Per Gahrtons tal

Jag har just lagt upp Per Gahrtons tal från demonstrationen i går på PGS hemsida och passar på att publicera det här på min blogg också. Ett jättebra tal!

Sluta särbehandla Israel!

Syftet med den här manifestationen är att få fram tre budskap:
Till palestinierna: Vi stödjer er kamp för frihet och rättvisa och en egen stat!
Till israelerna: Vi accepterar inte er ockupationspolitik! Vi kräver att ni rättar er efter internationella rättsregler!
Till idrottsrörelsen: Vi kräver att ni följer era egna ideal om jämlika idrottsmöjligheter för alla.

Om det skulle vara någon här som tror att det skulle stärka budskapet om fortsättningen av matchen stoppas genom våldsamt och olagligt agerande kan jag meddela att det är en missuppfattning, för vår protest är redan huvudnyhet i israeliska, arabiska och internationella medier. På Google ger Davis Cup Sweden Israel 14500 träffar på en enda dag. Vi har redan vunnit en halv seger, därtill hjälpta, det bör vi säga klart, av modiga lokalpolitiker här i Malmö! Så låt oss fullfölja segern och hela tiden minnas att det är för palestiniernas skull vi manifesterar, inte för våg egen.

Men varför ska Israel särbehandlas, undrar Israel-lobbyn.Vi undrar detsamma.

När Hamas vann det palestinska valet drabbades alla palestinier av bojkott av Sverige och EU för att man inte gillar Hamas politiska program.

Nu har det israeliska valet vunnits av högerreaktionärer och religiösa fanatiker. Den nye premiärministern vägrar erkänna en palestinsk stat. Den nye utrikesministern vill avrätta palestinska Knessethledamöter. Vad gör Sverige och EU åt det? Hittills ingenting.

Det är detta vi protesterar mot. Sluta särbehandla Israel!

Men det finns andra stater som borde bojkottas, skrev Svensk Israelinformation häromdagen i Sydsvenskan och räknade upp 13 stycken.

Javisst. Men de allra flesta av de staterna finns redan på EU:s bojkottlista. EU har sanktioner igång mot drygt 20 länder, däribland Vitryssland, Burma, Elfenbenskusten, Iran, Liberia, Libyen, Haiti, Libanon, Syrien, Moldova, Sierra Leone, Nordkorea, Sudan, Syrien, Uzbekistan, Zimbawe. De är inga mönsterdemokratier. Ändå har ingen av dem, enligt Amnesty och Human Rights Watch, begått lika många sorters människorättsbrott som Israel.

Israel har gjort sig skyldigt till, bland annat, tortyr av fångar, dödande av barn, kollektiva bestraffningar, konfiskering av mark och egendom, utomrättsliga avrättningar, krigsförbrytelser och fängsling av folkvalda politiker.

Men när det gäller Israel finns inga EU-sanktioner. Tvärtom. Med Israel håller EU på att uppgradera samarbetet!

Det är sådant vi protesterar mot. Sluta särbehandla Israel! Sätt upp Israel på EU:s sanktionslista!

I gårdagens Sydsvenskan uttalade Riksidrottsförbundets handläggare i trovärdighetsfrågor, Rolf Jönsson, att ”idrottsrörelsen är självständig och fattar själv sina beslut”. Okej, gör det då – i enlighet med Riksidrottsförbundets riktlinjer som lyder:

RF verkar för att de internationella specialidrottsförbunden i sina stadgar inför bestämmelser om att idrottsutbyte ej får äga rum med land där diskriminering i idrottsligt avseende förekommer mot någon på grund av etniskt ursprung, kön, sexuell läggning, funktionshinder, religion eller politisk anslutning och ej heller med land som är föremål för bindande FN-sanktion.

Häromdagen fastslog Dagens Nyheter i en faktaruta att ”Israel är på stora delar av den palestinska Västbanken en militärdiktatur som dagligen bryter mot ett antal människorättskonventioner”. Att Gaza är ett belägrat koncentrationsläger där undernäring dödar barn, kan RF inte ha undgått att notera.

Frågan blir då: Tror Riksidrottsförbundet att palestinska idrottare som lever under israelisk militärdiktatur inte alls är utsatta för ”diskriminering i idrottsligt avseende”? Tror Riksidrottsförbundets trovärdighetshandläggare att en palestinier i Nablus har samma möjligheter till idrottsutövning som en israel i Haifa? Isåfall bör han nog börja handlägga sin egen trovärdighet innan han ifrågasätter andras.

Läs Palestinagruppernas rapport om den idrottsliga diskrimineringen av palestinier! Eller skicka en egen undersökningsgrupp! Resultatet kan bara bli – om RF följer sina riktlinjer – att den svenska idrottsrörelsen slutar ha idrottsutbyte med Israel!

Det är dags att sluta särbehandla Israel! Behandla Israel som vi behandlade apartheidens Sydafrika!

I ett brev uttalar företrädare för den israeliska fredsrörelsen sitt stöd för vår aktion. De förklarar att ”vi vill gärna att våra tennisspelare företräder Israel i internationella matcher, men inte förrän palestinska tennisspelare från de ockuperade områdena har sådan frihet att de kan träna tennis på elitnivå istället för att ha gevärspipor riktade mot sig vart de än vänder sig i sitt eget land”. (Prof Rachel Giora, Dr Anat Matar, Dr Koby Snitz, Dr David Nir)

Sluta särbehandla Israel! Tillämpa Riksidrottsförbundets riktlinjer! Stoppa idrottsutbytet med Israel! Stoppa Israels ockupation! Leve det fria Palestina!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 reaktioner på ”Per Gahrtons tal

  1. Sossarna och vänstern bär ett stort ansvar för att det blev våldsamheter och upplopp. Beslutet att spela utan publik var en provokation mot demokratin och idrotten. Tar nu sossarna och vänstern ansvaret för konsekvenserna och våldet?

  2. Moderaterna och liberalen försvarar Israels aktioner med sin egen Israeliska ansvarsbefriande retorik och tysta handling – när ska de brun-blåa falangerna av vårt land göra upp med sin historia och samtid?

    Eller är det ovillkorliga stödet för sionismen det enda som kvarstår av den konservativa och liberala ideologin nu när marknadensidealen har bekänts sig som girighet och konkurss?

    Skäms på er alla som sitter tysta och försvarar mord, kolonialisering och rasism!

  3. Kristina Arvidsson Aboulghar

    ja nu det på tiden att införa internationella sanktioner mot Israel eller behövs det ytterligare rasistiska metoder från deras sida gentemot ett redan försvagat palestinskt folk.Det är dessutom enormt tjatigt att hela tiden höra slogan att Israel är den enda demokratin i regionen när de faktiskt redan brutit mot alla internationella rättsregler.Och apropå Hamas när slutar människor att vara terrorister eller att kallas för sådana,möjligtvis när de får ett eget land?Det är absurt. Bojkotta Israel akademiskt idrottsligt och ekonomiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s