Sex månaders fängelse för fredsaktivister – döms för försök till sabotage

Pressmeddelande från vänner i kampanjen Avrusta. Vill här på bloggen uttrycka mitt stöd till Martin, Pelle och Annika och tacka dem för deras viktiga arbete för en fredligare värld. Stoppa svensk vapenexport!!

Idag tisdag 21 april kom domen för de tre fredsarbetarna som natten till den 22 mars gick in på Saab Aerospace Systems i Linköping i syfte att avrusta svenska stridsflygplan för export.

Fredsaktivisterna dömdes för försök till sabotage: Martin Smedjeback dömdes till fyra månaders fängelse, Pelle Strindlund till fem månaders fängelse och Annika Spalde fick sex månaders fängelse. Dessutom fick de ett gemensamt skadestånd på 151 000 kr. Alla tre har suttit häktade i Norrköping sedan aktionen och kommer också att få sitta kvar.

I rättegången den 14 april yrkade de anklagade på frikännande, eftersom de agerat i nödvärn för att hindra det lidande och död Jas-plan från Sverige orsakar runt om i världen. Åklagare Willhelm Storck höll inte med om detta, då han ansåg att aktionen skulle klassas som försök till sabotage och brott mot lagen för skydd av samhällsviktiga anläggningar. De tre fredsarbetarna har ännu inte bestämt ifall de kommer överklaga domen.

”I Linköpings tingsrätt tog jag upp risken att JAS skulle användas för att avfyra kärnvapen. Något är snett när man döms till fängelse för försök att avstyra ett kärnvapenhot,” uttrycker Martin Smedjeback då domen anlänt.

”Att arbeta för en fredligare värld är tillfredsställande, även när man sitter bakom galler. Jag känner mig fri i min cell,” tycker Pelle Strindlund, författare.

”Det är inte roligt att vara inlåst, men jag känner mig glad över att vi genom vår aktion lyft fram offrens perspektiv. För den svenska vapenexporten skapar, och kommer att skapa många offer,” säger Annika Spalde, diakon.

Aktionen var en del av inom kampanjen Avrusta, som drivs av nätverket Ofog sedan hösten 2008 och vars mål är att stoppa den svenska vapenexporten. Tidigare aktioner inom kampanjen har delar till haubitskanoner samt granatgevär av typen Carl Gustaf, vapen som levereras till Indien och USA, avrustats. Vid de tidigare avrustningsaktionerna inom kampanjen har två fredsarbetare dömts fyra månaders fängelse, samt två andra aktivister efter överklagan fått sitt skadestånd sänkt med 30 000 kr och en av domarna sänkt från tre månaders fängelse till villkorlig dom samt 80 dagsböter.

Kontakt:
avrusta@ofog.org
http://www.avrusta.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s