Mustafa Barghouthi, BDS och handelsavtalet..


PGS nya rapport som kom i veckan.

I onsdags kom Dr Mustafa Barghouthi på besök till Sverige. Jag har ju skrivit om honom många gånger på bloggen tidigare, dels hänvisat till hans artiklar men också med alla möten jag har haft med honom genom åren här i Sverige och i Palestina. Han är en viktig företrädare för det civila samhället i Palestina och är ordförande för PGS samarbetspartner Palestinian Medical Relief Society. Han är också politiker och företräder det oberoende Nationella Initiativet. Han kom tvåa i presidentvalet och var informationsminister i den samlingsregering som bildades 2007 men som bara erkändes av Norge. Här träffade han ministrar och politiker, Carl Bildt, Mona Sahlin, Lars Ohly, Sida med fler. Sida ordnade bland annat en pressträff (se här). PGS ordnade också ett möte med ett stort antal svenska organisationer där vi diskuterade sanktioner och vikten av att omvärlden stödjer det palestinska icke-våldsmotståndet mot ockupationen.

Mustafa Barghouthis budskap var tydligt, han vädjade till svenska NGOs att stödja den växande BDS-rörelsen (Boycott, Divestment and Sanctions). PGS har ju länge arbetat för detta och fler och fler organisationer ansluter sig till det, om än på lite olika vis. Det är vad jag önskar mest just nu är att de stora organisationerna i Sverige skulle ta ställning för sanktioner mot Israel. Även om de har varit emot det tidigare, borde man komma till slutsatsen att alla andra vägar är testade nu utan resultat. Läs mer här Global BDS Movement.

PGS har också presenterat en ny rapport i veckan, på grund av vattenskadan och den hastiga flytten har vi inte hunnit skicka ut den till alla vi tänkt skicka den till. Det är en rapport om Israels samarbetsavtal med EU ur ett människorättsperspektiv. Vi pratar ju ofta om det så kallade handelsavtalet, att vi vill att det skall suspenderas med hänvisning till att Israel inte uppfyller klausulen om mänskliga rättigheter. Men det är så mycket mer än ett handelsavtal och med rapporten vill vi ”sortera lite i snårskogen” som detta avtal är. Per Gahrton har skrivit förordet och rapporten är sammanställd av Sara Aarnivaara. Ladda ner den som pdf på PGS hemsida: EU:s associeringsavtal med Israel ur ett människorättsperspektiv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 reaktioner på ”Mustafa Barghouthi, BDS och handelsavtalet..

  1. Pingback: Pendeltågseländet | Jinges Web och Fotoblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s