Osmakligt

Israeliska ledare kallar sin armé (IDF) för den mest moraliska i världen. Så iskallt. Det är ju inte så att den israeliska arméns övergrepp på olika nivåer inte finns dokumenterade. Men budskapet kanske går hem någonstans, som hos en del svenska liberaler och hos soldaterna själva. När jag blev visiterad senast på Ben Gurion-flygplatsen tjatade tjejen som gjorde det om just detta i 40 minuter. Hon tyckte jag skulle vara glad att jag inte var på en flygplats i Turkiet. Hon upprepade som ett mantra hur korrekta de var, hur tacksam jag skulle vara att det var en kvinna som gjorde de mest intima kontrollerna.. etc.. Jag brukar inte säga så mycket i de situationerna, speciellt inte då när jag hörde mitt namn ropas upp i högtalarna eftersom planet skulle lyfta samtidigt som hon röntgade mina skor för tredje gången. När jag var klar hade de raderat allt i min dator. Så korrekt och moraliskt.

Det finns så många osmakliga exempel på IDFs totala brist på moral. Som att tvinga civila människor ut ur sina hem, uppmana dem att söka skydd i en FN-skola för att sedan bomba skolan. Att skjuta vit fosfor över ett tätbebyggt flyktingläger, att döda 500 barn på 22 dagar.. 2002 när de återockuperade alla palestinska städer (som de i och för sig aldrig hade lämnat helt) kunde journalister visa världen hur soldaterna hade lämnat efter sig hus de intagit under invasionen med avföring på golvet, antiarabiska slagord sprayade på väggar och möbler, fotografier på palestinier med skotthål i etc. etc. Jag har sett det själv. Samma sak nu efter Gazakriget.

Hos Ali Esbati hittade jag en artikel ur Haaretz (israelisk nyhetstidning) som slår något sorts rekord i osmaklighet. Man får rysningar på armarna när man läser den och förstår att det är på riktigt. Det handlar om t-shirts som soldaterna trycker upp inför avslutningen.

t-shirt
Ett av motiven på tröjorna som de israeliska soldaterna låtit trycka upp, en gravid palestinsk kvinna och texten ”Skjut en, döda två”.

Dead babies, mothers weeping on their children’s graves, a gun aimed at a child and bombed-out mosques – these are a few examples of the images Israel Defense Forces soldiers design these days to print on shirts they order to mark the end of training, or of field duty. The slogans accompanying the drawings are not exactly anemic either: A T-shirt for infantry snipers bears the inscription ”Better use Durex,” next to a picture of a dead Palestinian baby, with his weeping mother and a teddy bear beside him. A sharpshooter’s T-shirt from the Givati Brigade’s Shaked battalion shows a pregnant Palestinian woman with a bull’s-eye superimposed on her belly, with the slogan, in English, ”1 shot, 2 kills.” A ”graduation” shirt for those who have completed another snipers course depicts a Palestinian baby, who grows into a combative boy and then an armed adult, with the inscription, ”No matter how it begins, we’ll put an end to it.”

Läs hela artikeln här: Dead Palestinian babies and bombed mosques – IDF fashion 2009

Gaza; Peace n´Freedom skriver om soldaters vittnesmål från Gazakriget som också publicerats i Haaretz.

Här skriver Tommy om samma sak.

Jinge: Israels brott mot mänskligheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 reaktioner på ”Osmakligt

  1. Pingback: Israels brott mot mänskligheten | Jinges web och fotoblogg

  2. Artiklarna på Haaretz om Dany Zamir, han som gjorde den uppmärksammade rapporten som omtalas i media, går inte längre att nå. Om de är tillfälligt borttagna eller om det är permanent vet jag inte.

    Han gick till tidningarna när inte myndigheterna var intresserade av vad soldaterna hade att berätta om Gaza…

  3. Pingback: Bara lite svart humor « Början av 2000-talet

  4. Pingback: Israels PR-maskin berättar inte att världens mest moraliska militär prickskjuter palestinska civila « Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s