Ingen uppgradering av relationerna mellan EU och Israel

Tidningarna måste börja skriva mer om vad som händer i EU. Nu fattas viktiga beslut som svenska ministrar har stor möjlighet att påverka, speciellt när det gäller utrikespolitiken, som väldigt få känner till. Politikerna har också ett stort ansvar för att nå ut med informationen och kanske framför allt, att hålla sig informerade själva. Jag talade nyligen med en representant för en israelisk människorättsorganisation som var på besök i Sverige för att bland annat möta svenska parlamentariker. Hon var näst intill chockad över okunskapen hos svenska politiker om vad som sker i EU.

På måndag skall utrikesminister Carl Bildt delta i ett associeringsråd med Israel i Luxenburg för att diskutera en uppgradering av relationerna mellan EU och Israel, bland annat ett förmånligare handelsavtal. Israel företräds av högerextremisten Lieberman som ju nu är israels utrikesminister. Uppgraderingen var planerad till tidigare, men bordlades av praktiska skäl på grund av Gazakriget.

Ingen minister har uttalat att de är emot en uppgradering, så den kommer antagligen att ske förr eller senare. Många människorättsorganisationer har jobbat hårt på att få politikerna att skjuta uppgraderingen på framtiden med hänvisning till Paragraf 2 i EU:s handelsavtal med Israel som säger att relationerna mellan Israel och EU skall baseras på respekt för mänskliga rättigheter och internationell lag. Enligt de senaste uppgifterna är det vad som kommer att ske också. Carl Bildt säger i Svenska Dagbladet/TT:
–Vi vill avvakta den politiska utvecklingen. Den israeliska regeringen har tagit steg tillbaka i och med att den inte velat tala om en tvåstatslösning.

I Arbetaren läser jag:
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman lär sannolikt inte få något positivt besked i frågan om uppgradering av relationerna mellan EU och Israel när han på måndag besöker Bryssel. Det är bland annat Belgien, Sverige och Portugal som motsätter sig uppgraderingen då man anser att detta skulle legitimera Israels nya hökaktiga regering, skriver hemsidan EU-observer.

Det är mycket goda nyheter om det nu stämmer.

Min uppfattning är dock att så länge ockupationen pågår skall handelsavtalet och andra samarbeten med Israel helt frysas.

Carl Bildt om mötet, SvD, Kristen vänster – Broderskaps uttalande angående uppgraderingen, Arbetaren

PGS, Jinge, Esbati, FFF, Annarkia, Motbilder, Diakoniaaktivist

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s