STÖD Palestina – Sportbojkott av Israel

Planerade protester mot att IFK Göteborg möter israeliska Hapoel Tel Aviv i en fotbollsmatch den 30 juli. Fick detta från Proletärens FF i dag:

IFK Göteborg har lottats att spela mot ett israeliskt fotbollslag i kvalet till Europa Leagues. Proletären FF har tagit initiativ till protester i samband med matchen.

Runt om i Europa förbereder många fotbollsklubbar sig för tredje omgången i kvalet till Europa Leagues.

Sverige representeras av IFK Göteborg som liksom sina många supportrar hoppas på att få delta i slutspelet. Att få mäta sina krafter mot de absolut bästa klubbarna ute i Europa är naturligtvis den stora drömmen för varje spelare, klubb och inte minst för dess supportrar.

IFK Göteborg som leder all-svenskan lottades mot Hapoel Tel-Aviv FC från Israel. Vid första anblicken kan det kännas som det var en bra och ganska enkel lottningen för IFK Göteborgs del. Men vid lite mer eftertanka innebär lottningen att IFK Göteborg ställs inför andra typer av frågor.

Kan man idrotta mot vilka som helst oberoende av vad nationen som laget kommer ifrån gör? Varför deltar lag från Israel i Europa? Varför kräver vissa att Israel skall bojkottas?

Krigsförbrytelser

Frågor av den arten har sin grund i de handlingar som staten Israel gör mot det palestinska folket och inte minst dess idrottsutövare. Nyligen kritiserade till och med dess egna soldater Israels agerande under Gazakriget som ledde till att över 1500 palestinier dödades varav över 400 barn.

Allt bombades, skolor, sjukhus, FN-byggnader och idrottsanläggningar som Gazas fotbollsstadium.

Israel fortsätter att bygga bosättningar på Västbanken och bygger en apartheidmur i princip runt hela de ockuperade områdena. Palestinierna tvingas passera massor av checkpoints om de skall förflytta sig och många gånger stoppas de. De palestinska idrottarna kan inte samlas när de vill utan risk för attacker från Israels arme.

Inne i Israel ses palestinier som andra klassens medborgare. De palestinier som lever i flyktingläger förvägras återkomma till sitt hemland.

Allt detta har lett till den ena FN-resolutionen efter den andra utan att Israel ändrat sin politik. Detta är möjligt på grund av att USA alltid stött Israels politik.

Att Israel spelar i Europa är mycket märkligt eftersom landet ligger i en helt annan världsdel. Orsaken till detta är naturligtvis politisk eftersom Israel är bojkottat av de nationsförbund och organisationer som det egentligen skulle tillhöra.

Protester
Det enda som kan förmå Israel att ändra sin politik är att världssamfundet säger ifrån. Precis som apartheidsystemet mötte motstånd runt om i världen måste nu Israels politik fördömas. Apartheidsystemet föll i Sydafrika och det är orsaken till att VM i fotboll nästa gång genomförs i Sydafrika.

Vi i Proletären FF tar alltid initiativ till protester och krav på sport-bojkott av Israel när olika idrottstävlingar genomförs i Sverige med representanter från Israel precis som vi gjorde under apartheidtiden.

Vi från Proletären FF har tagit kontakt med IFK:s ledning och erbjudit dem information om den palestinska idrottens förutsättningar.

Naturligtvis kan IFK Göteborg välja att bortse från frågorna, sticka ner huvudet i sanden och hävda att idrott och politik inte hör ihop. Att de som klubb inte kan göra något osv.

Alla kan göra något
Men vi vet att alla kan göra något. IFK skulle exempelvis inom idrotten kunna markera det orimliga att tvingas ha idrottsutbyte med lag från Israel pga deras behandling av den palestinska idrottsrörelsen.

Alla, såväl enskilda människor som organisationer, gör aktiva val i livet. Därför uppmanar vi alla: enskilda, idrottsföreningar och andra organisationer att ansluta sig till kravet: Stöd Palestina – Bojkotta Israel.

Förutom Proletären FF är följande medarrangörer:
Palestinska Riksförbundet, Alsalam Föreningen, Falestin Beytona, Alawda Föreningen, Al Beit Al Filastini Föreningen, Palestinska Huset, Palestinagruppen i Göteborg, Kommunistiska Partiet, RKU, Socialistiska Partiet, Svensk-Kubanska Föreningen, och Venezuelagruppen.

Appelmöte och flygbladsutdelning i Göteborg
Torsdag 30 juli kl. 17.45
I Nya Allen/Parkgtan mot Ullevigatan

5 reaktioner på ”STÖD Palestina – Sportbojkott av Israel

 1. Håkan

  Att bojkotta Hapoel Tel Aviv kan väl göra om man tycker det. Men om man väljer att läsa på lite om laget är det en ganska dum idé. Lagkaptenen i laget, Walid Badir, har palestinska rötter, även om han spelat i det israeliska landslaget. Supportrarna har generellt sett, precis som Livorna supportrarna i Italien, sin politiska inställning åt vänster. Så istället för en bojkott ta kontakt med supporterklubben för Hapoel Tel Aviv ni skulle säkert komma bra överens om flera saker – utom just en bojkott.

  För ungefär en vecka sedan spelade svenska landslaget (damlandslaget) en fotbollsmatch mot Kina. Skulle denna match bojkottas. Med tanke på Kinas ockuperar Tibet sedan länge borde väl en bojkott mot Kina också vara på sin plats eller hur? Kina avrätter årligen ca 11 000 medborgare utan att dessa har fått rättvisa rättegångar – bojkott eller? Kina har stora inskräkningar i yttrandefrihet och tryckfrihet – bojkott eller. Inga demokratiska val existerar i Kina – bojkott eller?

  Varför spelar lag från Kazakstan, Azerbaijan, Armenien och Geoergien i europacuperna och deras landslag de europeisk kvalgrupperna till VM och EM? därför att dom precis som Israel har valt att ansöka om och beviljats att vara med i UEFA isället för den asiatiska motsvarigheten. Australien är med i den asiatiska fotbollen i stället för den ocianiska motsvaigjheten. Så detta är inget konstigt med det. Så om ni vill slänga ut Israel ur UEFA p.g.a israel inte ligger i europa ställ samma krav på ovannämda länder. Att det skulle ligga bojkott bakom att Israel inte är med i den asiatiska fotbollen är en lögn – anledningen till att man vill tillhöra Europa beror på att man vill ha bättre motståndare vilket utvecklar forbollen.

  Ni verkar inte kunna mycket om fotboll det märkar jag när ni anser att ett av Israels bästa klubba klassas som en enkel motståndare. Israel (25)är idag rankat högre än Sverige (42) på herrsidan. Den israeliska ligan rankas högre än den svenska. Så kom in matchen. Men de kanske är enklare för er att bojkotta något man inte är intresserad av än att bojkotta produkter som är utvecklade och tillverkade i Israel – exempelvis komponenter i era datorer så att ni kan skriva era inlägg.

 2. Pingback: Högern bör sopa rent | Jinges Web och Fotoblogg

 3. msi

  Uppmaningen är ju en protest som är helt felriktad. Hapoel är en arbetarklubb (hammaren och skäran i klubbmärket) med både palestinska och israeliska spelare. Alla dessa organisationer borde istället ta tillfället i akt att lyfta fram ett exempel på att det fungerar med samverkan mellan folken i Israel och aatt det inte alltid behöver vara en konflikt.

  Gör om gör rätt!

 4. chris200

  Förordar man en generell idrottsbojkott av Israel så kan man inte vara selektiv bara för att det råkar vara en ”arbetarklubb” som representerar Israel denna gången. Idrottsbojkotten motiveras inte utifrån enskilda klubbars eller idrottares åsikter och agerande utan utifrån staten Israels långvariga förtryck av palestinier inklusive palestinsk idrott. Om Hapoel är en vänsterklubb så finns stor chans att de också förordar internationell bojkott av Israel bland annat gällande idrott.

 5. Håkan

  Ok! Hapoel = Arbetare. Hapoel Tel Aviv är en klubb som är öppen för alla, israel, palestiner, osv. Hapoel Tel Aviv anordar fotbollsläger där israeliska och palestinska barn för möjlighet att träffas vilket innebär en ökat förståelse mellan dessa grupper. En bojkott av Hapoel Tel Aviv innebär att man motsätter sig samexistens mellan israel och palestinier. Jag som är för en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva i fred sida vid sida motsätter mig därför en bojkott. Sen åter till frågan varför skall idrotten ta smällen. Varför inte isralisk teknologi , mn då hade ni inte kunnat använda er utav era fina datorer, mp3-spelare och mobiltelefoner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s