Amerikan skjuten på Västbanken

I dag på väg hem från jobbet får jag ett sms från Nilin på västbanken, precis som förra fredagen var det dåliga nyheter. En amerikansk fredsaktivist har blivit skjuten och har livshotande skador. När jag kom hem hade det kommit ett pressmeddelande från International Solidarity Movement. Alla kommentarer är överflödiga just nu. Bara hoppas att han klarar sig.

En amerikansk medborgare har livshotande skador sedan israeliska styrkor sköt honom i huvudet i Ni’lin i dag.

tristan137-årige Tristian Anderson från Kalifornien, aktivist i International Solidarity Movement, har nu förts till det israeliska sjukhuset Tel Hashomer nära Tel Aviv. Anderson är medvetslös och har blött kraftigt från näsa och mun. Där en tårgasbehållare träffade honom slogs ett stort hål upp i hans framhuvud.

– De israeliska soldaterna stod på en kulle och såg ut över oss när de sköt tårgasbehållare rakt in i folksamlingen. Tristan träffades och föll ihop på marken. Han hade ett stort hål på framsidan av huvudet och hans hjärna syntes. Jag försökte stoppa blödningarna, men han blödde ymnigt från huvud, näsa och mun, berättar svenskan Ulrika Andersson.

Attacken riktades mot en civil, fredlig demonstration mot bygget av muren på Ni’lins mark. Byn har under lång tid kämpat för att behålla sin mark genom veckovisa demonstrationer, där ISM-aktivister från bland annat Sverige och USA deltar.

– Tristan sköts med de nya tårgasbehållare som den israeliska armén använder och som kan nå upp till 500 meter. Jag sprang fram när jag såg att någon blivit skjuten, medan de israeliska styrkorna fortsatta att skjuta tårgas mot oss. När en ambulans kom vägrade soldaterna att släppa fram den genom vägspärren utanför byn. Efter tio minuters diskussion kunde ambulansen till slut passera, säger Teah Lundqvist, också från Sverige.

Såväl Ulrika Andersson som Teah Lundquist har tidigare sårats under demonstrationerna i Ni’lin. Andersson har träffats av skarp ammunition i benet och Lundquist av en tårgasbehållare i magen. Vid dagens demonstration skadades även en palestinier från Ni’lin av skarp ammunition i benet.

För uppdaterad information: ISM

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 reaktioner på ”Amerikan skjuten på Västbanken

  1. Pingback: ISM-aktivist skjuten i huvudet av israeliska soldater « Roya - Intersektionalen

  2. Tommy1960

    Israels agerande är groteskt och jag tycker det verkar som att hela Israel blir mer o mer groteskt.
    Efter Gaza-kriget känner jag bara mer och mer hopplöshet, men jag kan inte heller ge upp och strunta i konflikten, jag kan inte, för palestiniernas skull.
    Jag känner sådan respektt och högaktning för det palestinska folket att det skule kännas som att jag svek dem och jag gav upp, så det kommer jag aldrig att göra.
    Salam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s