Gaza och folkrätten

Sitter i Z-salen på ABF-huset på en konferens om Gaza och Goldstonerapporten. Det är Diakonia, Olof Palmes internationella center, svenska kyrkan och Amnesty som är värdar.

Biståndsminister Gunilla Carlsson inledde konferensen med ett bra tal. Hon och Carl Bildt brukar säga bra saker när det gäller Palestina och Israel, sen har inte regeringen agerat lika kraftfullt. Mer ord än handling, men det gällde den förra regeringen också.

Gunilla Carlsson talade väl om Goldstonerapporten, att den måste tas på allvar. Hon sade också att alla gränser mot Gaza omedelbart måste öppnas, att alla bosättningar är olagliga och ett hinder för fred, samt att EU anser att ”Gaza, Westbank and East Jerusalem must be united..”

Nu talar Hila Jilani från Goldstonekommissionen. Det är starka berättelser om den förödelse de möttes av när de besökte Gaza efter kriget. Hon berättar bland annat om de brott mot internationell rätt som belagts i rapporten. Hur civilbefolkningen i Gaza inte hade någonstans att ta vägen, hur folk uppmanades att lämna sina hus och när de flydde sina hem jagades de av bomber som regnade över hela Gaza. Rapporten tar upp elva fall där obeväpnade civila, bland de barn, sköts ihjäl av israeliska soldater efter att de tvingats lämna sina hem..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 reaktioner på ”Gaza och folkrätten

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Vår eller vinter? Dagens bilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s