Att blogga eller inte blogga?

Blogga eller inte blogga? faktiskt en fråga man som politisk bloggare ställer sig hela tiden. Kanske även Blondinbella och andra mode- och livsstilsbloggare gör det, tror inte det är så lätt för dem heller alltid. Men vi som har valt att kommentera politiska frågor, uttrycka åsikter och sprida nyheter som inte kommer fram i mainstreammedia är extremt hårt bevakade och får ta emot många hot och obehagliga påhopp. Vi blir också då och då uthängda av meningsmotståndare och det jobbigaste av allt är nog att bli angripen av någon med mycket makt och stort utrymme i den politiska och mediala sfären. Då blir det liksom för mycket, det var inte det man tänkt sig när man började blogga. Det känns helt enkelt inte rättvist. Och det är då man ställer sig frågan om priset är för högt.

Nu har Ida på Forum För Frihet blivit hårt angripen av svenska dagbladets Per Gudmundson i samband med ett projekt mot islamofobi. (det han skriver nu är ändå milt i jämförelse vad han skrivit om henne tidigare). Ida har gjort tabletterna Islamofobil som bland annat skickats ut till riksdagsledamöter för att påminna dem om att arbeta mot islamofobin i Sverige. Nu angrips hon från alla håll och kanter och citat från hennes blogg plockas ur sitt sammanhang och sprids för att svartmåla henne som person och flytta fokus från frågan.

Jag vet hur det känns när man sitter där och undrar varför man gör det, varför man fortsätter med sitt bloggande, väger fram och tillbaka huruvida det är värt det. Känslan när man öppnar sin mailbox för att mötas av diverse obehagliga mail från personer som vill dig illa.

Svaret är ju det, att det visst är värt det, eftersom man får så mycket uppskattning samtidigt. Många tycker om att få ett komplement till mainstreammedia.. Jag blir så rörd och glad när jag möter folk som läser och uppskattar min ganska enkla blogg. Och svaret är ju att vi startade våra bloggar för att vi älskar att skriva, lägga upp foton och fixa med våra egna forum. Och att möjligheten finns, möjligheten att sprida ett budskap om fred, frihet, demokrati, samexistens och kärlek. Och fotboll förstås 🙂

Det här inlägget skrev jag för att peppa mig själv och mina bloggvänner. För vi har det ganska tufft nu.

Tack till alla underbara läsare och tack till alla bloggvänner som jag lärt känna sedan jag startade bloggen 2007 – ni har berikat mitt liv.

Och för er som läser inläggen som notiser på FB – så finns riktiga bloggen på: https://annawester.wordpress.com/

23 reaktioner på ”Att blogga eller inte blogga?

 1. Jag känner igen mej, bloggen är ett sätt för den lilla människan att komma till tals. DN-debatt mm. är inte längre öppen för en vanlig människa utan mediemakt( rätta mej om jag har fel) men när såg ni ett debattinlägg i de stora medierna av en vanlig ”Svennson”?
  Jag känner igen mej angående påhopp ibland blir man bara ledsen för alla elaka påhopp, men då är det alltid någon som skriver ett uppskattande ord och som gör att man orka fortsätta, tack för din blogg du behövs.

 2. Klas,
  Jag skrev på min blogg och samma frågor klistrar jag här:
  Frågan är VEM vinner på det att ta mina meningar ur sitt sammanhang?
  Varför man gör det? Varför och VEM sparar mina kommentarer i månader och år?
  Och varför var det viktigt att dra fram ”mina citat” (bättre sagt delar av mitt citat) just nu?
  Vad är det som man är rädd för? Vad är det som man vill uppnå?

 3. Tryckte på knappen att skicka kommentar fast jag hade mer att säga:
  Gudmundson är inte ensam.
  Det finns många som inte vill se det som de ser när det gäller mig 🙂

 4. Ja Jinge har ju aldrig hängt ut någon på sin blogg och plockat citat ur sitt sammanhang för att smutskasta någon 🙂 (ursäkta Anna, men jag kan inte låta bli att skriva det)

  Ida: jag tycker att det låter som en bra kampanj. Och även om du vet att jag tyckt att du gått bra långt över gränsen ibland när det gäller Israelkritik (den där bilden på Dilsa, och en hel del ställen där du säger att Israel och israeler är motorn bakom all islamofobi i världen osv, inklusive de ställen som Gudmundsson citerar) så har du också varit en av de tuffare mot Mohamed Omar och hans anhang och du ska ha all heder för det.

  Mitt problem med Ida är att jag tycker väldigt bra om henne som person, samtidigt som en del av hennes politiska åsikter är helt uppåt väggarna enligt min åsikt. Därför känns det trist att Gudmundsson tar upp just Ida plus utvalda citat när kampanjen dessutom är bra i sig (det säger han ju också).

 5. Pingback: Barack Obama | Jinges Web och Fotoblogg

 6. Kantarell

  Ja, Anna Veeder tillhör som sagt som inte varit det minsta tuff mot de rasistiska elementen bland israelvännerna… Tvärtom har hon delat blogg med extremisterna…

 7. Kantarell!

  Det att jag hade Lasse Wilhelmsson som gästskribent gav rätten till att stämpla mig som förintelsensförnekare – TROTS ATT han var gästskribent INNAN han förnekade förintelsen. Och långt INNAN han förnekade förintelsen, tog jag bort honom från min blogg!
  Trots att jag tagit avstånd av en del saker jag har sagt – men inte menat så; eller: Trots att jag förklarat varför jag sa si eller så – ändå tog man upp en del ”citat” ur sitt sammanhang för att engagera hatkampanj mot mig (bättre sagt mot Islamofobi-projektet GENOM mig) i samarbete Gudmundson-Leman!

  Det samma är med Anna V: Trots att hon inte skriver längre där hon skrev, trots att hon ständigt uppmanade folk att inte generalisera folk…- ändå, påminner man ständigt om att hon ”var” eller hon ”skrev”! Åtminstone att hon inte har gjort tillräckligt som hon borde …etc.

  Finns det faaan någon gång någon morot man kan få..?

  Nu är hon EN ENDA av den s.k. ”andra sida” som har sagt nått positivt om Islamofobi-projektet. Så borde man slå henne på fingrarna för det!

 8. Vill bara tillägga att Lasse Willhelmsons text var på min blogg ett par månader bara tills jag har förstått vem han är.

  Sen vill jag säga till Anna V att ”citat” som Gudmundson tog upp är dragna ur sitt sammanhang. Leman är expert på att klippa och klistra, så tog han hand om redigering. Han har i visa fall använt bisats men inte huvudsats. ”Citat” är bara inom 1-2-3 ord utan att se hela mening eller det vilken debatt ligger bakom. Under vilka omständigheter man skrev? När? Hur? Varför? Till vem?
  Konstigt nog att Leman har sparat flera år och månader kommentarer utan att inleda dialog med mig kring detta eller att öppet ifrågasätta det jag sa eller inte sa. Han hade under en period kontakt med mig via mail och jag har t.o.m. bjudit honom att bli gästskriben och att tala om antisemitism! han hade inga problem att tala med mig. Det kunde han göra – men vilja saknades. Han valde istället att sätta i gång hatkampanj mot mig i samband med min kamp mot islamofobi och rasism!
  Intressant nog att Leman valde att bli bränsle för Gudmundson – (en av landets mest kända islamofober, en nyans svagare än Jihad i Malmö.)

 9. Kantarell

  Ida, du tog bort honom från din blogg… Anna V finns fortfarande kvar på rasistbloggen… Anna låter fortfarande rasister skriva på sin blogg utan att säga emot dem… Hon berömmer dig för att vara tuff men vägrar vara det själv mot sina egna rasister…

 10. Anna V, jag gissar bara att du ser Jinge överallt! Möt kommentaren istället nick namn – Det kan vara Carl Johan svamp istället Kantarell och det förändrar inte läget.
  Hur som hälst, vågar jag kritisera mina egna – Mahmod Aldebe, Halal TV, Sveriges Unga Muslimer eller Omar – spelar ingen roll. Men ni på den s.k. ”andra sidan” har blivit som en sekt! Ni bara stödjer varandra tills ni svimmar av solidaritet. Man behöver inte anstränga sig för att klippa och klistra Gudmundsons citat för att få en svart bild av honom (som i mitt fall). Man behöver inte heller dra hans meningar ur sitt sammanhang eller spara hans ord under flera månader eller år! Man kan bara svänga på hans blogg, varje dag och plocka upp massor av hans egna kantareller och carl johan svampar. Det är ett berg av nazistiska inlägg, främlingsfientliga och muslimhatiska. Och alla är där, utan censur i yttrandefrihetens namn!
  Tänk om jag länkar till Omars blogg som ditt gäng länkar till jihadisten i Malmö? Tänk om jag släpper Ahmed Rami på min blogg att kommentera som ditt gäng släpper kille med reklam på hans Mohammed-bilderna? Jag tror att det skulle lyftas upp och om detta skulle man tala i flera decennier tills man når åldershem.
  Ändå, är du enda som har talat om olaga bosättarnas våld, någonting som vi på ”den andra sida” har uppskattat otroligt mycket att vi länkade dina artiklar (Hampus och jag som jag minns). Men har någon från den andra sidan uppskattat mina bloggposter med s.k. självkritik? Trots att jag kritiserade Aldebe kallades jag på Gudmundsons blogg för islamist! Efter en rad bloggposter om självmordsbombarna målades jag upp som terrorist sympatisör. Efter en rad kritiska och tuffa artiklar mot Omar (inte bara en artikel utan flera i rad), blev jag ändå nazist! Efter en rad artiklar om förintelse blev jag plötsligt förintelsens förnekare! Efter en rad artiklar om Hannuka, antisemitism, judehat under samma tid som fosforbomber haglade över Gaza – blev jag ändå antisemit!
  Så…? Vad är det värt ..?
  På andra sidan finns det inte ”självkritik” utan bara attacker på totalt lösa grunder eftersom man är jätte arg att ett islamofobi-projekt sattes i gång! Tänk om Leman är så kreativ att göra ett projekt mot antisemitism och att jag under tiden springer runt med Omar i en hatkampanj mot Lemans projekt! Tänk om! Tänk hur det skulle se ut!

 11. Om jag uppfattat dig Ida rätt så grunnar du över varför man försöker trycka ner dig. Och du undrar vad du gjort Per Gudmundson för ont?

  Jag tror inte det är det frågan handlar om. Naturligtvis är Per Gudmundsons kria ett försök till karaktärsmord på dig men det är troligen inget personligt bakom.

  Just business som de visst sa i filmen Gudfadern innan de mördade någon.

  Vilket naturligtvis inte gör det bättre på något sätt.

  Jag tycker mig höra en biton av ängslan i hans kolumn. Att han skruvar nervöst på sig över detta påfrestande tjat om att islamofobi skulle vara något fult. Per Gudmundson har ett stort problem misstänker jag. Han vill gå till motattack och försvara sin kära islamofobi, sina fördomar och resentemant.

  Samtidigt… ja samtidigt är det så vanvettigt vanskligt göra det öppet. I sämsta fall slutar det med att han då att låter som en serbisk milisman från Bosnien under 1990-talet.

  Det vore ju illa.

  I alla fall medan alla hör på.

  Förutsättningarna att få fortsätta att husera i Svenska Dagbladets kolumner kan sitta löst. Att vara öppet rasistisk är inte respektabelt.Tar han den striden, striden om själva sakfrågorna, kommer han ganska snart att hamna i underläge och det vet han. Så han väjer och satsar istället på att försöka demolera dig som person. Det gäller att få dig att framstå som en knäppgök kort och gott.

  Det är inte nytt. Jan Guillou ansåg visst att sista gången han var med om en debatt om Mellanösternfrågan där alla höll sig till sakfrågorna var 1972.

  Får jag dra ett par aktuella exempel? Först har vi Chas Freeman i USA. Han var tänkt att bli ordförande för USA:s underrättelse råd.

  Det upptäcktes att Chas Freeman inte var entusiastisk över Israels ockupationspolitik. Det var allt. Han var inte antisemitisk, han hade inte ifrågasatt Israel som land. Han hade bara uttryckt en ganska hovsam kritik.

  Men det räckte.

  Inom AIPAC tillsattes omgående flera arbetsgrupper som silade igenom allt var Freeman hade gjort och sagt. Triumfkortet blev ett gammalt inlägg som Chas Freeman skrivit på ett diskussionsforum som handlade om den kinesiska regimens undertryckande av protesterna på den Himmelska Fridens torg. Man strök alla stycken där som visade att Freeman hade bedrivit ett teoretiskt resonemang om hur han trodde att den kinesiska statsledningen hade resonerat under krisen som ledde fram till angreppet. Istället framställdes det som Freemans egna åsikter.[i]

  Det var med andra ord en förfalskning.

  Ett annat fall var hur man från konservativt och proisraeliskt håll försökte utmåla Human Rights Watch:s vapenexpert Marc Garlasco som nynazist.

  Garlasco hade bevisat att den israeliska armén använt vit fosfor i Gaza.

  Det hade framkommit av tidningsartiklar att han på sin fritid samlade på militärmärken.

  Somliga av dessa kom från nazityskland.

  Detta framhölls som belägg för att Garlasco var nynazist. Han har aldrig yttrat någon sympati för nazismen. Inte heller någon antisemitism. Det enda man kan bevisa är att vapenexperten Marc Garlasco intresserar sig för militärhistoria, något som varken torde vara överraskande eller unikt.

  Så du ser Ida. Chas Freeman utmålas som en som stödde den kinesiska regimens angrepp på oppositionen. Marc Garlasco utmålas som nynazist.[ii] Dig försöker man utmåla som knäppgök och möjlig antisemit. Att man skulle gå igenom gammalt material från din blogg för att försöka hitta tillhyggen är varken nytt eller unikt. Kanske är du rentav ganska lindrigt drabbad.
  __________________
  [i] ”Nelson Report Says Freeman Foes Distorting China Memo” av Jim Lobe på Inter Press Service blogg, LobelLog.com, 9 mars 2009

  [ii] Marc Garlascos morfar eller farfar hade varit värnpliktig soldat i ett luftvärnsförband. Å andra sidan har han uttryckligen skrivit i förordet till en bok: ”kriget var hemskt och grymt. Tyskland förlorade och för det bör vi vara tacksamma”. Inte precis något en nazistsympatisör kläcker ur sig. ”Human Rights Watch investigator accused of collecting Nazi memorabilia” av Ed Pilkington, Guardian, 10 september 2009, och “Unfair attack on Marc Garlasco” öppet brev av Carroll Bogert, Guardian, 12 september 2009.

 12. Ida, vill du att jag ska bemöta ”kantarell”? Okej – jag anser inte att Al Hamatzav är någon ”rasistblogg” (den är svensk-judisk-israelisk höger och de flesta där tycker inte som jag, men den är ingen rasistblogg) och du får gärna citera rasistiska kommentarer på min blogg så ska jag ta bort dem med största nöje. Alla är välkomna att skicka mig skärmdumpar med vad jag skrivit eller publicerat som är rasistiskt och jag ska ta det på största allvar. Men det där att jag skriver på Al Hamatzav som länkar till Jihad i Malmö har vi varit igenom en miljon gånger och den länken gör inte mig till rasist, även om jag inte gillar den sidan.

  Jag vill inte vara ”ni”, ”erat gäng” eller ”den andra sidan”, och jag har ingenting att göra med vad Per Gudmundsson eller Jonathan Leman publicerar på sina bloggar. Diskutera dina invändningar med dem, tack så mycket.

 13. Och som slutkläm skulle jag vilja svara på Annas fråga ”att blogga eller inte blogga” – inte blogga. Det är inte värt priset. Allt man får är en massa skit som man klarar sig precis lika bra utan, typ att bli kallad rasist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s