Stora skador på svenskfinansierat bistånd i Gaza

En ny rapport som presenterades av Sida i veckan visar att Israels krig mot Gaza i december-januari resulterade i stora skador på svenskfinansierade biståndsprojekt.

– Vi kan konstatera att cirka 45 insatser har drabbats. Uträkningen för skadorna bygger på en internationell standard för att beräkna direkta fysiska skador och väger varken in eventuella följder av skadorna eller kostnader som uppstår när drabbad verksamhet slås ut, säger Rolf Carlman, chef för Sida till de ockuperade palestinska områdena.

Rapporten slår fast att de faktiska förlusterna för svenskt bistånd blir två till fyra gånger högre om även reparationskostnader räknas in. Tar man dessutom in de fulla effekterna av skadorna på Gazas elnät, Gaza flygplats och avloppsanläggningen i Jabalyia blir förlusterna mer omfattande. De två första av dessa tre projekt bedöms vara bortom räddning, både på grund av det senaste kriget men också till följd av de skador som tillfogats under tidigare attacker. Beräknat på detta vis uppskattas skadorna enligt rapporten till ett värde av 144 miljoner kronor. I denna summa ingår Sveriges långsiktiga investeringar i elkraftöverföring på närmare 100 miljoner kronor sedan 1996.

Sida

Johan Brisman som gjort rapporten på uppdrag av svenska konsultatet i Jerusalem har i intervjuer sagt att han tycker att räkningen borde skickas till Israel. Och så är det givetvis! Det är skandal att Sverige och andra Europeiska länder bygger upp infrastruktur och stödjer projekt med svenska skattepengar och när Israel sedan demolerar och bombar sönder dem, kommer vi tillbaka och bygger upp dem igen utan att ställa kraftfulla krav på Israel.

Niklas Berg på PGS blogg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En reaktion på ”Stora skador på svenskfinansierat bistånd i Gaza

  1. fredad

    ”Det är skandal att Sverige och andra Europeiska länder bygger upp infrastruktur och stödjer projekt med svenska skattepengar och när Israel sedan demolerar och bombar sönder dem, kommer vi tillbaka och bygger upp dem igen utan att ställa kraftfulla krav på Israel….

    Vilka KRAV ställer Anna Wester på Hamas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s