Stoppa bosättarvåldet!

Jag har alltid att tyckt det är konstigt att de olagliga israeliska bosättningarna på Västbanken får så lite utrymme i diskussioner om Palestina/Israel och hur det skall kunna bli fred. Bosättningarna är en kärna i konflikten och ett av de kanske största hindren för fred. Vid nästan alla fredsöverenskommelser har i princip det enda kravet på Israel varit att frysa bosättaraktiviteterna. Men det har de ALDRIG gjort. Bosättningarna har hela tiden expanderat, flera nya har kommit till samtidigt som fredsfördragen förväntats träda i kraft, så även under Osloprocessen. Och under de senaste månaderna har vi sett bosättarvåldet accelerera. Och det är brutala våldsattacker riktade mot obeväpnade palestinier, ibland barn.

Man får verkligen ont i magen när man hör om maskerade bosättare som kommer med basebollträn eller skjutvapen och attackerar civila palestinier i alla åldrar. Vart skall de som attackeras vända sig? Jo till den israeliska militären som oftast står och tittar på och kanske ingriper när det spårar ur totalt.

I går stod maskerade israeliska bosättare vid en palestinsk skola i en by söder om Nablus. Därifrån sköt de och skadade sex palestinier. Efter händelsen införde militären utegångsförbud i byn.

Palestinian official responsible of the settlement file in the northern West Bank Ghassan Daghlas said the settlers, from Yitzhar, opened fire at the locals from 20 meters away. He called the incident a “clear and dangerous violation of the rights of the Palestinian residents on their lands.”

Läs hela artikeln: Masked settlers open fire on Palestinians at Nablus area school, six injured

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 reaktioner på ”Stoppa bosättarvåldet!

  1. Pingback: bra läsning just nu « Ann-Mari’s Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s