Utställning med bilder från Gaza

Tips på utställning med bilder från Gaza som öppnar i dag på Tegen 2 (Bjurholmsgatan 9b, Skanstull)

gaza207_1

Gaza: Boningar
Kent Klich

Vernissage fredag 24 april kl 17 – 20

I utställningen visas bilder som världen inte skulle få se. Fotografier på privata hem i det avskurna och isolerade Gaza, med rester och spår av vinterns israeliska attack: Operation gjutet bly. Men, har vi inte fått vår beskärda del, frågar sig mången eländestrött betraktare. Är det inte dags att göra motstånd mot att mina ögon ska bli medskyldiga till mer? Och Kent Klichs bilder svarar genom att titta tillbaka: så länge ni inte ser så måste ni fortsätta titta.

Förvisso matas vi av förbiflimrande bilder av sårade och döda människor, men sen är de borta och allt fortgår ”som vanligt”. Med den effekten att vi i bästa fall blivit något mer informerade och i sämsta fall något mer avtrubbade. Det är vad den traditionella dagliga nyhetsbevakningen gör med den globala världsmedborgaren i TV-soffan.

I Kent Klichs bilder ges betraktaren tid att se vad han eller hon inte ser. Det handlar inte om sanningsanspråk, det handlar om tid och rum, om fördröjningar och förskjutningar, om närvaro och om ljus. Trots att människorna här rent fysiskt är frånvarande. För det mänskliga, det för oss gemensamma, djupt privata, i det här fallet representerat av hemmet, framkallar närhet och identifikation med de utsatta inre rummen som vi inte kan greppa, bara ana.

”I ett läge där journalistiken präglas av en till censur gränsande standardisering av form och innehåll blir det konstens uppgift att inspirera diskussionen om samhällets framtid. Så kommer det sig att det i allt högre grad har blivit konstens uppgift att gestalta ”det politiska”, det vill säga villkoren och priset för den politik som förs, medan förhärskande journalistik i allt högre grad tjänar ”politiken”; den nöjer sig med att spegla den institutionaliserade maktens ritualer och förmedla de åsikter som försetts med auktoriteternas sigill. När journalistiken förvandlas till furstespegel, förvandlas konsterna till journalistik i ordets ursprungliga mening: en löpande krönika.” Stefan Jonsson ur Estetikens fakta och journalismens fiktioner. Mediernas logik i globaliseringens tid.

Utställningen pågår t.o.m 17 maj

Kent Klich är en prisbelönt svensk fotograf bosatt i Köpenhamn med hela världen som arbetsfält, och med många utställningar och publikationer bakom sig både här och internationellt. Han är utbildad på International Center of Photography, New York. 2008 blev Picture Imperfect utvald som en av de bästa fotoböckerna 2007 – 2008 av Kassel Fotoforum.

http://www.kentklich.com

öppettider: fred-sönd 12-17
Bjurholmsg. 9b
T-bana Skanstull

http://www.tegen2.se

9 reaktioner på ”Utställning med bilder från Gaza

 1. annawester

  Men Ida, utställningen pågår ju fram till den 17 maj. Jag borde lagt upp reklam för vernissagen tidigare, men nu kan alla som vill se utställningen i alla fall..

 2. annawester

  Jag är en varm förespråkare av yttrandefrihet, det vet du nog.. Men jag är emot personliga påhopp och kränkande kommentarer, speciellt när det riktas mot någon som inte finns här för att försvara sig.

 3. Johan G

  Jag är absolut för Fredads yttrandefrihet att säga precis vad han vill på sin egen blogg. Jag är dock inte för hans yttrandefrihet att klottra sina åsikter på busskurer eller på andras privata bloggar.

 4. fredad

  Du skriver
  ”Men jag är emot personliga påhopp och kränkande kommentarer, speciellt när det riktas mot någon som inte finns här för att försvara sig.”

  Personen,som du beundrar har ett samvete vitt som snö…allt vi människor gör är först och främst personligt. Alla de människor som dagligen får kassamrakter över sig känner sig lika försvaraslösa som dina skyddslingar gör. Har du tänkt på hur räckvidden på dessa rakter hela tiden ökar och skapar skräck när de riktas mot människor som har svårt att försvara sig – på individnivå vill säga. Människor som gör politiken till levebröd har alltid haft en utsatt position och på samma sätt som denne person häcklar kan han mkt väl häcklas tillbaka. Vill du ha en tesked från teskedsorden Anna? Din blogg behöver lite vatten och humor…

 5. Ja, Fredad, visst tänker vi på alla de som utsätts för attacker i Israel och palestina. Den procent israeler som drabbas och de 99% palestinierna som gör det. Den skräck som drabbar israelerna och den skräck som drabbar palestinierna när hundra gånger fler raketer landar över dem.

  Och det hat som ockupationen och bosättningarna skapar. Visst tänker du också på alla som drabbas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s