Ännu en kontrastrik dag i Sydafrika

Sydafrikanerna väntar på att sommaren skall komma på riktigt, medan vi njuter av värmen och tillbringar all tid vi är här på guesthouset i och runt poolen. Trots att jag inte varit här så himla länge, känns det overkligt att bandysäsongen börjat hemma och att vinterkläderna väntar. Förutom att bada i poolen och gå ut och äta i trevligt sällskap på kvällen, blev det ännu en dag med starka upplevelser.

Genom organisationen SA Cares for Life som bland annat samarbetar med svenska organisationer som Adoptionscentrum fick vi möjligheten att besöka ett projekt för barn i det fattiga området Mabupane. I det barncenter som vi besökte fanns barn som kommer från extremt svåra förhållanden, många HIV-smittade, övergivna eller med andra omständigheter som gör dem till samhällets mest sårbara. Det är ju ett stort problem i de fattiga områdena att så många föräldrar dör i AIDS eller tvingas söka sig till storstäderna.

SA Cares for Life jobbar bland annat med klusterfamiljer, där man slår i hop det som är kvar av flera familjer och där man ger stöd så att de vuxna klarar av att ta hand om sig själva och barnen. Man utvecklar också nya lösningar hela tiden, som att man låter barnen i ett hus bo kvar och att en vuxen flyttar in där och får stöd.

Vi fick besöka några familjer som lever i extrem fattigdom, men som deltar i projekt där de får stöd av socialarbetare och där de har kunnat odla lite grönsaker utanför sitt plåtskjul, mest majs men också tomater och spenat.

kvinnamabu
Foto: Anna Wester

På centret fastnade vi framför allt inne hos barnen med funktionshinder och andra sjukdomar. Jag skulle gärna ha stannat många timmar till..

annababy

Likheterna med våra projekt i Palestina, våra center, var stora och som jag skrivit förut önskar jag att politikerna skulle förstå hur väl investerade biståndspengar det är med dessa små projekt som ger så mycket för hela området. Och där det räcker att komma dit för att se att det är något bra, man behöver egentligen inte läsa alla rapporter och analyser. Tyvärr går ju utvecklingen mot det motsatta.. att små organisatoner inte klarar av alla byråkrati och alla krav med ständiga nedskärningar.

Känner mig också väldigt arg och besviken över att regeringen skär ner på bidragen till informations- och påverkansarbetet. Det är ju tillsammans med det politiska arbetet som det humanitära kan ge resultat på sikt. Det är ju när allt kommer omkring politiska lösningar som är det enda som kan förändra dessa orättvisor. Självklara slutsatser kan man tycka, men uppenbarligen inte för vår regering..

I dag packar vi för att åka på Safari i två dagar. Jag har laddat kameran..

2 reaktioner på ”Ännu en kontrastrik dag i Sydafrika

  1. Bea

    Hej Anna! Va kul att du är i Sydafrika med din familj! Jätteintressant att läsa om vad ni gör där, och dina tankar kring allt.

    Kram Bea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s