H&M öppnar butik i Israel

Den 11 mars öppnar den första Hennes & Mauritzbutiken i Tel Aviv i Israel och redan veckan efter kommer vi kunna se den välkända röda H&M-skylten i shoppingcentret Malcha i Jerusalem. Malcha som är byggt på ruinerna av den palestinska byn al-Malilha vars ursprungliga invånare i dag lever som flyktingar på Västbanken omringade av en åtta meter hög mur.

H&M har antagit en imponerande policy om företagsansvar och skryter på sin hemsida om sitt engagemang i världen, bland annat skänkte företaget pengar till Haiti under jordbävningen. De uppger att de lutar sig mot organisationer som Amnesty, FN och UNICEF. Mot denna bakgrund är företagets beslut att etablera sig i Israel samtidigt som deras samarbetsorganisationer släpper rapport efter rapport som visar på att Israel misstänks för krigsbrott efter kriget i Gaza. Det skulle vara intressant att höra vad H&M anser om att Israel förhindrar palestinier från att bedriva handel, genom murar och vägspärrar och blockaden i Gaza. Ja hur ser de på rapporterna från Amnesty och FN om Israels upprepade brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Företagets etablering i ockupationsmakten Israel möter nu protester över hela världen. Stödet för den så kallade BDS-rörelsen (Boycott, Divestment and Sanctions) ökar hela tiden och därmed kravet på att företag inte skall ”köpa ockupationen”.

H&M är själva medvetna om att detta är ett kontroversiellt beslut. När vi först fick höra om planerna att öppna i Israel, talade jag själv med informationschefen som förnekade att det fanns några sådana planer. De vägrade att ge oss något skriftligt på det och kort därefter kom beslutet..

Besök kampanjbloggen Don´t buy into occupation, där hittar du uppdaterad info om H&Ms etablering och alla organisationer som står bakom protesterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Jinge,

29 reaktioner på ”H&M öppnar butik i Israel

 1. Stefan

  Jaha, så kollektiv bestraffning mot israeler genom bojkott är OK? Men inte mot terroristerna i Hamasregimen (medan folket får humanitär hjälp)?

  Låter…eh … logiskt (not).

 2. Pingback: Lästips: Anna Westers ”H&M öppnar butik i Israel” « Queersmotkapitalism

 3. Pingback: Hennes & Mauritz – Investera Inte i Ockupationen « Palestina Aktivism

 4. Tycker Palestinalobbyn det är lika problematisk att H&M redan har butiker i autoritära stater och diktaturer som Ryssland, Egypten, Oman, Qatar och Kina, feodala islamistdiktaturen Saudi-Arabien och apartheidstaten Libanon?

 5. annawester

  Isak, det är en konstig fråga att ställa till organisationerna som arbetar för ett slut på ockupationen (antar att det är vad du menar med Palestinalobbyn). PGS till exempel, där jag jobbar, har i stadgarna att vi bara tar ställning i frågor som rör Palestina-Israel konflikten. Däremot kan du ju ställa frågan till mig som privatperson, eller till folk som är engagerade i politiska partier, de skall ju ta ett helhetsgrepp. Annars finns ju massor av NGOs som är inriktade på en eller flera specifika frågor.. men det kanske du visste.

  Jag ser att H&M har fler trovärdighetsproblem med sin fina etiska policy.. bland annat på grund av att de har butiker i diktaturländer.

 6. Anna

  Är PGS linje numera alltså att även områden i Jerusalem innanför gröna linjen, som Malcha, är ockuperade? Hur kan man annars förstå argumentet ”investera inte i ockupationen”?

  Jag är väldigt skeptisk till bojkotters effektivitet i allmänhet och i Israel i synnerhet, men jag vill åtminstone begripa vilken logik som ligger bakom. Tycker PGS att H&M-s affärer i Israel generellt är ett problem, alltså både i Tel Aviv och i Jerusalem?

  Alla har naturligtvis rätt att bojkotta vad de vill och vem de vill. Men i så fall tycker jag att man ska säga ”H&M bör bojkotta Israel” och inte snacka om ockupationen, eller åtminstone förklara att ens åsikt är att allt israeliskt är en del av ockupationen och därför bör man bojkotta rubbet.

 7. annawester

  Nej det är inte PGS linje. Däremot anser vi att man stödjer ockupationen genom att investera i ockupationsmakten Israel. Vår uppfattning har aldrig varit att man bara skall bojkotta varor från ockuperad mark, utan vi anser att det inte går att skilja åt.

  Vi tycker det är ett problem att H&M väljer att etablera sig i Israel mot bakgrund av deras policys om mänskliga rättigheter, samtidigt som Israel misstänks för krigsbrott i Gaza.

 8. Lisa Abramowicz

  Förutom att Annas kommentar är alldeles korrekt avs. Malchas geografiska placering dvs inom Gröna Linjen och inte ockuperat område, är det sorgligt att se vad PGS lägger sitt krut på i konflikten. Bojkott, Divestment och Sanktioner. Demonisering. Delegitimisering.
  Jag kan bara rekommendera den gamle fredskämpens Uri Avnerys artikel fråm sept 2009 om vad sådana aktioner skulle få för konsekvenser för Israel och Palestina. Varför inte istället verka för att H&M startar butiker på västbanken?

 9. Tina

  Anna Wester, varför säger du ”nä, det gör vi inte” när det är precis det ni gör?

  Jag tycker Anna Veeders och Lisas kommentarer är mitt i prick. Och PGS:s inställning kan inte beskrivas som annat än tragisk och kontraproduktiv. Precis som sades ovan, varför kan inte PGS ta ställning för fred genom att förespråk att H&M-butiker öppnas också för palestinier?

  Varför sätter PGS inte press på de palestinska islamisterna att acceptera det?

 10. Jonatan

  Det är med stor glädje som jag läser ovan att Lisa Abramowicz ställer sig bakom Gush Shaloms krav på Bojkott av produkter som producerats i bosättningar och Avinvesteringar och Sanktioner mot de som stödjer bosättningarna specifikt och ockupationen generellt. Detta är ett stort steg för den svenska BDS rörelsen och vi bjuder Lisa Abramowicz att ansluta sig till EJJP:s ställningstagande kring bojkott som lyder:

  ”…noting that the longstanding call for boycotting products from the Occupied Territories promoted by Gush Shalom and other organizations is also a form of BDS.”

  Detta är sannerligen en positiv utveckling, Lisa kommer att kunna erbjuda värdefulla kunskaper och erfarenheter och framförallt legitimitet till vår kampanj som kräver att första AP-fondens avinvesterar sitt innehav i företaget Elbit mfl. Att Ericsson förbjuder att deras utrustning installeras eller nyttjas på det ockuperade området och att Lisa ansluter sig till dom som kräver att Systembolaget ska sluta köpa vin från de ockuperade Golanhöjderna (på direkt uppmaning av Gush Shalom) och inte minst kravet på att KTH ska lägga villkor på sitt samarbete och stöd till Technion universitetet i Haifa och kräva att de ska avbryta sitt samarbete med den israeliska militärindustrin.

  Lisa, kontakta mig gärna så kan vi planera hur ditt deltagande i BDS kampanjen ska kunna realiseras. Att du tagit ställningstagande för Gush Shaloms arbete och Uri Avnery’s ställningstaganden gör att vi måste omvärdera dina tidiga uttalanden som vi förmodligen fullkomligt missförstått.

 11. sarah

  jag vet inte vem du är Lisa att säga att bojkott inte skulle fungera när det är massa organisationer som ställer upp på bojkott. Men om du jobbar för den föreningen du gör så förstår jag att du inte kan vara objektiv!

  För att Israel ska bli den stat den förtjänar borde även du slutaupp på en bojkott så israelerna och palestinierna kan få leva i fred och säkerhet, inte under ovisshet om att få mat, vatten, tak överhuvudet, kunna få gå i skolan, kunna få ett jobb, kunna få gifta sig med vem man vill, kunna få samma dom i domstolen osv osv…

  Apartheid i SA bröts ner…så ska även den i Israel och på andra ställen, det måste du hålla med om Lisa, ett Israel som är byggt på etniskrensning, terror och förtryck kommer aldrig få skjyst chans, kolla bara på vad FNs general församling säger inte säkerhetsrådet…VI måste göra vad vi kan, även DU Lisa, många judiska och internationella organisationer ställer sig bakom H&M bojkotten, jag hoppas även du kan det en dag då du får insikt i vad staten Israel gör mot sin egen befolkning och palestinierna i landet och i de ockuperade områdena samt i flyktinglägren runt om i världen.

  Detta är en strid och det finns många!

  Som medsyster hoppas jag att Lisa öppnar ögonen.

 12. Tina

  PGS känns inte som en organisation man kan ha någon som helst dialog med. Anna Wester censurerar dessutom nästan alla kommentarer, och känns ganska platt som intellektuell figur. Dvs hon saknar intellektuell styrka och verklig kapacitet att resonera (utifrån fakta).

  Kanske lite mycket Jinge-läsande som bidragit till det 🙂

  Men det skadar ju inte oss som (på riktigt) arbetar för fred.

 13. Jonatan

  Eftersom Lisa Abramowicz tacksamt delgett oss en referens till vad fredskämpen Uri Avnery anser, vill jag fortsätta på detta spår och vill citera just Uri Avnery i en av hans senaste kolumner ”The Kangaroo” från 30/01/10:

  ”…1.5 million human beings in Gaza, men, women and children, have been suffering utter destitution, many of them without sufficient food, many of them without shelter in the cold and in rain. A whole year in which more than a hundred Palestinian homes in East Jerusalem were demolished while new Jewish housing projects sprang up at a crazy pace. A whole year in which settlements in the West Bank were enlarged, apartheid roads were built and pogroms, under the ”price tag” slogan, were carried out.”

  Uri Avnery är en av ledarna inom den israeliska anti-ockupations rörelsen och en av de första initiativtagarna till uppmaningar om att bojkotta israeliska produkter från bosättningar och ockuperad mark. Uri Avnery är en outtröttlig försvarare av den palestinska befolkningens rättigheter, en mycket god vän till Yassir Arafat, Avnery agerade till och med som mänsklig sköld till Arafat under belägringen av Muqattan. Avnery har oräknerliga gånger deltagit i demonstrationer mot Muren och bosättningarna där Gush Shaloms logo blivit ett regelbundet inslag, senast i Sheikh Jarrah i Östra Jerusalem deltog Uri Avnery, trots hans ålder, i den massiva demonstrationen mot den etniska rensningen av palestinier som pågår där.

  Så återigen vill jag tacka Lisa Abramowicz till att hon refererar till och förespråkar Uri Avnery och Gush Shalom.

 14. Isak får sluta sniffa limm när han kallar Libanon för en apartheidstat. Till skillnad från i Israel är blandäktenskap tillåtna och det finns inga raslagar gällande medborgarskap.

  Att Lisa Abarmowicz, betald för att sprida propaganda för rasstaten Israel, hänvisar till fredsaktivister är direkt fånigt. Hon som kämpade så hårt för att försvara massakern på 1400 palestinier i Gaza via klusterbomber och vit fosfor.

  Hon har också glömt den grundläggande principen från bojkotten mot Sydafrika: Det är inte de privilegierade i apartheidstater som bestämmer om den ska bojkottas. Det är de som utsätts för apartheidsystemet.

  1. Nei, Hampus, inte heller Libanon har civiläktenskap.

   Som i Israel, kan man i Libanon enbart ingå äktenskap inom de religösa samfunden och måste åka utomlands om man vill gifta sig på tvärs av de religiösa samfundens lagar.

   Dock erkänner libaneniska staten inte samkönade äktenskap ingått utomlands i motsats till vad Israel gör…

   Och du kan ju berätta för de 400,000 palestinier som inte bara vägras libanesisk medborgarskap trots att flerparten är födda i Libanon, men som även vägras rätten att äga bostäder och nekas tillgång til 70 olika yrkeskategorier, att Libanon inte tillämpar ”raslagar gällande medborgarskap”.

   1. Anonym

    Isak, hur fånig du än vill göra dig vet palestinierna i Libanon vilka de fördrivits av. Vilka som stal deras mark. Vilka som förvägrar dem deras lagstadgade rätt att återvända. Vilka som bryter mot FN-resolution efter FN-resolution för att hålla dem kvar i lidande. Vilka som hjälpte de kristna milliserna att massakrera dem.

    Och gällande äktenskapslagarna så finns det apartheid-element hos dem, men det är fullt tillåtet för en muslim att gifta sig med en jude eller kristen (de orthodoxa vägrar dock). Till skillnad från i Israel där hatet mot blandäktenskap förbjuder allt sådant.

 15. Varsågoda! Ironi är ju en effektiv övertalningsteknik. Hoppas Avnerys tankar leder till omprövning av PGS usla bojkotts- och demoniseringspolitik. Att jag citerar Avnery eller länkar till honom betyder givetvis inte att jag håller med om varje ord han sagt eller säger.
  Jag har aldrig förnekat att Gazaborna lider. Frågan är vems fel det är och i vilken omfattning. Jag är inte för bojkott över huvud taget, vare sig mot Israel eller Palestina. Men jag finner det mycket intressant att Uri Avnery INTE stödjer en allmän bojkott av Israel, vilket PGS gör. Kan konstatera att de judiska eller andra föreningar i Sverige som förespråkar en allmän bojkott av Israel är få och består av få människor.
  Notabelt är att Sarah anser att ”om du jobbar för den föreningen du gör så förstår jag att du inte kan vara objektiv!” Som om PGS skulle vara en objektiv förening! Som om PGS sympatisörer ens skulle försöka att vara objektiva.

 16. jonatanstanczak

  Skämt åsido Lisa och det är tacksamt att du förstod ironin. Jag vet att du inte samtycker till vad Uri Avnery står för, det var bara glädjande att du refererade till en så central gestalt inom anti-ockupationsrörelsen. Uri Avnery har mycket goda argument och hans erfarenhet är det inte många som kan möta, tyvärr har Uri Avnery glidit ifrån större delen av den israeliska anti-ockupationsrörelsen, organisationer som ICAHD, AIC, Machsom Watch, New Profile mfl. har utvecklat BDS tanken till att omfatta den Israel som helhet (märk, inte individer). Argumentet är att den israeliska staten, dess institutioner, företag etc. är så djupt involverade i ockupationsförhållandena att de inte kan särskiljas från enbart bosättningarna. Här brister tyvärr Avnery i sin analys, men de facto stödjer även Gush Shaloms linje en majoritet av alla bokjottskampanjer som förs mot Israel.

  Att säga att de som förespråkar en bojkott i Sverige är få, är korrekt i relation till hur många som uttalat sig för en bojkott och sveriges befolkning. Men om vi skulle göra en jämförelse med hur många som stödjer positiv särbehandling av Israel bland Sveriges befolkning så är jag övertygad om att fler skulle förespråka bojkotter. Likaså vad gäller organisationer.

  PGS och de andra organisationernas uppmaningar om BDS kommer ur det palestinska civila samhällets största uppslutning kring en enskild fråga sedan PLO bildades. De ber omvärlden att påverka Israel genom icke-våldsmedel tills Israel upphör med ockupationen och slutar negativt särbehandla palestinier i Israel. Att en så omfattande del av det palestinska samhället enats kring en icke-vålds taktik i deras kamp för frihet är beundransvärd och bör uppmuntras av alla på alla möjliga sätt. Det är ur detta som H&M kampanjen är sprungen.

  Vi är emot våld, vi vill ha frihet och fred för båda folken och vi tror icke-våld är den rätta vägen. Denna rörelse växer i världen och kan inte längre ignoreras. Bara på en vecka har nästan 40 organisationer världen över anslutit sig för att informera H&M om att deras etablering i Israel ändrar fokus från Israels brott mot internationell rätt till kommers och mode.

 17. Tina

  Hampus, du använde ordet ”rasstat”. Kanske just för att alla ”raser” har exakt samma rättigheter i den judiska staten.

  Du anser att det är fel med en stat för det judiska folket, med full respekt för dess minoriteter? Tja, du skulle väl kalla en kurdisk stat ”rasstat” också antar jag.

  Men Jordanien undrar jag vad du skulle kalla. Där får inte judar bli medborgare eller äga land. Och i ditt Palestina gäller samma sak. En rent arabisk stat, enligt deras inofficiella konstitution (i likhet med alla arabstaters konstitutioner).

  Hyckleri av dig?

  – Yupp.

  1. Tina, förklara då för mig hur araber, vilket land de än må vara födda i, har rätt att bli medborgare i Israel? Förklara då för mig hur en israelisk arab som gifter sig med en annan arab på västbanken kan låta sin nya make/maka få medborgarskap på samma sätt som en jude skulle fått det?

   Ja, jag anser det vara fel att bygga en etniskt judisk stat med särskilda lagar för judar på marken hos araber där araber alltid bott och där de alltid kommer vara en stor andel av befolkningen. Inte en judisk stat således utan en israelisk. Lika för alla medborgare. En kurdisk stat som förnekar samma medborgerliga rättigheter för alla vore självklart också rasistisk. Liksom en boersk stat i Afrika.

   I ”mitt Palestina” gäller inget eftersom ”ditt Israel” omsorgsfullt förintat varje möjlighet till staten att skapas.

 18. ”Tycker Palestinalobbyn det är lika problematisk…”

  …och tro eller ej, visste jag i förväg att du ska börja med Kongo, Marocko, Saudiarabien, etc… men det var andra länder denna gång du satte i en rad.

  De flesta av Palestinavänner kommer säkert att tacka dig, Isak, för komplimangen, så fort du kallar någon av de/oss för Palestinalobbyn. Och du kan bara drömma om vilken känsla man har när man ställer sig i försvar av ett inmurat och förtryckt folk – stolthet stavas det.

  Kanske dags att du och Lisa ifrågasätter er själva och faktum att ni skäms för att erkänna att ni är en del av Israellobbyn.

  Inte så lätt möta egen ansikte åtminstone när man borstar tänderna på morgonen och erkänna att man försvarar fängslande utan dom, olaga bosättningar, sanering av andras människors hem, försvar av stulen mark, vatten, luft och frihet…

  1. Ja, Lisa har ju inga sakargument så hon kan alltid gnälla över att folk uppmärksammat att hon är en välbetald lobbyist för Israels räkning.

   If South Africa had a lobby as powerful as the Israeli lobby…

   * Nelson Mandela would not be free.
   * There would be no sanctions against South Africa.
   * South Africa would be the largest recipient of US aid.
   * The African National Congress would still be outlawed.
   * Congress would have endorsed the idea that apartheid is not racism.
   * Pro-apartheid forces cloaked as peace-makers would try to control the anti-apartheid movement.
   * Public television would require ”balanced” reporting to counteranti-apartheid programs.
   * Journalists. academics and others who criticized apartheid would be targets of character assasinations.
   * The struggle of the Boers against the British for control of South Africa would be considered a ”national liberation struggle.”
   * South Africa would ultimately be defended as the only ”democracy” in Africa.

 19. annawester

  Sorry Tina och en del andra, era mail hade hamnat i spamfiltret. Visst censurerar jag, men inte för att någon kallar mig ”platt som intellektuell figur”.. 🙂

 20. Lisa,
  just för att man undviker sakfrågan genom att ständigt sätta i en och samma rad Marocko, Kongo, Bangladesh och andra länder så fort man ifrågasätter Israel, ger man till en debatt oseriös karaktär. Det var det som jag påpekade.
  När det gäller definitionen av Israellobbyn, tror jag att den är likadan i alla länder som i Sverige, så du behöver inte anstränga dig för att definiera det på ett unikt sätt.
  När det gäller sakfrågan, undviker jag inte som de flesta palestinavänner.
  Jag var MOT bojkott under lång tid. Helt enkelt för att jag tyckte att det är orättvist att generalisera och bojkotta 5-7 miljoner människor i ett land. Man hoppades då på fredssamtal och man hoppades på bättre tider. MEN. Efter att vi såg alla hur palestinier generaliseras under fosforbombningar där hundratals barn blev plötsligt Hamas, TV-hus, sjukhus, röda korset, fn-s konvoj, skolor… Så kände man sig korkad och naiv att undvika bojkott. Man kände sig lurad, Lisa.
  Gaza är isolerad pga raketupskjutning mot civila – Så: Varför inte bojkotta Israel som använde internationellt förbjuden vapen MOT civila i Gaza (dec 2008 – jan 2009) och har mördat mer än Hamas under senaste 10 år?!

  Vad är skillnad?

  Bojkott är enda väg att få israeler att rösta fram en ny politik i sitt land. Bojkott är enda väg som kan få Israels politiker att komma till förhandlingsbordet utan att bli stolta för att redovisa nya olaga bosättningar. Det är alfa och omega av hela konflikten. Olaga bosättningar. En levande exempel har du ovan – kille som bosatte sig illegalt i Östra Jerusalem enbart för att han förvandlades plötsligt från Christian till Isak.
  Jobba på den fråga, Lisa! (jag menar inte Christian-Isak 🙂 … utan olaga bosättningar, så kommer jag själv att heja på Israel mer än Gunnar Hökmark 🙂

  …annars kommer jag att få massor av roliga konstnärliga ider om bojkott, även om ni engagerar er tio gånger bättre för att antisemit-förklara mig, Aftonbladet och hela Sverige!

  Allt beror på det ni själva väljer: bojkott eller stöd till Israel.

  Så – lycka till! 🙂

  …och glöm inte olaga bosättningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s