Norska finansdepartementet stoppar investeringar i Israels ockupation

Norska regeringen har gjort en viktig markering mot israels ockupationspolitik när man har uteslutit företaget Elbit Systems från de statliga pensionsfonderna. Företaget utesluts på etiska grunder eftersom de levererar övervakningsutrustning till muren genom Västbanken.

The Ministry of Finance has excluded the Israeli company Elbit Systems Ltd. from the Government Pension Fund – Global, on the basis of the Council on Ethics’ recommendation. The Council on Ethics has found that investment in Elbit constitutes an unacceptable risk of contribution to serious violations of fundamental ethical norms as a result of the company’s integral involvement in Israel’s construction of a separation barrier on occupied territory. “We do not wish to fund companies that so directly contribute to violations of international humanitarian law,” says Minister of Finance Kristin Halvorsen. (Mer info från norska finansdepartementet)

Hos Ali Esbati läser jag att israeliska utrikesdepartementet har kallat upp Norges ambassadör för en förklaring. Se mer om Israels protester mot Norges beslut i DN och SvD.

Annarkia och Jinge om kapade Arctic Sea,

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En reaktion på ”Norska finansdepartementet stoppar investeringar i Israels ockupation

  1. Amer Al-bayya

    stoppa västvärldenpolitiks stöd och hjälp till Israels brott, ockupation, krig och terror..Stoppa västvärldenpolitiks stöd och hjälp till Israels kärn-förjudna vapen …..USAs, UKs, EUs och Israels brott, krig och terror måste stoppas , straffas och ersättas….

    Arabvärlden ska kräva alla ersättningar mot alla brott, krig och terror mot araber och palestinier..

    vi tackar alla som vill hjälpa och vi har skickat brev och e-mail till politikerna -FN, USA,EU-..Tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s