Måndag, Bajen och Abbas märkliga beslut

Jag vänjer mig aldrig vid måndagar, är alltid superstressad och har nästan panik och undrar hur jag skall hinna med allt. Oftast är det faktiskt i onödan, att jag får för mig att allt som skall göras under veckan måste göras just på måndagen. I dag var jag lite trött också, men väldigt glad och lättad efter att äntligen fått uppleva en Bajenvinst på Söderstadion igen. Vi vann mot Brommapojkarna med 1-0 genom Simon Helg och det kändes helt underbart skönt. Så glad kan man bli av att gå upp från sista platsen till kvalplatsen. Alltså, vi kan inte pusta ut än, men väl andas lite igen.. Nu är det uppehåll för landslagsspel, det tycker jag är tråkigt..

Jag har fått många frågor om hur palestinierna reagerat över Mahmoud Abbas beslut att inte ställa sig bakom att Goldstonerapporten tas upp i säkerhetsrådet. I förra inlägget publicerade jag ju ett uttalande från flera människorättsorganisationer i Palestina, och det är ganska talande. I går hölls även demonstrationer i Ramallah mot beslutet. Vad jag hört är folk jättearga och besvikna på Abbas. Jag tror han får avgå eller be om ursäkt. Läs gärna Per Gahrtons artikel angående detta: Mahmoud Abbas reträtt om Goldstonerapporten- ett ödesdigert misstag

Al Mubadara – Palestinian National Initiative som bland annat leds av Dr Mustafa Barghouthi har gjort följande uttalande angående detta:

Palestinian National Initiative Condemns UN Delay In Voting on Goldstone Report

The Palestinian National Initiative condemns the delay in voting on the Goldstone Report on events in Gaza. The Human Rights Council asked for more time to examine its contents, so the debate will be held up until the Council’s next session, scheduled for March 2010.

Ramallah – The Palestinian National Initiative condemns the delay in voting on the Goldstone Report on events in Gaza. The Human Rights Council asked for more time to examine its contents, so the debate will be held up until the Council’s next session, scheduled for March 2010.

The Palestinian National Initiative believes approval of the delay by the Palestinian representative was inappropriate. The excuse for the delay has been the need to reach a unified decision, which will never be reached, because historically there has never been a unanimous vote on the Palestinian question. This delay serves only the interests of Israel, whose leaders are frightened of the report’s implications. Crimes against humanity and war crimes imply individual criminal responsibility, which would take away any immunity from trials. This delay simply allows Israel to continue its ongoing crimes against the Gaza Strip and the Palestinian people as a whole. Gaza’s borders are still closed and the siege is still in operation.

The Palestinian National Initiative and other Palestinian parties call on the Executive Committee of the PLO, responsible for the Palestinian representation to the UN, to clarify the grounds for delay. The Palestinian National Initiative also calls on the PLO to change the Palestinian position and return the report immediately to the General Assembly of the UN and to the Human Rights Council for adoption as soon as possible. There should also be a campaign of sanctions and boycott against the Israeli government and its policies.

The Palestinian National Initiative also supports the Goldstone Report’s recommendation to give the International Criminal Court jurisdiction, in order to hold Israeli military and political structure accountable to international and international humanitarian law.

Al Jazeera: Anger builds over Gaza report delay

Bloggat: Jinge,Marlene,

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s