Protester mot Abbas och PAs beslut angående Goldstonerapporten

När jag skrev mitt inlägg i går om att palestinska myndigheten på Västbanken inte kommer att driva att Goldstonerapporten tas upp i säkerhetsrådet hoppades jag att det var felinformation i medierna. Tyvärr verkar det inte vara så. Nu protesterar palestinska människorättsorganisationer mot beslutet, och en palestinsk minister har avgått för att markera sitt missnöje och enligt Haaretz kan det bli fler.

Haaretz:

Palestinian Authority Minister of National Economy Bassem Khoury resigned his post on Saturday in protest over the Palestinian government’s decision to drop a draft resolution condemning Israel’s conduct during its winter offensive in the Gaza Strip.

The Palestinian Authority decided not to submit a draft resolution demanding that the United Nations report compiled by a commission headed by Richard Goldstone, which accused both Israel and Hamas of war crimes, be submitted for discussion to the UN or the international criminal court.

Det här pressmeddelandet fick jag i mailen i dag, underskrivet av flera palestinska människorättsorganisationer:

JUSTICE DELAYED IS JUSTICE DENIED.

A CONDEMNATION OF THE PA’S AGREEMENT TO DEFER STEPS TO IMPLEMENT THE RECOMMENDATIONS OF THE GOLDSTONE REPORT BY THE UN HUMAN RIGHTS COUNCIL BY FORWARDING THE REPORT TO THE UN SECURITY COUNCIL.

Adalah * Addameer * Aldameer * Al Haq * Al Mezan * Badil * Civic Coalition for Jerusalem * DCI-Palestine * ENSAN Centre * Independent Commission for Human Rights * Jerusalem Legal Aid and Human Rights Centre * Palestinian Centre for Human Rights * Ramallah Centre for Human Rights Studies * Women ’ s Centre for Legal Aid and Counselling *

Yesterday, 2 October 2009, the Palestinian leadership – under heavy international pressure lead by the United States – deferred the draft proposal at the Human Rights Council endorsing all the recommendations of the UN Fact Finding Mission (the Goldstone Report). This deferral denies the Palestinian peoples’ right to an effective judicial remedy and the equal protection of the law. It represents the triumph of politics over human rights. It is an insult to all victims and a rejection of their rights. The crimes documented in the report of the UN Fact Finding Mission represent the most serious violations of international law; Justice Goldstone concluded that ther dependent on nationality, religion, or political affiliation. International human rights and humanitarian law apply universally to all human beings. The rule of law is intended to protect individuals, to guarantee their fundamental rights. Yet, if the rule of law is to be respected it must be enforced. World history, and the Israeli occupation of Palestinian land has shown us that as long as impunity persists, the law will continue to be violated; innocent civilians will continue to suffer the horrific consequences. Justice delayed is justice denied. All victims have a legitimate right to an effective judicial remedy, and the equal protection of the law.

These rights are universal: they are not subject to political considerations. In the nine months since Operation Cast Lead, no effective judicial investigations have been conducted into the conflict. Impunity prevails. In such situations, international law demands recourse to international judicial mechanisms. Victims ’ rights must be upheld. Those responsible must be held to account. The belief that accountability and the rule of law can be brushed aside in the pursuit of peace is misguided. History has taught us time and time again, that sustainable peace can only be built on human rights, on justice, and the rule of law. For many years in Palestine international law, and the rule of law, has been sacrificed in the name of politics, and cast aside in favour of the peace process. This approach has been tried, and it has failed: the occupation has been solidified, illegal settlements have continued to expand, the right to self determination has been denied; innocent civilians suffer appalling, on-going and increasingly traumatic consequences.

It is now time to pursue justice, and a peace built on a foundation of human rights, dignity, and the rule of law. In Justice Goldston ’ s words, there is no peace without justice. The justifications given by the Palestinian leadership regarding the decision to defer are inappropriate. Consensus is not required, the United Nations system works on a majority basis. Since the beginning of the UN, and over the course of the Israeli occupation begun in 1967, consensus has rarely been acquired. The UN was established to represent the will of the nations of the world; it is inevitable that there will be dissent and disagreement. Decisions must rest on the will of the majority. As human rights organisations we strongly condemn the Palestinian leaderships ’ decision to defer the proposal endorsing all the recommendations of the Fact Finding Mission, and the pressure exerted by certain members of the international community. Such pressure is in conflict with States international obligations, and is an insult to the Palestinian people. As human rights organizations concerned with rights and justice, we declare that we will double our efforts to seek justice for the victims of the violations of human rights and international law in oPt without delay.

Signed: HUMAN RIGHTS & JUSTICE NGOs in the OCCUPIED PALESTINIAN TERRITORIES.

Om Israel kommer undan med sina krigsbrott i Gaza är den en skandal som kommer att ta en plats i historieböckerna som ett av de tillfällen när omvärlden tyst sett på när det begåtts brott mot mänskligheten.

Catrin Ormestad skrev om rapporten när den släpptes: Israels ÖB kan åtalas

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 reaktioner på ”Protester mot Abbas och PAs beslut angående Goldstonerapporten

 1. Pingback: Hotet mot Iran | Jinges Web och Fotoblogg

 2. Pingback: Lakejen Mahmoud Abbas | Jinges Web och Fotoblogg

 3. Stefan

  Ursäkta, men det finns ingen som tar Goldstonerapporten på allvar.

  Uppdraget var ensidigt (att döma Israel) och följderna för hamas för sina krigsfrbrytelser kommer aldrig att förverkligas (en terrorgrupp existerar för att bedrva terror. Ingen kommer att kunna straffa Hamas).

  Alla uppgifter i rapporten baserar sig endast på det som undersökningsteamet valt att utreda. Ingenting annat. Och alla uppgifter kommer från palestinska så kallade ”ögonvittnen”.

  Inte ens i en domstol i Nigeria skulle den här typen av underlag accepteras.

  Israel har rätt att oskadliggöra hot från ett fientligt territorium på samma sätt som Storbritannien mattbombade Dresden under Andra Världskriget. Palestinierna kan vara glada att israeliska skattebetalare har lagt pengar på precisionsvapen som kan reducera oavsiktliga skador till ett minumum.

  I övrigt har de bara sig själva att skylla. Om de är missnöda med att deras anfall besvaras så kan de ta upp det med sin ”demokratsikt” valda Hamasregim.

  Och nu fortsätter raketattackerna från Gaza mot Israel, så snart kan vi kanske vänta oss en ny israelisk försvarsoperation.

 4. Hans

  Stefan,
  Enligt internationell lag har ett land under ockupation rätt att försvara sig militärt mot en fientlig ockupationsmakt. Israel ockuperar 95% av Palestina. Palestina har inte bara rätt, utan även skyldighet att försvara sina medborgare. Ett land MÅSTE ta hand om sina medborgare, skydda mot en fientlig ockupationsmakt. Ändå läser vi all västmedia att ”Israel försvarar sig mot terroristerna” hur kommer det sig? Palestina försvarar sig, bl.a. med raketer (vilket ska fördömas). Sedan 2001 har ca 8000 raketer skjutits. De har totalt dödat 13 israeler – enligt officiell israelisk statistik (se statistik hur många israeler som dödats av palestinier, varje dödsorsak står där). Det är 34 ggr större risk att dö i trafik olycka i Israel, än av en raket som skjuts i blindo.

  Israels makt i världen
  ——————————-
  Den israeliska lobbyn AIPAC har enorm makt i senaten och kongressen i USA. Och även i andra länder. Eller hur ska man tolka dessa länkar utav ex presidenter, professorer, kongressmän, etc? Gör jag en feltolkning? Kan vi få till en diskussion kring dessa länkar?

  Läs vad ex president och Nobels fredspristagare Jimmy Carter säger om AIPAC i en intervju:
  http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2009-01-29/carter-on-iran/2/
  ”AIPAC is the dominant voice among the Israeli organizations in this country. And if you look at the purpose of AIPAC, it’s not to promote peace, it’s not to bring peace to Israel, it’s to promote and defend the policies of the incumbent government in Israel. And so they defend Israel. It’s politically impossible, as you know, for any member of Congress to make a public statement condemning or criticizing the policies of Israel. It would be political suicidal for them to do so. A lot of the members of Congress agree with me, some very high up in the Congress. But if they came out publically and said it, their seats would be in danger. ”

  Läs om AIPACs makt på wikipedia, där står mängder med källhänvisningar, bl.a. till professorer från Harvard:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Aipac

  Den mäktiga Israeliska lobbyn i USA, massa källhänvisningar till professorer, etc:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_lobby_in_the_United_States

  Den engelska Israeliska lobbyn är mer framgångsrik än den amerikanska lobbyn:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_lobby_in_the_United_Kingdom

  Kongressman Paul Findley skriver en bok efter 22 år i kongressen om AIPACs makt. Läs bland recensionerna och se folks chockade reaktioner, om du inte vill läsa boken:

  Washington Post skriver: ”former congressman Paul Findley’s message is straightforward and valid: Israeli influence in the United States, including in the inner sanctums of government, is very strong.”

  EUs ordförande är sionist, enligt israeliska Haaretz:
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1059120.html
  Han stödjer Israel starkt.

  Sionismen klassades som rasistisk och jämställdes med Nazismen utav FN i en resolution:
  http://en.wikipedia.org/wiki/UN_Resolution_3379
  Den drogs senare tillbaka, utav starka påtryckningar från USA, under ledning av George Bush. Han har talat på AIPACs möten flera gånger och är stark anhängare.

  Summa summarum: Hur ska man tolka de länkarna ovanför, med professorer, ex presidenter, kongressmän, etc? Som båg? Vad säger ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s