Vilka sätter stopp för fredsförhandlingar?

Israel kommer till de första så kallade fredsförhandlingarna på länge med budskapet att de planerar att bygga 1 600 nya olagliga bosättningar på ockuperad mark. De inleder alltså med att berätta att de kommer att fortsätta begå brott mot internationell rätt och trotsa alla omvärlden krav på att inga nya bosättningar skall byggas.. Hur går man vidare då? Jo, man går givetvis inte vidare.

Morgonnyheterna presenterade denna nyhet med att ”Palestinierna avbryter fredsförhandlingarna” och DN har en liknande rubrik idag.

Nu tycker jag att det fanns många skäl för palestinierna att inte komma till några fredsförhandlingar, men vad hade rubrikerna blivit då?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 reaktioner på ”Vilka sätter stopp för fredsförhandlingar?

 1. Ulf Larson

  Ingen förhandling i världen utgår väl från ett sånt absurt utgångsläge. Det här visar återigen på den hejdlösa arrogansen hos israelerna.

 2. Tina

  Anna, du om någon borde väl kunna skilja mellan bosättningar och lägenheter?

  Israel tänker inte bygga ”1600 nya bosättningar”.

 3. annawester

  Israel brukar inte benämna hur många lägenheter som skall byggas utan om block av lägenheter som man på engelska kallar ”houseing units”. Vi vet också att planerna är mer omfattande än det som sagts nu. Se artikel i Haaretz där de talar om 50 000 housing units:
  Israel planning 50,000 housing units in East Jerusalem:
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155639.html

 4. Tommy1960

  Det största hindret för fred är som alltid Israel och deras bosättningar på Västbanken.
  Så har det alltid varit och tyvärr kommer det att var så tills denna regim röstas bort, men vad blir då alternativet? Som att välja mellan pest och kolera.

 5. Tina

  Men i detta fallet handlade det inte om ”housing units” utan om lägenheter. 1600 lägenheter, inte bosättningar. Och det ska inte påbörjas på flera år, så palestinierna har tid att försöka skaffa sig ett fredsavtal innan, så kanske planerna uteblir.

  Och den där uppgiften i Haaretz är trams. Det är planering, inkl. efter ett fredsavtal och färdiga gränser.

 6. Tommy,
  Det är säkert många israeler som är mot olaga bosättningar, men det är farligt för de att uttala sig negativt i bosättnings-fråga. Olaga bosättare är ofta extremreligiösa, fanatiska, bråkiga, aggressiva ibland med aptit att trakassera hit eller dit. Man grundade en gigantisk maffia-gäng där av ca halv miljon människor som är väl beväpnade. Det är människor som uppfyller alla krav för att terrorstämplas.
  Problemet i det hela är att olaga bosättare har STÖD av staten Israel, med alla medel: militärt, ekonomiskt, politiskt. Vi ser inte heller pro-israeliska krafter i det här landet som driver den här fråga. Hur många av oss skulle stödja Sverige-Israel information om de skulle sätta sig på sidan av internationella lagar?
  I så fall har vi ingen annan utväg utan att bojkotta. Det är enda utväg att ge kraften till åsikten om avveckling av olaga bosättningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s