Viktiga debatter

I dag har jag varit på Forum Syds styrelsemöte hela dagen. Det är tuffa tider för alla organisationer nu, stora som små. Vi vet ju att det blir sänkningar av biståndet och att folkrörelseorganisationerna drabbas hårt.

Forum Syds generalsekreterare har i dag, tillsammans med företrädare för flera andra organisationer, en debattartikel på Newsmill. Artikeln är ett inlägg i biståndsdebatten och ett svar på biståndsminister Gunilla Carlssons artikel: Dags för en mer uppriktig debatt om biståndet. I dagarna uppdagades att svenska biståndspengar förskingrats i Zambia och det har lett till en diskussion om biståndets vara eller icke-vara. I svaret till biståndsministern står bland annat att ”den del av biståndet som hanteras av folkrörelserna bör förstärkas.” Det håller jag med om, det är väl investerade biståndspengar som också är lättare att kontrollera än pengar som går direkt till länders statsbudgetar. Läs artikeln: Korruptionen skall bekämpas – inte biståndet.

Debatten om Donald Boströms artikel i Aftonbladet fortsätter och ibland är nivån extremt låg när Israels försvarare går ut och anklagar alla som kritiserar Israel för att vara antisemiter. Dror Feiler som är ordförande i Judar för Israelisk palestinsk fred har varit aktiv i debatten och sagt många kloka saker. Bland annat i en artikel i Aftonbladet: Israels armé är inte judisk. I går diskuterades frågan i svt Debatt. Jag tycker det sällan blir bra diskussioner i det programmet och det blev väl inte så himla bra i går heller. Men inslaget är helt klart värt att se. Se programmet här i svt Play. Läs också Åsa Lindeborgs artikel Ni matar extremister.

Nu skall det bli skönt med helg. På söndag spelar Hammarby bortamatch mot Kalmar, det ser jag fram emot med skräckblandad förtjusning. Shit vad vi behöver vinna nu.

Esbati, Annarkia, GPF, Jinge, Motbilder,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktioner på ”Viktiga debatter

  1. Apropos Feiler är det intressant hur den israeliska armén, som så konsekvent anklagats för att vara rasistisk, för att araber ”inte får göra värnplikt” nu helt plötsligt inte är judisk, för att det finns soldater av andra folkgrupper i den. Hur skall ni ha det egentligen?

  2. Hur ska du ha det egentligen? Menar du att det inte är rasistiskt med T-shirts på gravida muslimer i ett kikarsikte och texten ”två för en”? Att det inte är rasistiskt när militärrabbiner delar ut skriften med rätten att döda palestinska civila eftersom de är icke-judar och därför mindre värda?

    Förklara gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s