Netanyahus krav oacceptabla

Jag känner att jag måste skriva något om premiärminister Netanyahus tal. Jag har inte hunnit tidigare eftersom jag sitter och jobbar med ett pressutskick från Palestinagrupperna angående just detta. Det kändes nästan panikartat att se rubrikerna i svenska tidningar i går direkt efter talet: ”Netanyahu går med på en palestinsk stat”. Nu räckte det förvisso att läsa några rader i artikeln eller att lyssna på talet i sin helhet för att se vad han menar med begreppet palestinsk stat. De krav som Israel nu ställer på palestinierna är inte bara orealistiska och oacceptabla, de bryter mot FN-resolutioner och internationell rätt.

Netanyahu gör klart att de tänker fortsätta utbyggnaden av de olagliga bosättningarna på ockuperad mark, att hela Jerusalem skall tillhöra Israel och han stänger dörren för flyktingarnas rätt att återvända. Vidare säger han att en framtida palestinsk stat inte skall ha rätt att bygga upp ett försvar.

Så hans tal om en palestinsk stat saknar helt värde. Hoppas nu att ingen köper hans bluff om att detta skulle handla om ett erkännande av en palestinsk stat. Jag vet att Israels försvarare kommer använda det i framtiden så som de tidigare har hänvisat till oacceptabla ”erbjudanden”, det kommer heta att palestinierna fick erbjudande om fred men tackade nej..

Lyckligtvis drar Carl Bildt samma slutsats på sin blogg. Hoppas att Sverige nu också agerar därefter.

Jinge, AB, DN, SvD, Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 reaktioner på ”Netanyahus krav oacceptabla

  1. Pingback: Carl Bildt har rätt | Jinges Web och Fotoblogg

  2. Det enda potentiella värde som hans ord angående ”två fria folk sida vid sida, med var sin flagga och var sin nationalsång” kan ha är att bryta tabut inom den israeliska högern som traditionellt vägrat att överhuvudtaget diskutera palestinsk självständighet och nationella symboler, oavsett gränser. Se även Gideon Levy i Haaretz angående just detta.

    Annars håller jag nog med, i stort.

  3. Ari

    Förstår inte varför palestinierna klagar. Visst en arme kanske de skulle kunna få ha. De är ju inte så orutinerade att de skulle attackera Israel. Men annars tycker jag att 3.000.00 judar på västbanken mot 1.000.000 palestinier i Israel behöver inte Abbas och C.O grina över. De skall ta emot deras chans nu när de har en. De har väntat i 60 år om inte i 2000 år på att få ha en själv styrd Palestinsk stat. Acceptera eller tig i all framtid. Trotts allt är det två parter som måste kompromissa, allt hänger inte på Israel.

  4. Pingback: Palestina, vad handlar det om egentligen? | Jinges Web och Fotoblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s