Stoppa nazismen – minns Björn Söderberg

I morgon är det 10 år sedan syndikalisten Björn Söderberg mördades av nazister i Sätra. När jag läste Arbetarens artiklar om Björn, mordet och hur Hampus Hellekant fortsätter att kartlägga vänsteraktivister, kom alla känslor tillbaka. Det var så fasansfullt, så sorgligt. Minns hur arg, rädd och förtvivlad man var när det hände.

Det känns fint att det ordnas en manifestation till Björn Söderbergs minne i morgon (12/10) 17.00 håller SNAIV (Stoppa Nazismen – Aktivt Ickevåld) ett torgmöte vid Slussen (Ryssgården) i Stockholm kl 18.00 är det avmarsch till Medborgarplatsen där SAC och Stockholm LS av SAC har utlyst en manifestation/demonstration. Demonstrationståget avgår sedan kl 19.00 mot La Mano.

Det var på kvällen den 12:e oktober 1999 som Björn Söderborg hittas död, skjuten, i sin trappuppgång i Sätra. Säpo har spanat på Hampus Hellekant och hans nynazistiska vänner i två veckor och den här dagen har de setts i Sätra. När Björn dödas har Säpo avbrutit spaningen för dagen.

Ur Arbetaren:
Sent i juni samma år hade Björn Söderberg påbörjat sitt arbete som truckförare på Esselte Svanströms lager i Sätra industriområde. Arbetet var ett sommarvikariat som sträckte sig till slutet av augusti. Ganska snart noterade Söderberg att den fackligt valde förtroendemannen för Handelsanställdas förbund gick klädd i tröjor med nazistiska motiv och spelade vit makt-musik på arbetsplatsen. Söderberg kände igen honom som Robert Vesterlund, en av de ledande personerna inom svensk nynazism. Han beslöt sig för att agera och försöka få bort Vesterlund från arbetsplatsen. Björn Söderberg kontaktade i tur och ordning arbetsledningen, Handels och tidningen Arbetaren. När Handels väl tog upp frågan centralt hade Söderbergs vikariat på lagret redan upphört. Handels beslöt att frånta Vesterlund det fackliga uppdraget och kort därpå gav företaget honom sparken.

Den 16 september samma år publicerade Arbetaren en artikel om Robert Vesterlunds fackliga uppdrag. Bara dagar senare beställdes Björn Söderbergs passfoto ut till den postbox som tillhörde Info14, den bulletin som Robert Vesterlund arbetade med.

Ja, läs hela artikeln. Och kom på manifestationen!

En reaktion på ”Stoppa nazismen – minns Björn Söderberg

  1. Pingback: Vi vet « MATONA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s