Pinsamt Expressen!!

Jag tänkte blogga direkt i går när jag läste artikeln i Expressen om Lars Ohlys halsduk, men twittrade av mig lite aggressioner istället och väntade. Jag vill helst inte gå i diskussion med några av de personer som kommenterade halsduken, eftersom jag (och många med mig) fått extremt kränkande och orättvisa påhopp från några av dessa herrar. Anklagelser som saknar grund och därför är svåra att bemöta..

Men något måste jag säga – Så pinsamt av Expressen, så dålig journalistik att jag nästan svimmar. För den som inte läst artikeln, får jag väl länka till den här: Här raderar Ohly Israel. (Dagen hakade på). Bara rubriken är ju så kränkande och dålig. Det handlar alltså om en halsduk som avbildar det historiska Palestina och det låter Expressen några herrar som inte är kända för att vara direkt nyanserade när det gäller Palestina och Israel, kommentera och analysera. De kommer fram till att den betyder att man vill radera Israel och att Ohly därmed stödjer den åsikten. Nu är det ju så att man kan tolka halsduken på fler sätt.. till exempel att man förespråkar en enstatslösning, en demokratisk stat för både palestinier och israeler. Det är också lite svårt att avbilda Palestina, skulle väl bli små prickar då om man tar bort bosättningar och annan stulen mark. Men egentligen är det i första hand upplägget på artikeln, den dolda agendan som lyser igenom i valet av citat, som gör mig mest upprörd.

En av de som kommenterar är Gunnar Hökmark som är aktiv i Samfundet Sverige-Israel och en vän uppmärksammade mig just på den här kartan. Så nästa artikel kanske handlar om hur Samfundet Sverige-Israel väljer en karta över det historiska Palestina för att illustrera Israel? Rubrik: Här annekterar Hökmark Västbanken och Gaza??

(Här fick jag tipset om kartan, förövrigt en ny blogg – gör ett besök http://nkholski.wordpress.com/)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

14 reaktioner på ”Pinsamt Expressen!!

 1. Du skulle kunna göra ett tillägg Anna. Inte nog med att Gunnar Hökmark annekterar Golanhöjderna, Västbanken och Gaza i sin karta: Han låter också de gamla israeliska bosättningarna i Gaza återuppstå. Gush Katif, Kfras Darom och Netzarim är alla utmärkta som helt vanliga israeliska städer.

 2. Fredrik

  ”Det handlar alltså om en halsduk som avbildar det historiska Palestina”

  Fel, det historiska Palestinamandatet inkluderar även det som idag kallas Jordanien, som ligger på 78 % av palestina.

 3. Pinsamt! Den där halsduken skulle ta på sig tusentals andra människor utan att veta någon betydelse. Enda association man får är solidaritet med palestinierna – ingenting mer! Pinsamt att Israelvänner blev så desperata att använda liknande saker som ”motargument” och genom detta utnyttjar de chansen att lägga upp karta som talar tydligt och klart utplåning på palestinier!

 4. Ja har man inga argument mot den politik Lars Ohly vill föra så kan man alltid misstänkliggöra med klatschiga rubriker om att han vill utplåna Israel. Att Ghost Busters ställer upp som kör bakom Expressen är ju knappast förvånande. Att ”extremistjägaren” numer jagar bara sådana som kritiserar Israel är inte heller förvånande. Läser man dessutom kommentarerna till artikeln i Expressen så ser man de verkliga extremisterna, och då handlar det inte om ”journalister” som inte kan få något jobb… Skrämmande…

 5. Och ni skulle givetvis vara lika förstående om t.ex. Jan Björlund visade upp en karta på Israel som omfattade hela landet mellan Jordanfloden och Medelhavet? Skulle ni då ursäkta honom med att det enbart visade ”det historiska Eretz Israel”?

  Och på Samfundet Sverige-Israels karta som du länkar till är sk ”Gröna linjen” (vapenstilleståndlinjen 1949-67) tydligt demarkerat, så vad är din poäng?

  Pinsamt Anna!!!

 6. Anna:

  jag ställde frågan direkt till Hökmark och han har på sin blogg besvarat den på slingrigaste sämsta sättet. Tyvärr är sanningsenlig hederlighet hårt valuta – det är hyckleri, lögner och dumstrutsig spelande som styr moralen och hjärtat, såväl hos en del politiker som en del av deras sympatisörer.

 7. Nej, Isak, vi skulle inte ursäkta Björklund eftersom han snarast i så fall visat det religiösa sago-Israel som aldrig funnits. Det historiska Israel som arkeologer idag talar om bestod bara av en ytterst liten, liten bråkdel av dagens Israels yta. Om ens det fanns.

 8. Pingback: Exressen mobbar Lars Ohly. | annarkia

 9. acke

  ”Och på Samfundet Sverige-Israels karta som du länkar till är sk ”Gröna linjen” (vapenstilleståndlinjen 1949-67) tydligt demarkerat, så vad är din poäng?”

  Ja det är ju generöst av dem att markera att de sedan 1967 ockuperade palestinska områdena kanske ändå inte nödvändigtvis tillhör Israel utan faktiskt är ”omtvistat”… Kartan anger Västbanken, och Gaza!, som delar av Israel, om än med litet förbehåll. Det är därför de områdena har samma färg som Israel på kartan och städer är utmarkerade. Utan minsta lilla förbehåll anges dock Golanhöjderna som helt och hållet inkorporerade i Israel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s