Israels bosättarplaner möter motstånd

silwan
Bosättare har olagligt tagit ett palestinskt hus i Silwan och hängt upp den israeliska flaggan. Foto: Anna Wester

Min semesterslöa hjärna har inte hunnit ta sig igenom denna rapport ännu, men jag vill ändå sprida den till mina bloggläsare.. Det är Internation Crisis Group som gett ut rapporten Israel’s Religious Right and the Question of Settlements.

Ur sammanfattningen:
Benjamin Netanyahu is in a bind. Israel is facing arguably unprecedented pressure to halt all settlement activity, led by a new and surprisingly determined U.S. administration. But the prime minister also heads a distinctly right-wing coalition and faces intense domestic pressure from settlers and their allies. However important, what will emerge from current discussions between Washington and Jerusalem will only be step one in a long process designed to achieve a settlement freeze, settlement evacuation and a genuine peace agreement with the Palestinians. Understanding how Israel might deal with these challenges requires understanding a key yet often ignored constituency – its growing and increasingly powerful religious right.

Läs mer om rapporten på hemsidan där du också kan ladda ner den som pdf:
International Crisis Group

Jag brukar ofta klaga på att det inte skrivs mer om de olagliga bosättningarna i svensk media, eftersom de är ett av de stora hindren för fred. De israeliska bosättningarna har alltid expanderat, även under tider av fredsförhandlingar, och varit en viktig del i den israeliska ockupationspolitiken. Enligt internationell rätt är alla bosättningar olagliga. Nu, tack vare uttalanden av Obama, har den israeliska regeringens strategiska planer på att bygga ut flera bosättningar, ändå uppmärksammats. Det är jättebra, och det blir intressant att se om USA håller fast vid sin kritik och sina krav på att bosättaraktiviteterna skall frysas.

Jinge har bloggat om det här och här.

DN:
Även Jerusalembosättningar olagliga
Israel avvisar krav på bosättarstopp
Aftonbladet:
Israel avvisar krav på bosättarstopp

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 reaktioner på ”Israels bosättarplaner möter motstånd

 1. annawester

  De palestinska familjerna tvingades ut mitt i natten av bosättarna som hade polis och soldater med sig, och deras saker kastades ut genom fönstren. Bosättarna hävdade att de köpt huset av någon son i familjen, som inte hade rätt att sälja huset, och vad jag förstår har de aldrig kunnat visa upp några giltiga papper.

 2. annawester

  Magnus,

  varför inte kommentera det som står i inlägget istället? Om bosättningsexpansionen som bryter mot internationell rätt.

  Det som händer i Silwan och övriga östra Jerusalem är otroligt sorgligt, det är en etnisk rensning av palestinier och den sker med olika metoder.

 3. Pingback: Tömmer Israel ”utposter”? | Jinges Web och Fotoblogg

 4. nils

  Bra inlägg Anna!
  Antar dock att du gör dig skyldig till lagbrott då du uppmanar till att bojkotta Israel genom att länka till Nätverket Bojkotta Israel. Enligt ett domslut av av eu så är det olaglgt att uppmana till bojkott av Israeliska varor. Vad blir nästa steg? Att det blir olagligt att inte köpa Israeliska varor då varje val av icke-Israleisk vara är en bojkott och diskriminering?

  Tankepolisen verkar få obegränsade befogenheter, skrämmande!
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost/JPArticle/ShowFull&cid=1246443852848

 5. Alexander

  En liten korrigering till Nils inlägg. EU har på inget sätt gjort det olagligt att uppmana till att inte köpa israeliska varor. Det är ett domslut i Europa-domstolen, som helt saknar koppling till EU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s