Besök i Soweto och Johannesburg

odla

Är tillbaka på vårt lilla guesthouse där vi bor i Pretoria efter en händelserik dag, full av upplevelser och full av känslor. Natten är ljum och jag sitter uppkopplad på nätet och lyssnar till syskonbarnens skratt från poolen. Det är skönt att vara borta hemifrån ett tag, har nästan badat mer de här dagarna än jag gjort under hela sommaren.

På förmiddagen besökte vi barnhemmet Door of hopes, där kärleksfulla människor tog emot oss och visade oss runt. Det var inte vilket barnhem som helst, utan det var där min älskade lilla systerdotter bodde sina första månader i livet. Det gick inte att ta miste på att det var ett kärt återseende för personalen, kramar och tårar – av glädje. Jag kunde känna igen mig i lite av vad de sa, från mitt jobb med Palestina, att de ibland känner sig så trötta och att allt känns så hopplöst och att stunder som denna, när vi kom på besök med en glad och välmående femåring, ger energi. Stunder som visar att det att det är värt allt jobb. Jag är så glad att jag fått komma dit och se hur fint där är.

doorof

På eftermiddagen besökte vi Soweto, där vi fick se den historiska stadens många ansikten. De delar där människor fortfarande bor utan el och vatten i husen och där man fortfarande väntar på det som politikerna lovat dem i flera år nu. Men som jag skrivit många gånger efter att jag besökt flyktingläger i Palestina, är det alltid mötet med barnen som fastnar.. samma glitter i ögonen, samma drömmar, samma hopp..

Vi kollade även in turiststråken, området där Mandelas och Desmond Tutus hus ligger. Sowetos Beverly Hills. Det var stora kontraster. Hon som visade oss runt känner staden sedan många många år, och vi fick träffa härliga människor vart vi än kom.

vote

barnisoweto

flickasoweto

majs

sowetoshop

Vi besökte också apartheidmuseet i Soweto, det var också väldigt känslofullt och väldigt intressant. Jag tänkte mycket på Palestina och parallellerna till apartheid, jag har träffat så många Sydafrikaner som nu engagerar sig för palestiniernas rättigheter och som benämner den israeliska ockupationspolitiken som apartheid utan att tveka.

kraftst

Vi var också i Johannesburg och tack vare att vi var på jakt efter Bafana Bafana-hjälmar som min syrra sett att fansen hade under Confederation Cup, hamnade vi i kvarter där vi nog inte hade knallat in själva. Men med hjälp av vår vän som visade oss runt och hennes kontakter lyckades vi få tag på hjälmarna.. men det var inte lätt.

Det är helt klart att man laddar inför fotbolls VM 2010 här.. och vi har fått höra en hel del skämt om att Sverige inte kvalificerat sig. Vägar byggs, arenor renoveras och souvenirer i massor håller på att producerats.

(Alla bilder är mina egna)

En reaktion på ”Besök i Soweto och Johannesburg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s