tidning på g, lite kultur och dagens DN..

Som jag skrivit många gånger beror tillfällig bloggtystnad sällan på att jag inte har något att säga, tvärtom.. det blir så när det händer en massa saker som borde kommenteras, samtidigt som det är full fart på jobbet. Så är det nu. Det är slutspurt för nummer fyra av Palestina Nu och då blir det att ta alla lediga stunder till att fixa med den. Tiden räcker ändå inte till och det är frustrerande. Men det blir en bra tidning även denna gång.. En lång artikel om Israellobbyn i Sverige och hur man hanterar deras argumentation, en fantastisk reseberättelser som min kollega Sara skrivit efter en resa genom palestinska flyktingläger i Libanon, en artikel om hur viktig BDS-rörelsen (Bojkott, Divestment och Sanktioner) är i kampen mot ockupationen, en artikel hur det är för palestinska studenter att plugga i Israel.. Hoppas ni blev nyfikna nu, för det var meningen!

I slutet av förra veckan var jag på invigningen av Mia Gröndahls utställning på Etnografiska museet, Gaza Graffiti. Det var trevligt och utställningen är fantastisk liksom boken. Se den! (fram till den 6:e januari). Har också hunnit se Sven Wollters pjäs Mur på Stadsteatern. Det är inte Sven Wollter som skrivit den, men den känns väldigt mycket som honom även om han spelade en brittisk författare. Jag tycker att den var bra, speciellt för folk som inte är så insatta i frågan. Det var ganska mycket fakta om muren som presenterades och någon hade kritiken att det kändes lite som en ABF-föreläsning. Jag håller inte direkt med om det, men förstår vad hon menade.

I dag skrattade jag faktiskt till när jag satt och läste DN på morgonen och såg rubriken Israel hotar att bryta Osloavtalet. Som att Israel någonsin respekterat Osloprocessen? Även under tiden när avtalet förhandlades fram fortsatte de bygget av olagliga bosättningar, till exempel. Och Osloavtalet har av de flesta förklarats som dött för längesen. Nu plockar Israel fram enstaka överenskommelser därifrån när det passar dem. I artikeln säger företrädare för Israeliska regeringen att om palestinierna utropar självständighet hotar Israel med att sluta betala ut ”mervärde­skatter och andra avgifter på varor som konsumeras på Västbanken.” Det är bra att det kommer fram vilka olika maktmedel Israel har för att kontrollera palestinierna.

8 reaktioner på ”tidning på g, lite kultur och dagens DN..

 1. annawester

  tack Ida. Man skall bli medlem i PGS så får man den hem i brevlådan 🙂 annars kan jag skicka.. maila din adress så skickar jag lite tidningar till dig..

 2. Stefan

  ”Även under tiden när avtalet förhandlades fram fortsatte de bygget av olagliga bosättningar”

  Visa mig var i Oslo-avtalen det står att det skulle vara förbjudet att bygga bosättningar?

  Det enda förbudet som finns är utropande av stat eller annektering — dvs förändring av områdets (politiska) status. Bostadsbyggande förändrar inte ormådets status.

  Om Osloavtalet skulle ha förbjudit bostadsbyggande så skulle det även ha varit förbjudet för palestinierna.

 3. Stefan

  ”Det är bra att det kommer fram vilka olika maktmedel Israel har för att kontrollera palestinierna.”

  Eh, det är inget ”maktmedel” att sköta momshanteringen. Det är något som den Palestinska Myndigheten BETT Israel att göra, på deras vägnar, och enligt just Osloavtalen.

  Om palestinierna skrotar Osloavtalen genom att ensidigt deklarera en 22:a arabstat så kommer Israel förstås inte att sköta den uppgiften längre.

 4. Pingback: Abbas bör utropa Palestina som egen stat! | Jinges Web och Fotoblogg

 5. annawester

  Stefan.. Osloprocessen syftade till att en palestinsk stat skulle bildas inom 1967-års gränser och att Israel då fortsätter att bygga OLAGLIGA bosättningar på ockuperad mark som omöjliggör detta i praktiken, är naturligtvis ett brott mot alla överenskommelser.

  Om det inte var någon ockupation kunde Israel inte hota med att stoppa utbetalningarna av palestiniernas skatter, eller hur?

 6. Stefan

  Anna,

  Du tar upp en grundläggande fråga gällande gränser, men du har tyvärr fel. Ingenstans i Osloavtalet står det att ”1967-års gränser” ska gälla. Tvärtom står det att gränser ska förhandlas fram, med bl.a. hänsyn till Israels säkerhetsbehov.

  Detta är en grundsten, och jag är förvånad över at du inte känner till det. Har du läst Osloavtalet? i Artikel XVII står det bl.a.:

  ”issues that will be negotiated in the permanent status negotiations: Jerusalem, settlements, specified military locations, Palestinian refugees, borders, foreign relations and Israelis;”

  När det gäller det du kallar ”1967-års gränser”, dvs de vapenstilleståndslinjer som upprättats från 1949 och våldtogs genom det arabiska kriget 1967 står det följande i vapenstilleståndsavtalet (artikel VI):

  ”The Armistice Demarcation Lines defined in articles V and VI of this Agreement are agreed upon by the Parties without prejudice to future territorial settlements or boundary lines or to claims of either Party relating thereto”.

  Dvs att linjerna självklart inte är erkända gränser, utan att detta kommer att förhandlas fram i framtiden. Och det var arabstaterna som insisterade på att endast upprätta stilleståndslinjer istället för gränser, eftersom de inte erkända Israels rätt att existera.

  Det är svårt att föra en verklig debatt med er i Palestinagrupperna om inte dessa grundläggande fakta är kända för er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s