Dåliga nyheter..

Fick i morse beskedet att min kollega och vän Niklas, inte fick komma in i Israel när han landade i Tel Aviv tidigt i morse, utan sattes i förvar utan sitt pass eller telefon. Där sitter han fortfarande och vi har inte fått kontakt med honom än. Tillsammans med Yvonne som ju sitter i Jerusalem och PGS ordförande Per Gahrton försöker jag göra allt som går för att utrikesdepartementet skall agera och protestera mot detta. Lite svårt att sitta här på Bokmässan och jobba, men det går ju tack vare dagens teknik. Här är pressmeddelandet som vi har skickat ut idag och jag lovar att återkomma så fort jag vet mer om Niklas.

Känner mig förstås både arg och ledsen.. tänker på Niklas och hoppas att få höra från honom snart.

Pressmeddelande från Palestinagrupperna i Sverige

Svensk utvisas från Israel
2009-09-26

En representant för Palestinagrupperna i Sverige (PGS) avvisades från Israel när han ankom till Ben Gurionflygplatsen under lördagsmorgonen.

Niklas Berg arbetar i Stockholm som projektsamordnare/administratör av PGS biståndsprojekt. Han skulle vid sitt besök i Jerusalem och på Västbanken bland annat följa upp projekt och möta representanter för de organisationer som via PGS får stöd av Sida och Forum Syd.

Niklas blev vid ankomsten till Tel Avivs flygplats satt i förvar och fråntogs sitt pass och sin telefon och fick endast besked om att han skulle kontrolleras.

Vid 10-tiden på lördag morgon fick han tillstånd att ringa ett kort samtal och ringde då till PGS representant i Jerusalem som direkt kontaktade svenska konsulatet i Jerusalem som i sin tur ringde ambassaden i Tel Aviv.

Ambassaden kontaktade flygplatsen och fick beskedet att Niklas inte kommer att släppas in på grund av att han ses som en säkerhetsrisk och att de inte kan göra något för att förhindra utvisningen.

Att Israel avvisar personer som arbetar med svensk bistånd är helt oacceptabelt och PGS uppmanar nu utrikesminister Carl Bildt att ingripa och kraftigt protestera mot Israels agerande.

13 reaktioner på ”Dåliga nyheter..

 1. Malin

  Dom är ju för fasen inte kloka! Hur länge ska dom få hålla på och göra som dom vill med civila personer!
  Här hemma tänker vi på Niklas och hoppas att han behandlas väl i förvaret.

  BOJKOTTA ISRAEL!

 2. Adler

  Ida: absolut inga problem att åka in i Israel, bara besvara de vanliga frågorna med lite artighet, och vara kaxig som västerländska aktivister har en tendens att vara, att man samarbetar med diffusa personer och organisationer gör heller inte saken bättre.

  Inte i något land.

 3. annawester

  Lägg av Adler, det vet du ingenting om. Är det någongång jag aldrig aldrig skulle vara kaxig är det på flygplatsen i Tel Aviv, och det gäller alla som arbetar på de ockuperade palestinska områdena. Vi har papper med oss som visar att vi skall besöka statligt finansierade biståndsprojekt och vi besvarar artigt alla frågor, det kan jag lova dig.

  Samma sak på vägen hem, men det hjälper inte – tro mig. Självklart har du aldrig behövt uppleva det.

 4. Stefan

  ”Vi har papper med oss som visar att vi skall besöka statligt finansierade biståndsprojekt”

  Och varför skulle det ge er lättare access? Det är ju inte ni som betalat (annat än genom skatten, som vi andra), och ni är väl inga representanter för svenska staten?

  Jag förstår inte varför du tar upp dessa omständigheter över huvudtaget. Och jag förstår inte vad dessa besök bidrar med till freden heller.

 5. Trist Bo Forsberg generalsekreterare, Diakonia skrev:Den 8 februari försökte jag resa in i Gaza. Tillsammans med ett par kollegor skulle vi besöka partners, inventera behoven och ha möten med FN och Röda korset på plats. Jag kom dock inte längre än till gränsstationen. Där stoppades jag av israeliska gränsvakter som upplyste mig om att jag, till skillnad från mina kollegor, inte fått min ansökan om inresetillstånd beviljad. Något skäl kunde de inte uppge. Efter ett par telefonsamtal och ännu mer väntan fick jag veta att jag stoppats av ”säkerhetsskäl”. Inga förklaringar om varför. Under några timmar fick jag ett smakprov på det godtycke och den förnedring som palestinier utsätts för varje dag.

  http://boforsberg.blogspot.com/2009/02/gaza-vi-far-inte-forbli-tysta.html

 6. Sam

  vilken ”aktivist” skulle vara så dum i huvet att han var ”kaxig” (vad som nu menas med det, mer exakt) på ben gurion? när man konfronteras med ett visasystem till synes totalt utan systematik eller rättsäkerhet ligger man rätt lågt, för sin egen skull.

 7. Stefan

  Anna, du berättar alltså först nu att Niklas bar presskort, men egentligen deltog i de våldsamma kravallerna i Nihilin, där flera israeliska soldater skadades efter att ha träffats av molotovcocktails och stenar?

  Det goda som Aftonbladet-skandalen förde med sig är att Israel fått upp ögonen på alla dessa falska ”journalister” från Sverige, som egentligen är extrempolitiska och ibland våldsamma aktivister.

  Jag tror att det kommer bli svårare för svenska extremister att ta sig till området i framtiden. På många sätt är det bra, eftersom israeler och palestinier behöver kontakt med folk som vill ha fred och slut på terrorismen – inte med aktivister som uppmanar till våld, ökad radikalisering och brott.

 8. annawester

  Stefan, det är inte jag – om du trodde det – som skrivit inlägget ovan, det är Anna Veeder.. Niklas har tidigare varit i Nilin och gjort en dokumentärfilm, inte för att delta i några demonstrationer. Den här avvisningen har inget med det att göra, utan tycks ett misstag. Vi tror att det ordnar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s