Lite om turbulensen kring artikeln i Aftonbladet

Tack för alla fina kommentarer och allt stöd jag fått den senaste tiden, dels här på bloggen men också på Facebook och i mailen. Det har betytt mycket för mig och jag är nu glad att jag skrev om min hund och det tuffa avskedet här på bloggen. Jag brukar ju inte skriva så personliga saker annars. Tomheten efter Eszmeny är smärtsam och saknaden enorm.

Jag är både förvånad och inte förvånad över den turbulens som varit och är efter Donald Boströms artikel i Aftonbladet där han berättar att palestinier misstänker att israeliska armén stjäl organ från döda palestinier. Jag har ju tidigare sett bilden på den döda pojken som 1992 fördes bort och lämnades tillbaka ihopsydd och hört historien förr, och jag har många gånger undrat varför det aldrig utreddes. Men det är ju så med många saker som händer på Västbanken och i Gaza, att det aldrig utreds. Israel har i alla fall genom sitt agerande lyckats flytta fokus från frågan, och det var väntat. Israels advokater här i Sverige har hängt på och börjat med sina ogrundade anklagelser om antisemitism.

Jag tycker att Aftonbladet har varit jättebra, flera kloka skribenter har bemött kritiken. Kraven från den israeliska regeringen att Sveriges regering skall ta avstånd från artikeln är, som en på Aftonbladet skrev, bortom all sans. Jag tror att Carl Bildt har lyckats förmedla att så aldrig kommer att ske. MEN det som borde ske är att Sveriges ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier kallas hem från Tel Aviv. Det är oacceptabelt att hon som representant för svenska regeringen gör ett uttalande där hon säger att vi svenskar tagit illa upp av artikeln. För övrigt tycker jag att vi skall stänga den israeliska ambassaden i Sverige. Inte på grund av det här, men på grund av att Israel är en ockupationsmakt.

Jag är inte förvånad över Israels hot om försämrade diplomatiska relationer (det initiativet borde kommit från Sverige för längesen), indragna pressackrediteringar etc. etc. Jag tycker att det är ganska typiskt Israel, att bortse från en princip som yttrandefrihet när de känner sig hotade. Israel brukar ju inte bry sig om internationella lagar och överenskommelser. Den här gången uppmärksammas det stort, eftersom det är media som drabbats.

Donald Boströms artikel: ”Våra söner plundras på sina organ.”
Per Gahrton: Boströms anklagelse bör granskas, inte fördömas.
Aftonbladet: Våga granska Israel, Israels krav fördöm artikeln, Israeliska utrikesministern bortom sans. Israel hotar stoppa Bildt
Bloggat: Jinge, Jinge2, Motbilder, Annarkia, Ida
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 reaktioner på ”Lite om turbulensen kring artikeln i Aftonbladet

 1. Pingback: Ingen rök utan eld? | Jinges Web och Fotoblogg

 2. Martin Telinius

  Intressant inlägg. Problemet bakom hela dramatiken med Aftonbladet är att reaktionen från Sveriges regering när den israeliska protesten kom borde ha varit: Vi fördömer all sorts rasism och anti-semitism, men kan inte ta avstånd från en artikel oavsett i vilken tidning den publicerats i.
  Det bör också utredas varför Elisabeth Borsiin-Bonnier inte fick något bemötande på hennes frågor hur hon borde agerat från UD.
  Att kalla hem ambassadören är en diplomatisk åtgärd som bara tas till i extrema fall. En krigsförklaring är en sådan situation där en diplomatisk beskickning stängs. Man stänger inte ambassader av ideologiska skäl om man inte är dogmatisk.
  Om nu man skall stänga Sveriges ambassad i Tel Aviv pga att Israel ockuperar Västbanken, skall man då stänga ambassaden i Moskva pga bråket i Sydostetien, eller Kina pga Tibet? Eller varför inte ambassaden i Washington pga Irak? Listan kan göras lång om man låter ideologi gå före realism…

 3. Intressant inlägg. Problemet bakom hela dramatiken med Aftonbladet är att reaktionen från Sveriges regering när den israeliska protesten kom borde ha varit: Vi fördömer all sorts rasism och anti-semitism, men kan inte ta avstånd från en artikel oavsett i vilken tidning den publicerats i.
  Det bör också utredas varför Elisabeth Borsiin-Bonnier inte fick något bemötande på hennes frågor hur hon borde agerat från UD.
  Att kalla hem ambassadören är en diplomatisk åtgärd som bara tas till i extrema fall. En krigsförklaring är en sådan situation där en diplomatisk beskickning stängs. Man stänger inte ambassader av ideologiska skäl om man inte är dogmatisk.
  Om nu man skall stänga Sveriges ambassad i Tel Aviv pga att Israel ockuperar Västbanken, skall man då stänga ambassaden i Moskva pga bråket i Sydostetien, eller Kina pga Tibet? Eller varför inte ambassaden i Washington pga Irak? Listan kan göras lång om man låter ideologi gå före realism…;. All the best!!

 4. Hm. Jag är inte säker Martin, men jag tolkar det som att ambassadör Bonnier ska skickas hem för pisk (konsultationer som det brukar kallas), inte att ambassaden ska stängas…

  Sedan har hon ju fått svar av UD. Tyvärr är ett par av mailen sekretessbelagda. Hon verkar helt klart gått utanför sin roll som statens förlängda arm i Israel.

  I övrigt håller jag med Anna Wester, å så självklart Åsa Linderborg…

 5. Rachel

  Hej Anna,

  Jag bor i Israel sedan ett antal år tillbaka och undrar ibland hur folk blint kan tro på allt som står i tidningarna, inte bara om vad som händer i detta område och vad Israel gör och inte gör, utan även andra konfliktområden.
  Det bilder från det här området och den här konflikten har kunnat bevisats som falska.
  Visst sägs det att en bild säger mer än tusen ord. Idag, med dagens teknik, kan man lätt ändra en bild.
  Vet du om att det finns barn från Gazaområdet som är inlagda på sjukhus här i Israel för att få behandling mot cancer och andra sjukdomar, deras familjer finns också med.
  Israel visas ju alltid som ett blodtörstigt monster i vissa medier.
  När muhamed karrikatyren togs upp i Sverige så fördömde den svenska regeringen denna och även stängde en internet site som hade publicerat den.
  Visserligen är pressfrihet ngt som ät mycket viktigt men även journalistisk etik och objektivitet.
  Det är viktigt att visa två sidor av en konlfikt där rapporteringen är balancerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s