Obama går som väntat balansgång..

Det blir spännande att se vad som kommer ur Obamas besök i Mellanöstern. Jag har inte hunnit läsa och höra tillräckligt mycket för att göra någon djup analys angående det han sagt om Palestina. Men det tycks som att han har gått balansgång, sagt att palestinierna måste upphöra med våld, att banden mellan Israel och USA är starka och samtidigt verkar han varit tydlig gällande de israeliska bosättningarna, att de är oacceptabla och han talade om palestiniernas lidande. En balansgång vi känner igen från presidentvalkampanjen.

Jag hör ju till dem som inte har så höga förväntningar på Obama just när det gäller Mellanöstern, men jag hoppas att jag har fel, att han verkligen kommer att göra skillnad.. och står han nu fast vid att bosättningarna måste bort så kommer israels bosättarvänliga regering att reagera kraftfullt.

Om inte annat tror jag att det som nu skrivs om Palestina, Israel och Obamas besök i Mellanöstern är bra för debatten om en rättvis fred.

Om Obamas besök i Mellanöstern: AB, DN, SvD, Exp, Jinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 reaktioner på ”Obama går som väntat balansgång..

 1. Jonas

  Nej, han sade bara att han ansåg att bosättningsexpansion (inte befintliga) var oacceptabla.

  Tja, det är ju en åsikt man kan ha. Han är ju inte direkt president i Israel, så om han vill ha förtroende hos israelerna måste han först visa att han satt press på palestinierna att acceptera fred och ingångna avtal, och helt upphöra med terrorn och raketbeskjutningen samt vapensmugglingen, avväpna Hamas och acceptera Israel som judisk stat, inkl. av Hamas.

  Det står tydligt och kart i Färdplanen som palestinierna har accepterat och skrivit under. Hör av er när det är gjort.

 2. annawester

  Jo, efter att ha läst talet så inser jag att han inte alls klarade balansgången särskilt väl. Men man får ju ändå lyfta det positiva han sa och använda det.

  Kravet att Israel skall stoppa bosättningsexpansionen har funnit med i alla avtal från Oslo till färdplanen till Annapolis.. och som i princip det enda kravet på Israel. MEN israeliska regeringen har alltid totalt ignorerat detta. Bosättningsexpansionen pågick förfullt under Osloprocessen och har så gjort sedan dess.

  Så varför ställs inga krav på att Israel skall upphöra med våld mot civila (statsterrorism), riva den olagliga muren och erkänna en palestinsk stat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s