KTH försökte stoppa möte om bojkott av Israel

I går var jag på ett intressant och viktigt möte på KTH (Tekniska högskolan i Stockholm) där Dror Feiler från Judar för Israelisk Palestinsk Fred var huvudtalare och tillsammans med prof Jan-Erik Gustavsson diskuterade sanktioner mot Israel. Mötet arrangerades av Action Group at KTH for boycott at Israel . Dror förklarade varför han och de organisationer han företräder (Jipf och Jews for a Just Peace) förespråkar sanktioner, att de ser det som en viktig del av den palestinska icke-våldsrörelsen och att vi måste besvara palestiniernas vädjan om omvärldens stöd för detta. Han beskrev bland annat hur kulturarbetare när de får stöd av Israeliska staten för att representera Israel får avge löften att sprida en positiv bild av Israel, han och Jipf menar att det därför är viktigt att innan man bjuder hit någon från Israel ställa frågan om denna person är för ockupationen och kanske till och med på något sätt tjänar ockupationen. Jipf har därmed samma åsikter som PGS, att det inte handlar om att bojkotta enskilda individer, utan alla Israeler som är MOT ockupationen är mer än välkomna. Samtalet kom också att handla om hur palestinier på olika sätt diskrimineras i den akademiska världen, inne i Israel och på Västbanken och Gaza.

Bojkottfrågan är fortfarande kontroversiell. Efter protester från bland annat Svensk-Israelinformation (genom en artikel på Newsmill) ville inte KTH att mötet skulle hållas och stoppade det. Försökte i alla fall. Så här står det på den pro-israeliska bloggen Fred i Mellanöstern:

Kungliga Tekniska Högskolan agerade på onsdagen föredömligt snabbt och beslutsamt mot ett planerat ”seminarium” i KTH:s lokaler, där de medverkande idag hade tänkt propagera för en diskriminerande bojkott mot israeliska akademiker. Deltagarna skulle vara bl.a. ”Sanningsrörelsens” Dick Urban Vestbro (V) och Jan-Erik Gustafsson, båda från KTH, samt Dror Feiler. Vi skrev om planerna igår i inlägget KTH-professor kräver ”utredning” av 9/11 och bojkott mot Israel.

Enligt bekräftelse till Fred i Mellanöstern har både KTH:s rektor och skolans Etiska Kommitté satt definitivt stopp för planerna, med beskedet att KTH, i enlighet med ett tidigare beslut i den etiska kommittén (se pdf), inte ska driva utrikespolitik som strider mot Sveriges linje, och att KTH:s lokaler inte ska användas för annat än verksamhet direkt kopplad till de akademiska studierna. Även Aftonbladet rapporterar (ej online):

Rektor Peter Gudmundson stoppade i går ett möte på KTH som uppmanar till att avsluta allt akademiskt samarbete med Israel. Skolans lokaler får inte användas till politiska möten, skriver han i ett mail. […]

– Vi upplåter inte våra lokaler till politisk propaganda. Den interna diskussionen är så klart helt fri, men det här är en inbjudan till ett offentligt möte. Det har ingenting med Israel att göra. Vi har regler för hur vi använder våra lokaler.

Principen om det fria internationella akademiska samarbetet har därmed segrat, tack vare KTH:s raka linje. Någon diskriminerande hatbojkott mot Israel och israeler kommer alltså inte att äga rum på skolan, även om den KTH-anställde Dick Urban Vestbro i intervjun hotade att trotsa rektorns förbud.

Jag får göra personerna bakom Fred i Mellanöstern besvikna och publicera en bild från mötet som alltså visst ägde rum. Försöken att stoppa mötet gör mig väldigt upprörd. Jag tycker att universitet och Högskolor skall vara forum för alla sorters viktiga debatter. Skönt att de inte lyckades.


Dror Feiler

Läs Dror Feilers artikel Varför stödjer vi (EJJP) bojkott av Israel.

Uppdaterar mitt inlägg med ett pressmeddelande som jag just fick:

KTHs rektor försökte stoppa diskussion om dess koppling till Israels krigspolitik

KTHs rektor Peter Gudmunson beslöt den 10 februari att inte tillåta ett möte med rubriken ”Why should we boycott Israel?” i ett seminarierum på KTH dagen därpå. Mötets arrangörer ” Action Group at KTH for Boycott of Israel” ansåg att rektors beslut strider mot den grundlagsfästa mötesfriheten. Därför hölls mötet som planerat. Arrangörerna hänvisar till att mötesfriheten är grundlagsfäst. Mötet handlade i hög grad om KTHs relationer till det israeliska universitetet Technion i Haifa. Med detta universitet har KTH ett avtal sedan 1998, ett avtal som förnyats i juni 2009. Avtalet gäller utbyte av studenter, lärare och forskare samt allmänt forskningssamarbete . För Technion har avtalet skrivit under av rektor Yitzhak Apeloig och vice-rektor Paul Feigin.

För att diskutera frågan om akademisk bojkott som ett medel att få Israel att respektera internationell rätt hade aktionsgruppen bjudit in den svensk-israeliske tonsättaren och konstnären Dror Feiler, ordförande i European Jews for a Just Peace. Han berättade att i stort sett alla israeliska universitet är starkt knutna till krigsindustrin. Han sade att Technion spelar en mycket viktig roll för den israeliska vapentillverkaren Elbit, vars ordförande är hedersdoktor vid Technion. Universitetet hjälper till att utveckla obemannade farkoster som används för att förstöra palestinska bostäder och andra vapen i ockupationsmaktens tjänst. Technion hjälper också till med teknik för att spåra de underjordiska gångar som används för att försörja det av Israel helt avstängda Gaza.

KTH-docenten Jan-Erik Gustafsson berättade vid mötet om sitt tredje just avslutade besök till det palestinska Birzeituniversitete t på Västbanken, ett universitet som KTH samarbetar med genom det EU-finansierade Tempusprogrammet. Gustafsson sade bland annat att palestinska universitet driver en kampanj för akademisk och kulturell bojkott av Israel. Man vill ha en internationell bojkott av israeliska högskolor. Kampanjens upprop har hittills skrivits under av över 100 enskilda europeiska organisationer. Dror Feiler berättade att bojkottkravet även stöds av ett växande antal israeliska organisationer och enskilda akademiker. Redan 2008 protesterade 407 israeliska akademiker mot diskriminering av palestinier vid de israeliska universiteten.

Aktionsgruppen vid KTH för Israelbojkott kräver att KTH bryter sitt avtal med Technion och tillämpar sin egen etiska policy, som säger att KTHs verksamhet ska baseras på mänskliga rättigheter, fri och öppen debatt samt avståndstagande från alla former av diskriminering. KTHs ledning och dess etiska kommitté var inbjuden till mötet, men vägrade att delta i ett möte med aktionsgruppen.

”Att rektor försöker förbjuda vårt möte visar att KTH inte följer sin egen etiska policy”, säger professor emeritus Dick Urban Vestbro och docent Jan-Erik Gustafsson, som ingår i aktionsgruppen.

Närmare upplysningar

Aktionsgruppens hemsida: http://www.psabi. net

10 reaktioner på ”KTH försökte stoppa möte om bojkott av Israel

 1. Anna,

  Om en proisraelsk grupp vid ett svenskt univeristet eller högskola hade bjudit in en bosättare att tala o emotsagt skulle du då vara ”väldigt upprörd” om någon försokte stoppa mötet?

  Skulle du då säga att ”universitet och högskolor skall vara forum för alla sorters viktiga debatter”?

 2. Jag är jätte upprörd varje gång jag ser ditt inlägg någonstans i bloggvärlden för att du ÄR en olaglig bosättare i Östra Jerusalem, en judisk Christian-mirakel som blev plötsligt Isak!

  Så, vad ville du nu..?

  Att jämföra ockupanten med de ockuperade?

  DET ÄR INTE SAMMA SAK, KAN EJ JÄMFÖRAS OCH KOMMER ALDRIG NÅGONSIN ATT SÄTTAS PÅ SAMMA NIVÅ!!!

  Har du inte förstått detta..???

  Från 2007 känner jag dina löjliga inlägg där man ser att OCKUPANT och OCKUPERAD är samma sak!
  Släpp taget, människa!

 3. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Medan bockarna frodas…

 4. Nelikvid

  Eftersom svaret inte kom fram antar jag att Isaks
  svaret censurerades?

  Bojkott av forskare av medborgarskap skäll är rent xenofobisk och rasistisk.

  Om man ska kräva tar avstånd från regeringen samma sak måste man kräva från svenska och palestinska (om de existerar) forskare.

  En Ide förvandla universitet till politisk cirkus är djupt sjuk och passar bara till kinesiska eller ryska kommunister på 70 talet.

 5. ”…Om man ska kräva tar avstånd från regeringen samma sak måste man kräva från svenska och palestinska (om de existerar) forskare.”

  Igen: ”…samma sak måste man kräva från svenska och palestinska…”

  Alltså, kan ni, Israelvänner, sluta använda ordet ”samma”..? Fattar ni inte att det INTE ÄR SAMMA och KOMMER ALDRIG ATT BLI SAMMA?

  …gissa tre gånger varför 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s