna Wester

Jag och flera andra har jobbat länge och nu på slutet ganska intensivt med Gazakonferensen som var i dag på ABF-huset. De flesta läsare av bloggen har ju sett reklam för den och många av er var säkert där!! Vi satsade ganska stort på att sprida information och det gav ju helt klart resultat, det kom massor av folk!! Z-salen som är den största på ABF var nästan fullsatt och efter lunch flyttade vi till Sandlersalen där alla ens inte fick plats.

När så allt var roddat och klart satte jag mig ner för att lyssna till de norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosse som talade om sina upplevelser från Al Shifasjukhuset under attacken mot Gaza. Och jag var inte riktigt beredd, det blev väldigt starka känslor när de genom sina bilder och berättelser tog oss med tillbaka till kriget och till sjukhuset och de fruktansvärda scener ur verkligheten som de fick uppleva där tillsammans med sina palestinska kollegor. Barnen. De påminde oss om hur många barn det var som drabbades, som dog och som skadades, psykiskt och fysiskt. Krigets sanna ansikte, som Erik Fosse uttryckte det när han bad om ursäkt för de otäcka bilderna. Det var inte bara jag som grät, utan jag tror alla hade tårar i ögonen.

Det var många hjältar där under kriget (eller attacken som beskriver det mer korrekt) och svårast var det naturligtvis för den palestinska sjukvårdspersonalen som hela tiden fruktade att deras barn eller andra familjemedlemmar skulle vara bland nästa grupp av skadade människor. Nästan alla fick uppleva det vid något tillfälle. Mads Gilbert och Erik Fosse är hjältar i mina ögon, dels för det som de gjorde under kriget, men framför allt för vad de gör nu. Berättar om vad de såg och talar om vad som behövs för att såren hos barnen skall läka; fred och rättivsa för det palestinska folket. Och ansvaret är omvärldens.

Hela konferensen höll hög klass på föredragen och trots dålig luft på slutet satt publiken intresserat kvar och lyssnade till slutet. David Henley från PGS samtalade med våra samarbetspartners i Gaza via länk, Gaza Community Mental Health Programme och de kunde bara fortsätta där Fosse och Gilbert slutade. Lotta Schüllerqvist som besökt Gaza flera gånger efter kriget visade bilder och talade om den systematiska förstörelsen av infrastrukturen. Christian Åhlund som är advokat och från ILAC presenterade sedan Goldstonerapporten och dagen avslutades med kraftfulla tal av Gustav Fridolin, Helle Klein och Bo Forsberg.


Christian Åhlund, ILAC

Jag tycker att det var kul och bra att tre vårdförbund stod som medarrangörer; Vårdförbundet, Svensk Sjuksköterskeförening och Svenska Barnmorskeförbundet.

Många kom fram till PGS bokbord efteråt och sa att de vill aktivera sig eller bli medlemmar och det är ju toppen!!


Erik Fosse och Mads Gilbert signerar sin nya bok Ögonen i Gaza. Foto: Anna Wester

Fosse och Gilbert i Aftonbladet
och i TV4 Nyhetsmorgon
Helle Klein bloggar om konferensen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 reaktioner på ”Starka vittnesmål på Gazakonferens

 1. Tommy1960

  Är det någon konferans jag velat vara på så var det denna, men det gick tyvärr inte.
  Ett förslag är att lägga lite konferanser här i Uppsala, där engagemanget för palestinierna är stort.
  Har iallafall beställt boken av dessa två och ser fram emot att läsa deras vittnesmål

 2. Bilden ovan säger att det var många som kom på konferensen. Efter bombning av Gaza har många börjat att intressera sig om konflikten.

  Kanske kommer jag att läsa boken, fast jag tycker att liknande saker borde jag undvika. Jag hörde talas av mina mest närmaste vänner om hur opererade man på – 10 till – 12 utan el eller värme, mat eller vatten mitt i Sarajevo 1993.
  Hårresande. Att vi tillåter allt detta 2000 år efter Kristus och ännu värre: Att se barn som smälter av vitfosfor inför våra ögon och sen att diskutera om landet ska bojkottas eller inte.
  Sjukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s