Träffa israeliska hjältar på torsdag

leah
Ett av mina möten med Machsom Watch. Leah vid Huwwara Checkpoint. Foto: Ulrika Sundbäck.

Vissa möten och situationer i livet sätter sig i minnet för alltid. Så gjorde ett av mina möten med några av kvinnorna ur den israeliska organisationen Machsom Watch vid Huwwara Checkpoint i december 2006. Soldaterna som vaktade vägspärren den dagen var väldigt otrevliga och aggressiva, de skulle inte låta mig och mina vänner från PGS passera, så vi fick vänta där i ungefär fyra timmar och kunde då följa de israeliska kvinnornas jobb på nära håll. De berättade för oss att soldaterna som var där just då kom från en mycket religiös bosättning. När en kvinna och en man med en liten sjuk nyfödd bebis nekades att passera, grät både vi och kvinnorna från Machsom Watch. Men de israeliska aktivisterna gav sig inte, förhandlade, ringde högre ansvariga, blev bortförda, kom tillbaka och lyckades tillslut få paret och deras barn att passera.

På torsdag 8/10 finns det möjlighet att möta två av förgrundsgestalterna i Machsom Watch, Susan Lourenco och Neta Efrony i Stockholm. Världsbiblioteket, Diakonia och Palestinagrupperna i Sverige bjuder in till morgonseminarium 9.30-11.00 i Solidaritetshuset på Söder. (se hemsidan för vägbeskrivning)

MachsomWatch, in existence since 2001, is an organisation of peace activist Israeli women against the Israeli Occupation of the territories and the systematic repression of the Palestinian nation. We call for Palestinian freedom of movement within their own territory and for an end to the Occupation that destroys Palestinian society and inflicts grievous harm on Israeli society.
Hemsida.

4 reaktioner på ”Träffa israeliska hjältar på torsdag

  1. Pingback: Machsom Watch i Stockholm « Anna Veeder

  2. Pingback: Obamas vägval styr Sveriges insats i Afghanistan | Jinges Web och Fotoblogg

    1. annawester

      Tyvärr inte, men de visade en film som heter Kalandia som var jättestark och bra – kolla in om man kan beställa den någonstans.. Filmen är från 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s