Svensk närvaro på vattenmässan i Tel Aviv en skandal

Blev faktiskt chockad när jag såg Rapports inslag om svensk medverkan på en vattenmässa i Tel Aviv. (jo, efter alla år med den här frågan blir jag fortfarande chockad då och då). Rapport visar hur det svenska exportrådet och svenska ambassaden i Israel uppmanar svenska företag att medverka vid en vattenmässa i Israel. Så PINSAMT och skandalöst. En vattenmässa!!!!! Och uppenbarligen vet de svenska representanterna att detta kommer att väcka starka känslor hos många, för deras bemötande av journalisterna är också.. ja, vad skall man säga om inte pinsamt. Se själv 5:40 in i programmet här. (ligger kvar till 25:e november).

Som inslaget i Rapport också påpekar så stjäl israelerna vatten från palestinierna och medan palestinska jordbruk torkar ut, grönskar det i de olagliga bosättningarna runt omkring. Läs Amnestys kritik mot att Israel stryper vattentillgången till palestinierna: Israel rations Palestinians to trickle of water

bloggat i all hast, i vrede..

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 reaktioner på ”Svensk närvaro på vattenmässan i Tel Aviv en skandal

 1. Men att svenska Exportrådet och svenska företag deltar på mässor i Kina, Ryssland og Saudi-Arabien har du inget emot.

  Du särbehandlar konsekvent världens enda judiska stat negativt och ändå blir du förvånad och upprört om någon kallar dette för antisemitism!

 2. Magnus Karlsson

  Medierna ignorerar att palestinierna har tillgång till dubbelt så mycket vatten än vad parterna kom överens om i Osloavtalen. Dessa avtal skapade också en gemensam israelisk-palestinsk vattenkommission, där båda parter tar gemensamma beslut, samt där Israel, i enlighet med internationell lag, också har rätt att ta upp vatten från den vattentäkt som delvis ligger under Västbanken och Gaza. Amnestys rapport använder enligt Israel felaktiga siffror som överdriver skillnaden i förbrukning mellan israeler och palestinier, och bortser från att palestinierna inte renar och återanvänder sitt avloppsvatten, och till och med gör av med mer vatten än svenskarna.

  Här finns Israels kortfattade bemötande av kritiken:

  Response to Amnesty:
  http://tinyurl.com/yg3keth

 3. Till Isak BK Aasvetad vill jag säga att det är fullt möjligt att kritisera den Israeliska ockupationspolitiken gentemot palestinierna utan att vara antisemit. Precis som det är fullt möjligt att kritisera avsaknaden av demokrati i Saudiarabien utan att vara islamofob. Den Israeliska politiken på ockuperad mark och gentemot palestinierna är en rasistisk politik. Inte för att det är judar som utför den (det finns miljoner kritiska judar) utan för att man tjänar pengar på det.

 4. Sven,

  jag hat inte sagt att det är antisemitism att kritisera Israels politik!

  Vad jag säger är att om man fördömer och kräver sanktioner mot Israel som man inte kräver mot andra stater som gör sig skyldiga i samma saker som det man anklagar Israel för, så er resultaten av ett sådant ställningstagande rasistiskt, även om ställningstagandet i sig inte är motiverad av hat mot judar som grupp.

  Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter säger i sin Arbetsdefinition av antisemitism att ”Tillämpning av dubbla måttstockar genom att kräva ett agerande av Israel som inte förväntas eller krävs av någon annan demokratisk nation” är antisemitism.

  Om man kräver bojkott av Israel, men inte ser några problem i att handla och ha relationer med t.ex. Kina, Ryssland, Saudi-Araiben, Iran och Marocko för att nämna några, så är det ett antisemitisk ställningstagande, även om man inte hatar alla judar.

 5. Ungefär all avsaltningsteknologi i världen är idag israelisk. Israelisk teknologi och israeliska avsaltningsanläggningar förser miljontals människor med färskt dricksvatten över hela världen.
  Avsaltningsteknologin kommer också palestinierna till gagn via anläggningarna i Döda havet.

  Det säger sig självt att det är viktigt att vara med på en vattenmässa i Israel.

  För övrigt skall kanske nämnas, när man talar om vattenstöld att det faktiskt fanns alldeles utmärkt grundvatten i Gaza, tills palestinierna tjuvborrade brunnar och kontaminerade det. Men i vanlig ordning avkrävs aldrig palestinier på något ansvar för sina handlingar.

 6. Joakim

  Magnus, försöker du ta omvänt nobelpris för okunskap….??

  ..”Ungefär all avsaltningsteknologi i världen är idag israelisk.”….Över 90% av avsaltningsanläggningarna bygger på omvänd osmos som är en etablerad teknologi som inte har ett dugg med Israel att göra (besök gärna Utö vattenverk).

  Att Israel utvecklar vattenteknologi ursäktar inte hur man överutnyttjar akvifären på ockuperad mark. Den Israeliska miljörörelsen har dessutom flera gånger påtalat slöseriet med vatten i bosättningarna som inte behöver lyda Isarelisk mijölagstiftning pga. militärlagarna.

  Akvifären i Gaza har förstörts genom infiltration från de överfulla avloppsdammarna som inte kan renas pga. att Israel stoppar reservdelar till reningsverken.
  I Betit hanina har redan avloppet nått ner till den gemensamma akvifären och vattnet är odrickbart, I centrala Gaza flödar avloppet rakt ut i medelhavet sen reningsverket där havererat.
  Israel har makten att stoppa detta genom att bara släppa in reservdelarna som ligger och väntar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s