Journalister attackerade av israelisk militär igår

mur
Foto: Anna Wester

Som varje fredag hölls demonstrationer mot muren i flera byar på Västbanken. Och som varje fredag bemöttes demonstranterna av tårgas och skarp ammunition från de israeliska soldaterna. I går attackerades även media, både i Ni’lin och i Bil’in. I Ni’lin besköts två kameramän med skarp ammunition och i Bil’in blev en Al-Jazeera-reporter beskjuten av tårgas vilket också fångades på film.

Från Maan News:
Two journalists – one Israeli an one Palestinian – were wounded by bullets fired by Israeli soldiers while documenting a weekly demonstration in the West Bank village of Ni’lin.

Palestinian, Israeli, and international demonstrators held their weekly demonstration against Israel’s separation wall, which is being constructed on a route that cuts across Ni’lin’s land. The protest began as usual at 12:30pm.

According to witnesses, after initially spraying tear gas on the demonstrators, soldiers began opening fire on the demonstrators at 4pm, who included teenagers hurling stones at the Israeli soldiers. A spokesperson for the International Solidarity Movement said that the soldiers fired from a distance of 20 meters.

“I was filming in the demonstration when the soldiers shot directly at us,” said Hamoudeh Saeed Amirah, a Ni’lin resident who films the protests for Iranian broadcaster Press TV. He told Ma’an he was shot in the leg with live ammunition, but the bullet did not enter his body. Amirah was treated by medics on the scene.

Amirah said he was wearing a vest that clearly labeled him with the words “TV” and “Press.” Amirah is a fixture at the demonstrations and Ma’an has observed him frequently wearing his press vest.

Amirah said that he was standing in the vicinity of the stone-throwing teens.

The other person wounded was prominent Israeli filmmaker David Reeb, who Amirah said was standing near him. Amirah and other witnesses said Reeb was shot in the thigh from live ammunition. An Israeli ambulance retrieved him and transported him to a hospital inside Israel.

The International Solidarity Movement spokesperson said that demonstrators shouted to the soldiers at this point “you’ve shot an Israeli!”

An Israeli military spokesperson denied that live ammunition had been used. She said that a “preliminary examination” by military doctors showed that soldiers fired rubber bullets. The spokesperson said she was not aware whether the soldiers could tell they were firing on journalists.

The weekly demonstrations, the Israeli spokesperson said, are a “violent zone.” “We always stress that people should take their safety precautions.

Since the weekly protests were renewed in May 2008, Israeli forces have killed five residents of Ni’lin and critically injured an American activist.

Från Al Jaazera:

Esbati, ISM

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 reaktioner på ”Journalister attackerade av israelisk militär igår

 1. Mimmi

  Skönt att bara 5% av barriären är mur, annars hade man ju fått kalla den för ”muren”.
  Jasså du kallar den för ”muren” fast det är 95% stängsel!(?)
  Värför?
  Nog har en erkänd demokrati som Israel, med massa hatiska diktaturstater omkring sig rätt att hålla deras terrorister på avstånd!

  Hur som helst så har barriären nog räddat många civila män, kvinnor och barn från att sprängas i köttslamsor på bussar och cafeér, det har du väl inte glömt?

  Kanske du bara förträngt det? Lätt att glömma orsaken till barriären?

  Terrorn finns för att Israel finns, glöm inte det!

  Terrorns mål är att utrota staten Israel!

  mimmi

 2. Skönt att Mimmi bara skriver 5% sanning i sin kommentar. Senast bestod över 10% av ockupationsbarriärens sträckning av mur och framförallt alla bitarna direkt vid palestinskt boende.

  En erkänd apartheidregim utan demokratiska tendenser som Israel har inte rätt att bygga murar på annans marknad för att kunna anektera deras jordbruksmark och ge plats åt mer bosättningar. Utan tvekan kommer dessa fortsatta krigsförbrytelser leda till att många fler människor dödas.

  Terrorn finns för att Israel stjäl andras mark. Den är ett svar på israelisk terror som dödar mångdubbelt fler människor än den palestinska. Israel har redan utplånat den palestinska staten och vill nu utplåna varje minne av den och varje hopp om att en ny stat kan skapas.

 3. anonym

  Hampus.. Ta reda på vem palestinierna är. Du säger att Israel försöker utplåna varje minne av den palestinska staten. Vad då för minnen, om man får fråga? Palestina har aldrig varit en självständig stat, utan består av Jordanier, Libaneser och andra arabfolk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s