Att alltid ta diskussionen 2

Debatten om hur man bäst bemöter sverigedemokraternas frammarsch har pågått länge nu – skall man tiga ihjäl dem eller bemöta dem i debatten? Många kloka (och mindre kloka) argument har framförts och det finns ju såklart inget rätt svar. Det jag och många andra hävdat hela tiden, är att de andra partierna, media och debattörer måste prata mer om ideologi och om grundvärderingar. Det är för lite av det i den politiska debatten idag. Diskussioner om sådant som många tar för givet, men som faktiskt är det som hotas i dag. Om alla människors lika värde, om demokrati och mänskliga rättigheter etc.

Jag har stor respekt för aftonbladets chefredaktör Jan Helin och jag hoppas att hans beslut att publicera SD-ledarens debattartikel var rätt. Jag tror att det är väl genomtänkt och jag förstår absolut syftet – att visa vad SD verkligen har för åsikter, sedan besvara dem och såga sönder argumenten. Jag har sett att många av mina vänner, de flesta faktiskt, tycker att det var rätt och bra. Men det finns en del som är arga och tycker att den granskningen enbart skulle gjorts på nyhetsplats, att detta bidrar till en hetsk debatt där man kan säga vad som helst om muslimer.

Jag måste ändå erkänna att jag är lite orolig, orolig för att publiceringen av den rasistiska artikeln får den effekt som SD vill istället för att uppfylla Aftonbladets syften. Men jag vet inte, funderar fram och tillbaka..

Det som är problemet är ju att det faktum att hela etablissemanget nu stormar mot SD, riskerar att göra dem starkare. Att de blir martyrer som kan få sympatier för att de är motarbetade. Jag tror tyvärr att många av SDs potentiella väljare har väldigt lågt förtroende för etablissemanget. Och tyvärr visste de nog vad de gjorde när de skrev en sådan hemsk artikel. Men samtidigt har det visat sig att många människor är otroligt känsliga mot lögner, så förhoppningsvis så avslöjas SDs lögner nu och gör folk upprörda. Kanske inte att deras potentiella väljare blir så upprörda över de lögner som berör partiets rasistiska inställning, men jag tror att många som kanske tänkt tanken att rösta på dem vänder partiet ryggen när det kommer fram vilka människor som står där och talar om ordning och reda. Att det är personer som kommer från den nazistiska rörelsen med CVn som inte är så snygga ens i svenska smygrasisters ögon..

Jag tror hur som helst att det är jätteviktigt att alla som är engagerade i kampen mot rasismen och att SD skall komma in i riksdagen nu inte bara gör det i debattforum och på politiska arenor. Det är ännu viktigare att vi är många som tar diskussionen i fikarummen på våra jobb (haha, inte så nödvändigt på mitt jobb dock) och med grannarna (i mitt fall i Hökarängen där det verkligen behövs )..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s