Dror Feiler om rasismkonferensen

2jandror
Dror Feiler talar vid en demonstration för Gaza 2 januari 2009.
Foto: Anna Wester

Läs Dror Feilers artikel på Newsmill: EU-delegaternas tystnad kring Israels rasistiska politik är den verkliga skandalen

Är det med andra ord tabu att använda ordet rasistiskt om ett land som Israel på en FN-konferens om rasism? Eller vad måste Israel göra (som de inte gör idag) för att det ska stå utom allt rimligt tvivel att Israels politik och dess lagar och tillämpning är rasistisk? Israel fick ju inte ens nämnas i konferensens slutdokument. Den som följde turerna kring den så kallade ”Durban 2” vet att efter starka påtryckningar från EU har utkastet till slutdeklaration i sista stund reviderats ned från 45 till 17 sidor varvid alla referenser till Israel och Mellanöstern ströks. Och trots det valde både Israel, USA och flera andra stater att bojkotta mötet.

/…/

För vad ska vi i så fall kalla en stat som bedriver en politik där det görs avgörande skillnad på människor enbart på grund av religion och etnicitet? Vad ska vi kalla en stat vars lagar inte är lika för alla? Vad ska man kalla den praxis som ger judiska medborgare i Israel exklusiv rätt att köpa jord (c:a 90 % av landets jord är inte tillgänglig för köp för landets icke judiska medborgare. Endast på grund av att dem inte är judar)? Vad ska vi kalla de lagar som tillåter att judiska medborgare i Israel gifter sig med utländska medborgare för att sedan leva tillsammans med dem i Israel samtidigt som samma sak är förbjuden för Israels palestinska medborgare? Endast på grund av deras etnicitet.

AB, DN, DN2, SvD, Jinge, Gaza; Peace n Freedom, Annarkia, Svensson, Esbati, Forum för frihet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 reaktioner på ”Dror Feiler om rasismkonferensen

 1. Anna

  Och jag skulle också vilja citera följande: ”Så det är fullständigt oacceptabelt för mig att Irans president Mahmoud Ahmadinejads för fram olika lögnaktiga uttalanden om förintelsen. Detta måste självklart fördömas. Låt oss också konstatera att uttalandet om att Israel bör utplånas (om han nu sagt exakt så) också bör fördömas. Däremot kan vi och bör vi kritisera staters politik och aktioner, kräva av dem reformer eller att de ändrar sina grundlagar, men att vilja utplåna dem är helt oacceptabelt.”

  Utan att analysera varenda komma i Feilers text – han har rätt i att det är en strukturell rasism inbyggd i budgetfördelningen, i markfrågor, i ändringen av medborgarskapslagen. För mig är detta en skam, och det bör ändras. Tyvärr är jag inte helt i majoritet här, men det finns många aktivister som jobbar för ett bättre Israel – både på den palestinska och den israeliska sidan. Likadant angående ockupationen.

  Men man måste ändå ha den intellektuella hederligheten att fatta att detta var en FN-konferens om rasism i hela världen. Diskriminering, förtryck och särbehandling på grund av etnisk tillhörighet, kön, religion, sexuell läggning etc är inte bara ett israeliskt fenomen. Att då ensidigt peka ut Israel som Satan på jorden, det är hyckleri på elitnivå – speciellt om den som gör detta inte direkt är någon förkämpe för de mänskliga rättigheterna i sitt eget land.

  Det handlar inte om att man ”inte får säga att det finns rasism i Israel för då blir man kallad antisemit”. Lyssna på Thomas Hammarberg i Studio Ett och läs Joakim Wohlfeil på Diakonia.

 2. annawester

  Också ett jätteviktigt citat. Jag hoppas att många läser hela Drors artikel för det är helheten som gör den så bra.

 3. florimond77

  Om man inte kan peka på Israel vilka länder får man då peka på? Undras vad som står i det urvattnade slutdokumentet?

 4. Jag tror vi ska börja med att konstatera att citatet Anna (överst) tycker är viktigt innehåller stor felaktigheter och därför blir direkt oviktigt. Först och främst har Ahmadinejad självklart inte förnekat förintelsen. Tvärtom så signerade Irans delegation konferensens dokument om att den nazistiska förintelsen aldrig får glömmas.

  FN kablade också ut en felaktig översättning av Ahmadinejads tal (precis som han extremt ofta felöversätts, alltid i negativ riktning) gällande förintelsen och nar nu skickat ut en rättelse till det.

  Sedan vet vi alla att Ahmadinejad aldrig sagt att Israel ska utplånas. Han har i ett tal sagt att regimen ska försvinna från tidens karta *som shahens regim i Iran*. Och Iran har vad jag vet inte utplånats.

  Och givetvis är det hyckleri på elitnivå att tycka att det skulle vara fel att peka ut Israel, världens enda existerande apartheidstat, för rasism på en konferens mot rasism. Endast en person som själv accepterar den statens rasism kan protester mot detta. Och Satan på jorden är det snarare Ahmadinejad som pekats ut som.

  Visst är det sant att det finns en ytterst liten minoritet i Israel som kämpar mot statens apartheidsystem. De, B’Tselem och andra, ska ha allt stöd. Tyvärr är hela denna lilla grupp ytterst marginaliserad och bosättningarna byggs ut i ökad takt medans regeringen som röstats fram består av utalade fascister.

 5. Anna

  Hampus, citatet som jag tycker är viktigt skrevs av Dror Feiler, inte av mig (som ju är misstänkt för att stå på Mossads lönelista), och av någon anledning tycker också Anna Wester att detta är ett ”jätteviktigt citat”. Jag hörde också Thomas Hammarberg och läste på Diakonias blogg. Så jag känner mig faktiskt i väldigt gott sällskap här. Men du kan ju kramas med Mohamed Omar om du vill, som ser Ahmadinejad som sin hjälte.

  Btselem kämpar inte mot ”statens apartheidsystem” utan kartlägger brott mot mänskliga rättigheter. Däremot skulle jag påstå att organisationer som Sikkuy, Mossawa och andra gör ett viktigt arbete i kampen mot rasism och diskriminering av Israels palestinska medborgare.

  Jag sade inte att det är fel att peka ut Israel för rasism. Jag sade att det är hyckleri på elitnivå när en president för en stat där brott mot mänskliga rättigheter inte är speciellt ovanligt (det borde ju till och med du ha koll på, som påstår att du läser orginalrapporter från Amnesty och Human Rights Watch och andra??) ENBART pekar ut Israel (vars namn han inte kan uttala).

  Vad Human Rights Watch tyckte om Ahmadinejads tal går att läsa här http://www.hrw.org/en/news/2009/04/20/un-racism-conference-defeat-bigotry-standing-ground

  Tycker att det verkar som om Hampus, Omar och Ahmadinejad är de som är marginaliserade just nu.

  Däremot tycker jag att arbete mot rasism – och jag inkluderar här också arbete mot alla former av diskriminering, oavsett om det är pga etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning eller religion – är jätteviktigt och det är supertråkigt att en konferens ska behöva urarta på det viset.

  Paradoxalt nog sitter jag samtidigt och hoppas att Lieberman också ska göra en ”Ahmadinejad” och göra bort sig så katastrofalt att USA och EU sätter press på Israel att godta arabinitiativet som en bas för förhandlingar. Skulle vilja att Israel med gott samvete skulle kunna delta i Durban III utan någon ockupation och med en förbättring gällande budgetfördelning, mark och medborgarskapslagen i bagaget. Att Hampus ändå skulle fortsätta kalla Israel en apartheidstat eller att Ahmadinejad fortfarande skulle vilja att en sådan stat går upp i rök har jag dock inga tvivel om.

 6. Jo, Dror Feiler anklagas för de mest märkliga saker. Bl.a står han uppskriven på SHIT-listan för Self-Hating Israel-Threatening Jews. Han har också anklagats för att delta i juderåden för planering av utrotande av judar eftersom han anser att palestinier också är människor.

  Och självklart är ett citat inte viktigt om det bygger på ett missförstånd.

  Självklart läser jag orginalrapporter från HRW, Amnesty, Human Rights Watch och FN. Varför gå via andrahandskällor? Tyvärr gör HRW det i artikeln du länkar till. Den hänvisar igen till att Ahmadinejad skulle kallat förintelsen för ”ambiguous and dubious”, något FN erkänt var en felöversättning. Att fördöma något som aldrig sagts blir ganska löjligt, men visst är det kul att Ahmadinejad felöversätts på ett ganska systematiskt sätt?

  Och inte är det särskilt mycket hyckleri av Ahmadinejad att peka ut Israel, när denna apartheidmakt ständigt hotar med att starta krig mot Iran och försöker dra in USA i det hela. Israel är en rasistisk stat med raslagar och en extremt aggressiv sådan. En stat som alltså bör pekas ut.

  Hyckleriet består i att västvärldens representanter gick ut enbart för att de anser den israeliska rasismen vara fridlyst. Jag håller med dig om att de forna kolonialmakternas totala urartning är något de bör skämmas över.

  USA och EU kommer inte sätta press på Israel, oavsett vad Lieberman säger. Han har redan gjort bort sig långt mer än Ahmadinejad som inte sa något särskilt kontroversiellt i sitt tal.

  Guilt-by-association med att likna mig med Ahmadinejad eller Omar får du hålla för dig själv. Samma sak med din bittra slutkommentar. Vill du göra dig löjlig är det givetvis upp till dig.

 7. Dror Feiler

  Jag tycker att det faktum att Israel/Palestina komplexet var TABU i konferancen är problemet. Självklart ska man tala om alla olika problem kring rasismen i världen, men vem har hindrat EU delegaterna att ta upp diskriminering, förtryck och särbehandling på grund av etnisk tillhörighet, kön, religion, sexuell läggning i världen? Det enda som var fastslagen var att inget ska sägas om Israel/Palestina komplexet och detta är oacceptabel.

 8. Ahchmad

  Look, who is talking?
  Hans Dalhgren och några andra som gick ut???
  Vad handlar det egentligen om?
  Det första rasistiska folkmordet i 1900 talet var på armenier av turkar 1915.
  Sverige vägrade att erkänna detta i juni förra året pga att Svergie inte har moral fast det fanns svenskt ögonvittne som var Alma Johansson.
  Jag förstår inte europa. Det är yttrandefrihet när det gäller att förnedrar profeten Mohammad eller Jesus men inte judendomen.
  Turkiet kritiserade Israel för massaker mot palestinier och Israel ville ge tillbaks genom att kritiserade Turkiet för folkmordet på armenierna fast Israel vill inte erkänna det officiellt pga strategiskt förhållande med Turkiet. Det är samma sak med USA.
  Hans Dahlgren glömt kanske att Svergie hjälpte Hilter under andra världskriget.
  Sverige borde skämmas för det som är.
  24:e april är det en minnesdag för det första rasistiska folkmordet som var på armenierna i 1900 talet.
  Minns det om du har nåt mänskligt i blodet.
  Friheten för palestinier,
  Noubar är armenier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s