Vad händer med Goldstonerapporten?

Tyvärr har det varit väldigt tyst om Goldstonerapporten, en gedigen FN-rapport på över 500 sidor som visar att Israel begick krigs- och människorättsbrott under Gazakriget i januari. Den tar även upp Hamas raketbeskjutningar och menar att de bröt mot internationell rätt. Israel har kämpat för att rapporten inte skall nå FNs säkerhetsråd och de har motarbetat hela projektet med rapporten från dag 1.

Och det är klart att de är nervösa, så här skriver Per Gahrton efter att ha läst rapporten:

Faktum är att Goldstonerapporten kan vara första steget i en process som kan sluta med att israeliska ansvariga hamnar inför Internationella domstolen i Haag. Visserligen har Israel inte anslutit sig till domstolen, men den palestinska myndigheten har förklarat att den medger att domstolen har jurisdiktion över de palestinska områdena, alltså bland annat Gaza. Det betyder att FN:s säkerhetsråd i princip kan besluta att domstolen har rätt att döma i Gaza-fallet och att israeliska ansvariga (liksom palestinska) kan komma att åtalas. (läs hela artikeln)

I dag kom det överraskande beskedet att palestinierna inte kommer att driva att rapporten tas upp i säkerhetsrådet. Om det nu verkligen stämmer, jag tycker allt låter märkligt och jag har inte hunnit läsa så många tidningar än.. Så här skriver i alla fall Svenska dagbladet:

Efter påtryckningar från USA har den palestinska delegationen i FN hejdat sina försök att få FN:s säkerhetsråd att ta upp rapporten, rapporterar medier i Israel och USA.

Israel har dömt ut rapporten, som är gjord på uppdrag av FN:s människorättsråd. USA anser att den riskerar att hamna i vägen för försöken att väcka liv i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna.

– Vi vill inte skapa ett hinder för dem, säger Ibrahim Khraishi, palestinsk FN-ambassadör i Genève till The New York Times.

Det är verkligen en skandal om den här rapporten passerar obemärkt förbi. Om nu inte palestinierna själva driver detta, så borde något annat land göra det. Till exempel ordförandelandet i EU.

Jag citerar Helle Klein:

Nu har världssamfundet chans att ställa de ansvariga i Israel/Palestinakonflikten till svars.

Israel gör allt för att misskreditera Goldstone och hans kommission. EU måste ge honom sitt stöd och se till att rapporten kommer till Säkerhetsrådet.
/…/
Sverige har som EU-ordförandeland en nyckelroll att spela.

Bjud in Goldstone till Bryssel, Carl Bildt!

Aftonbladet, DNJinge, Esbati

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 reaktioner på ”Vad händer med Goldstonerapporten?

  1. Att förrädarna som styr på Västbanken lyder sina USraeliska herrar är väl inte mycket till överraskning?

    Det är lite fel att säga att ”palestinierna” gör det. Det hade varit i sin ordning om Abbas banditgäng, snarare än Hamas, hade utgjort den legitima regeringen. Men så är det ju inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s